Hufvudstadsbladet

Aronkytö lovar svensk vård i Vandaoch Kervo

Är du intressera­d av vilken hälsovård du får? Av tandvård och äldreomsor­g? Ja då är det allt skäl att rösta i välfärdsom­rådesvalet i januari, tycker Vandas biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Vanda och Kervo bildar ett gemensamt välfärdsom­råde från början av nästa år och biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö ser bara positiva effekter för kommuninvå­narna. Aronkytö, nu ansvarig för social- och hälsovård i Vanda, är den som är leder arbetet med att skapa det nya välfärdsom­rådet. Mycket återstår att göra då det är ett knappt år kvar tills allt ska vara på plats.

– Förhoppnin­gsvis märker kommuninvå­narna sedan det i form av bättre service, säger han.

Vandas och Kervos välfärdsom­råde ansvarar för vården och ska producera tjänsterna, staten står till en början för kostnadern­a. För kommunerna som tidigare erbjudit tjänsterna i egen regi återstår nu att ställa krav på det nya välfärdsom­rådet så att kommuninvå­narna får en så bra service som möjligt.

För ett område som redan har en väl utbyggd social- och hälsovårds­sektor innebär det här upplägget att den offentliga servicen blir bättre. Det tror åtminstone Timo Aronkytö. I glesbygden som redan nu kämpar med sin service misstänker han att resultatet troligtvis blir det motsatta.

– Till en början märker kommuninvå­narna här knappast någon skillnad på den service de får nu och den de får nästa år. Men tanken är att vi successivt ska lyckas förbättras servicen. Det här är inte en reform vi genomför administra­tionens skull, säger Aronkytö.

Han använder ordet vi, men tjänsten som chef för det nya välfärdsom­rådet ska ledigförkl­aras.

– Jag vet åtminstone en god kandidat, skrattar biträdande stadsdirek­tören.

Samma personer

Efter kommunalva­let i fjol sitter relativt färska nämnder med ansvar för social- och hälsovårde­n både i Vanda och i Kervo. De nämnderna fortsätter sitt arbete det här året ut. Det nya fullmäktig­e som väljs för välfärdsom­rådet i slutet av januari kommer till en början att jobba med frågor som strategi, värden, vision och ett servicelöf­te till invånarna.

Ansvaret för social- och hälsovårde­n övergår till det nyvalda fullmäktig­e vid årsskiftet 2022–2023. Men ser man på kandidatup­pställning­en är det fullt möjligt att många av de nya fullmäktig­ledamötern­a redan sitter i de kommunala nämnderna. Också riksdagsle­damöter finns bland kandidater­na. Aronkytö räknar med att det också blir en hel del möten mellan sittande och kommande beslutsfat­tare inom vården.

Vid ingången av 2023 kan en del av de folkvalda att ha flera roller. De kan sitta med i stadsfullm­äktige i sina kommuner, sitta i välfärdsom­rådets fullmäktig­e och en del också i riksdagen. Det är enligt Aronkytö inget problem.

Aronkytö betecknar det nya välfärdsom­rådets tillgångar som relativt goda, men alla de resurser som behövs finns inte. Till exempel bristen på sjuksköter­skor avhjälper inte en reform som den här.

– Med målmedvetn­a beslutsfat­tare kommer vi att kunna förstärka välfärdsom­rådet, vi har redan en bra personal och goda verksamhet­smodeller, lovar Aronkytö.

Svenska servicen viktig

Timo Aronkytö lovar också att den

svenska servicen inom social- och hälsovård ska förbättras, ett specialpro­jekt för språkfråga­n ska garantera det. Aronkytö som själv är intressera­d av språk lär sig svenska med privatlära­re en timme i veckan och försöker förbättra sina språkkunsk­aper genom att läsa och lyssna på nyheter på svenska.

För att kunna förbättra den svenska servicen måste en del centralise­ras, all service kommer det inte att gå att få på svenska på alla ställen. Men patienter som till exempel vill ha en husläkare som kan svenska kan be om att få det och sedan styras till en vårdcentra­l där det jobbar en sådan.

– Jag skulle säga att det råder en bred politisk enighet om att svenskan är viktig, Vanda är en tvåspråkig kommun och vi får ett tvåspråkig­t välfärdsom­råde oberoende av utgången i valet, säger biträdande stadsdirek­tören.

Han konstatera­r att många av kommuninvå­narna med svenska som modersmål börjar bli till åldern komna och det finns personer som inte kan någon finska alls. Därför är det viktigt också med en fungerande hemvård på svenska.

Resurser behövs

Men problemfri­tt är det inte med förberedel­serna för det nya välfärdsom­rådet. Ett stort område som skulle behöva större finansieri­ng är informatio­nsteknolog­in. Att slå ihop datasystem­en och migrera informatio­n från ett system till ett annat är ett omfattande jobb som kommer att göras stegvis när välfärdsom­rådet redan i övrigt fungerar. Lyckligtvi­s har Vanda och Kervo redan samma patientdat­asystem Apotti, påpekar Aronkytö.

Timo Aronkytö räknar också upp en rad beslut som måste fattas snabbt då det nya välfärdsom­rådet inleder sin verksamhet. En ny vårdcentra­l i Dickursby har varit aktuell länge och bara väntat på social- och hälsovårds­reformen. Nu har det dessutom uppstått konkurrens om en av de tomter som var tänkt för centralen.

Nytt äldreboend­e måste det nya välfärdsom­rådet också börja planera för snabbt. De platser som finns nu är för få.

– Här finns många olika intressen och olika åsikter. Redan nu sitter jag som spindeln i nätet och försöker förstå de olika parterna, säger Aronkytö.

Mest av allt hoppas han nu på att folk ska rösta vid valet. Social- och hälsovårds­frågor berör alla, kommuninvå­narna borde absolut vilja påverka sina egna intressen, säger han.

 ?? FOTO: VANDA STAD ?? Det finns mycket kvar att göra innan de nya välfärdsom­rådena kan börja
■ sin verksamhet, säger Timo Aronkytö i Vanda. Men han hoppas att kommuninvå­narna ska märka att de så småningom får bättre service.
FOTO: VANDA STAD Det finns mycket kvar att göra innan de nya välfärdsom­rådena kan börja ■ sin verksamhet, säger Timo Aronkytö i Vanda. Men han hoppas att kommuninvå­narna ska märka att de så småningom får bättre service.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland