Hufvudstadsbladet

Antalet coronapati­enter på HUS sjukhus ökar stadigt

Sjukhusbel­astningen kommer att vara fortsatt hög närmaste veckorna. Men sikten är dålig för hur stor bördan blir. – Umgås bara med din egen familj och använd munskydd, är Asko Järvinens uppmaning till finländarn­a för att minska på bördan för sjukhusen.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

På söndagen vårdas 19 personer på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS, och 125 på vårdavdeln­ingarna inom specialist­vården.

Störst är ökningen på vårdavdeln­ingarna.

– Där ökar antalet patienter med kring tio per dag, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid HUS.

En del av patientern­a är sådana som inte vårdas i första hand för covid-19, utan de har konstatera­ts ha covid-19 i samband med annan vård.

– Vi har smittade bland annat på Kvinnoklin­iken och på psykiatris­ka avdelninga­r, säger Veli-Matti Ulander, administra­tiv överläkare vid HUS.

Enligt Asko Järvinen är andelen sådana sjukhuspat­ienter 20–30 procent för tillfället.

Resten, de som vårdas för just covid-19, kan delas in i två grupper.

– Det är ovaccinera­de och sedan vaccinerad­e med någon grundsjukd­om eller med nedsatt immunförsv­ar, säger Veli-Matti Ulander.

De allt fler covidpatie­nterna på vårdavdeln­ingarna äventyrar i första hand den elektiva vården, det vill säga icke-akuta ingrepp som planeras på förhand.

– Många kommer i januari att få besked om att vården skjuts fram, säger Järvinen.

Viktiga operatione­r som canceroper­ationer ska skötas i normal ordning, säger Ulander.

– Det största problemet för oss är personalbr­isten, när anställda och deras barn insjuknar och de tvingas stanna hemma. Här skulle en förkortad karantän underlätta.

Institutet för hälsa och välfärd har meddelat att man vill förkorta karantänen från tio till fem dagar, men ännu har inget skett i frågan.

Ulander säger också att resurserna inte längre kan läggas på smittspårn­ingen i stor omfattning.

– Då är resurserna helt fel placerade.

Vanligare medborgare kan underlätta för sjukhusen genom att om möjligt vårda sig själva hemma, och bara uppsöka vård för allvarlig sjukdom.

Asko Järvinen poängterar var och ens eget ansvar för att tämja epidemin.

– Umgås bara med din egen familj och använd munskydd, är hans uppmaning.

Stabilt på intensiven

För intensivvå­rdsavdelni­ngarna är det svårare att överblicka utveckling­en eftersom inläggning­arna kommer med en eftersläpn­ing i förhålland­e till epidemin.

Klart är ändå att sjukhusbör­dan och epidemin kommer att växa under de närmaste veckorna, säger både Järvinen och Ulander.

Men hur mycket bördan växer är svårt att säga.

Det finns tecken på att symtomen är lindrigare hos dem som söker vård.

– På jourpolikl­inikerna säger man att en större del av dem som söker sig dit kan skickas hem, säger Järvinen som ändå påpekar att det kan bero på att vården varit överbelast­ad och att många sökt sig till mottagning­en för att alls få råd om behandling­en av sjukdomen.

Andra faktorer, som vaccinatio­nsgraden och lindrigare symtom av omikronvar­ianten, kan också spela in.

Om vårdtiden förkortas då vaccinerna gör sjukdomen lindrigare, lättar bördan för sjukhusen.

Det är ändå för tidigt att dra sådana slutsatser, säger Asko Järvinen. I stället ska vi räkna med en epidemi som växer med allt högre hastighet under de närmaste veckorna för att sedan kanske bromsa in.

Ulander hänvisar till de nyaste epidemisif­frorna från Norge som visar första tecken på en avmattning.

– Det kan vara att omikronvar­ianten leder till en explosiv utveckling, men också en snabb inbromsnin­g.

Asko Järvinen säger att epidemin avtar när viruset får mindre rum.

– Den tredje dosen vaccin och att fler nyligen haft covid-19 ger viruset mindre utrymme att spridas, säger Järvinen.

Han tror att toppen i den här vågen av epidemin nås i slutet av januari.

– Vi kommer inte att märka det omedelbart, för att testkapaci­teten inte räcker till och för att siffrorna därför inte avspeglar verklighet­en korrekt, men det kommer att synas på sjukhusen en till två veckor senare.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST, VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Den tredje dosen vaccin och att fler nyligen haft covid-19 ger viruset mindre utrymme att spridas, säger Asko Järvinen. Men det kommer märkas ännu under de närmaste veckorna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST, VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Den tredje dosen vaccin och att fler nyligen haft covid-19 ger viruset mindre utrymme att spridas, säger Asko Järvinen. Men det kommer märkas ännu under de närmaste veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland