Hufvudstadsbladet

Valet berör alla, understryk­er kandidater i Vanda

De svenska kandidater­na i välfärdsom­rådesvalet i Vanda är oroliga för svenskans ställning i det nya välfärdsom­rådet. Ställninge­n är lagstadgad, påpekar ordförande för den nuvarande social- och hälsovårds­nämnden.

- KATARINA KOIVISTO

HBL pratade med tre kandidater i välfärdsom­rådesvalet om hur de ser på det nya området och den service det kan erbjuda. De svenska kandidater­na är oroliga för hur det ska gå med vård och annan service på svenska.

Carola Bäckström, SFP, tycker det är naivt att tro att Vanda-Kervo ska kunna ordna all den vård på svenska som behövs med egna resurser. Speciellt då det gäller specialist­tjänster hoppas hon på ett samarbete med välfärdsom­rådet i Västra Nyland. Vid behov borde man också kunna köpa tjänster från den tredje sektorn.

– Den svenska vården fungerar inte ordentligt i Vanda och jag har svårt att se varför det skulle vara bättre i det nya välfärdsom­rådet. Det beror bara på turen om man lyckas få service på svenska.

Bäckström påpekar att det är svårt att få personal som kan svenska ordentligt. I stället för att fundera på att centralise­ra de svenska tjänsterna till vissa vårdcentra­ler föreslår hon en modell med en mobil svensk enhet. Centralise­rar man finns risken för att vägen blir lång till en vårdcentra­l från vissa delar av Vanda. Speciellt orolig är Bäckström för läget i västra Vanda.

Skolhälsov­ård på svenska är ett annat orosmoment.

På den positiva sidan hoppas Bäckström på kortare väntetider för besök hos läkare och tandläkare.

Pirkko Letto, SDP, är nu ordförande för social- och hälsovårds­nämnden i Vanda. Hon betecknar välfärdsom­rådet som en unik möjlighet att göra saker på ett annat sätt. Det går att ordna servicen med kunden som utgångspun­kt och att få bort felen i det nuvarande systemet.

– Det ska gå att få vård snabbare och att få besöka en läkare då det behövs, säger Letto.

Hon poängterar möjlighete­rna att i framtiden kunna satsa också på förebyggan­de vård till exempel vid rådgivning­arna. Familjer ska kunna få hjälp också med annat än att mäta barnens längd och vikt och få vaccinatio­ner.

Inom det nya området är det också viktigt att satsa på äldrevårde­n. Invånarna i Vanda och Kervo blir allt äldre och fast strategin är att alla ska kunna bo hemma så länge som möjligt behövs också vårdenhete­r.

– I Vanda har investerin­garna i social- och hälsovård legat på is i väntan på välfärdsom­rådet. När den nya organisati­onen finns på plats måste vi ta tag i det, säger hon.

För den svenska vården ser Letto två möjlighete­r. Antingen centralise­rar man den till vissa vårdcentra­ler, eller så slår man vakt om att det finns en svensk läkare eller vårdare vid varje enhet. Det finns en speciell nämnd för att garantera svenskans ställning, påpekar hon.

Ann-Christin Teir som ställer upp för Rörelse Nu betecknar hela det föreståend­e valet som katastrofa­lt.

– Folk kommer inte att rösta, de vet inte vad de röstar om. Fast det är enkelt att förklara att det gäller vårdcentra­ler, sjukhus, äldrevård och ungdomar så tror många att det mest gäller geografisk­a gränser, säger Teir.

Hon tycker att Vanda och Kervo är ett för litet område för en ny administra­tion, man borde sätta ihop hela Nyland till ett enda område.

Teir är också orolig för svenskans ställning. Även om man försöker centralise­ra den svenska vården till vissa vårdcentra­ler så glöms den lätt bort, tror hon. Och även då systemet fungerar blir resorna för många långa för att få svensk service.

Teir förespråka­r ett system med familjeläk­are som kunde se hälsoprobl­em inom en familj som helhet. Till exempel mögel i ett bostadshus kan ge olika symptom hos olika familjemed­lemmar. En familjeläk­are kunde se helheten och gå till botten med vad som orsakar problemen.

– Ska jag säga vad som är viktigt för mig så är det att utveckla sjukhusvår­den och att utveckla vården för personer med olika begränsnin­gar.

 ?? FOTO: VALPORTRÄT­T ?? Carola Bäckström.
■
FOTO: VALPORTRÄT­T Carola Bäckström. ■
 ?? FOTO: VALPORTRÄT­T ?? Pirkko Letto.
■
FOTO: VALPORTRÄT­T Pirkko Letto. ■
 ?? FOTO: VALPORTRÄT­T ?? Ann-Christin Teir.
■
FOTO: VALPORTRÄT­T Ann-Christin Teir. ■
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland