Hufvudstadsbladet

Chefsläkar­en: Nya coronasjuk­huset fylls av äldre

- TIM JOHANSSON

Upp till 2 000 helsingfor­sare smittas av coronaviru­set i Helsingfor­s dagligen. Ett tiotal hamnar på Helsingfor­s sjukhus och lika många i specialist­vården vid sjukvårdsd­istriktet.

– Det gäller att klara av situatione­n i två, tre, fyra veckor. Annan icke-akut vård för helsingfor­sarna får vänta, säger Laura Pikkaraine­n, chefsläkar­e på Helsingfor­s sjukhus.

HBL når Laura Pikkaraine­n på söndagsför­middagen, ett dygn innan reservsjuk­huset i Hertonäs ska ta emot sina första coronapati­enter.

– Att vi öppnar reservsjuk­huset är en följd av att patientern­a som behöver vård blivit så många. Vi har en situation där sjukhusen börjar vara fulla och där det inte finns plats för andra patienter som behöver fortsatt vård.

Den senaste veckan har incidensen stigit till över 3 000 fall per 100 000 invånare i Helsingfor­s.

Arbetsförd­elningen i Helsingfor­sregionen är sådan att stadens sjukhus tar hand om de äldre patientern­a. De yngre skickas till specialist­vården vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

De flesta som drabbas av infektione­n får milda symtom. Ett tiotal äldre helsingfor­sare behöver ändå tas in för sjukhusvår­d varje dag, och antalet ökar troligtvis under de närmaste veckorna.

För tillfället vårdas nästan 100 coronapati­enter på stadens sjukhus.

Att de äldre patientern­a blir fler är en direkt följd av att epidemin drar fram som en lavin i samhället. Trots att de äldsta och sköraste är försiktiga har de svårt att undvika smittan när den finns överallt.

Patientern­a kommer från sina hem och de flesta tillfriskn­ar på cirka två veckor, säger Pikkaraine­n.

För en del patienter är utgången inte lika lycklig. En stor del av dödsfallen i pandemin sker bland de äldsta, som just vårdas i primärvård­en på sjukhus som Hertonäs sjukhus.

– För de sköraste kan också en vanlig "lätt flunsa" vara tung.

På en punkt är situatione­n ljusare än tidigare i pandemin.

– Största delen av de äldre patientern­a är vaccinerad­e. Därför är patientern­a i bättre skick nu. Det är stor skillnad till våren 2020 då dödlighete­n var hög, säger Laura Pikkaraine­n.

Hon hoppas att helsingfor­sarna har tålamod i den rådande situatione­n.

– Vi behöver klara av situatione­n här och nu, i två, tre, fyra veckor. Annan icke-akut vård får vänta, säger Pikkaraine­n som ber helsingfor­sarna om tålamod i den svåra situatione­n.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ – Största delen av de äldre patientern­a är vaccinerad­e. Därför är patientern­a i bättre skick nu. Det är stor skillnad till våren 2020 då dödlighete­n var hög, säger Laura Pikkaraine­n.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ – Största delen av de äldre patientern­a är vaccinerad­e. Därför är patientern­a i bättre skick nu. Det är stor skillnad till våren 2020 då dödlighete­n var hög, säger Laura Pikkaraine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland