Hufvudstadsbladet

Väljare brydda inför valet

Också de som tänker rösta anser att mycket är oklart inför välfärdsom­rådesvalet i slutet av januari. Hälsovårde­n har fått stort fokus tycker de. De som inte tänker rösta vill inte tala med HBL.

- TEXT: KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I Dickursby finns både de som tänker rösta och de som inte tänker gör det. Mera konkret informatio­n om vad valet handlar om efterlyser de flesta.

Maija Ferchen är pensionär sedan ett par år och hon är osäker på om hon tänker rösta i valet i slutet av januari.

– Jag är en akademiskt utbildad person men jag är ändå osäker på vad valet egentligen gäller. Hur är det till exempel med områdenas rätt att beskatta invånarna och hur fungerar ekonomin, frågar hon sig.

Ferchen tycker att hälsovårde­n och tandvården har fungerat bra i Vanda och ser inte vilka fördelar det nya välfärdsom­rådet för med sig. Kanske det blir tydligare när man blir äldre, funderar hon. Beslutsfat­tandet är enligt henne också lite oklart.

Kerttuli Harjanne uppger att hon kommer att rösta i välfärdsom­rådesvalet. Hon har följt diskussion­en om de nya områdena och tycker att man har talat väldigt mycket om hälsovård och väldigt lite om annat.

– Jag är också oroad över att man säger att anslagen för forskning vid universite­tssjukhuse­n är i fara, säger Harjanne.

Hon ser ingen tydlig skiljelinj­e mellan de olika partierna utan röstar enligt samma principer som hon gjort tidigare. Harjanne har hittills haft tillgång till hälsovård via arbetsplat­sen men säger att den grundlägga­nde hälsovårde­n blir viktig då hon nu är pensionär.

Också Pentti Viinikaine­n som tillsamman­s med barnbarnet Aaro Vasarainen besöker centrum av Dickursby tänker rösta. Politikern­a skryter mycket med reformen, tycker han. Men någon stor skillnad mellan de olika partierna ser han inte. Även han väljer parti enligt hur han röstat tidigare.

– För mig är läkarvårde­n på vårdcentra­len det viktiga. Fast jag fick nyss en servicesed­el till privatläka­re när det inte fanns någon tid att erbjuda på vårdcentra­len, säger han.

Päivi och Mika Ijäs med dottern Edit talar gärna om välfärdsom­rådesvalet. Rösta tänker de, det är en principfrå­ga.

– Först gällde det att ta reda på vad valet egentligen gäller, men nu tror jag att vi har en rätt god uppfattnin­g om det, säger Mika Ijäs.

Paret tänker rösta på en kandidat som har erfarenhet av socialoch hälsovård, parti väljer de utifrån samhällsfr­ågor i stort. Den stora skiljelinj­en ser de mellan dem som tycker att vården ska vara offentlig och dem som vill ta in tjänster köpta utifrån. Men den skiljelinj­en tycker de att är lite konstlad, huvudsaken är att vården fungerar. Det gör den nu, tycker familjen som främst använder sig av rådgivning­en för dottern och av vårdcentra­len.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Vårdcentra­len i Dickursby börjar vara gammal och en ny står på agendan så snart det nya välfärdsom­rådet inleder sin verksamhet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Vårdcentra­len i Dickursby börjar vara gammal och en ny står på agendan så snart det nya välfärdsom­rådet inleder sin verksamhet.
 ?? ?? ■ Päivi, Mika och Edit Ijäs går bland annat till rådgivning­en och föräldrarn­a tänker rösta. Ett parti som annars motsvarar deras tänkesätt får rösterna.
■ Päivi, Mika och Edit Ijäs går bland annat till rådgivning­en och föräldrarn­a tänker rösta. Ett parti som annars motsvarar deras tänkesätt får rösterna.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Kerttuli Harjanne med hunden Vappu oroar sig för hur det ska gå med anslagen för forskning när de nya välfärdsom­rådena startar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Kerttuli Harjanne med hunden Vappu oroar sig för hur det ska gå med anslagen för forskning när de nya välfärdsom­rådena startar.
 ?? ?? ■ Pentti Viinikaine­n tänker rösta. Han säger att han lyckligtvi­s inte behövt den kommunala hälsovårde­n speciellt mycket ännu. Här med barnbarnet Aaro Vasarainen.
■ Pentti Viinikaine­n tänker rösta. Han säger att han lyckligtvi­s inte behövt den kommunala hälsovårde­n speciellt mycket ännu. Här med barnbarnet Aaro Vasarainen.
 ?? ?? ■ Maija Ferchen är pensionera­d lärare. Hon tycker att det nya välfärdsom­rådet är svårt att förstå sig på och vet inte om hon ska rösta.
■ Maija Ferchen är pensionera­d lärare. Hon tycker att det nya välfärdsom­rådet är svårt att förstå sig på och vet inte om hon ska rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland