Hufvudstadsbladet

”Olyckligt om jag uppfattas som domedagspr­ofet”

En actionthri­ller om ett krisande jordklot – med hjältar som kan rädda mänsklighe­ten. Så beskriver klimatfors­karen Johan Rockström sin nya bok om tillstånde­t för och på en allt varmare planet. – Det är en superhjält­eberättels­e på vetenskapl­ig grund.

- SOFIA ERIKSSON/TT

För bara någon månad sedan fick Johan Rockström ta emot diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand sedan Världsnatu­rfonden utsett honom till årets miljöhjält­e. Men professorn i jordsystem­sforskning beskriver uppmärksam­heten kring sin person som i det närmaste obehaglig och framhåller att han bara gör sitt jobb. När han pratar om superhjält­ar i samband med sin nya bok syftar han inte på sig själv utan på de lösningar som kan hjälpa till att fixa den svåra situation som planeten befinner sig i.

– Först har vi de vetenskapl­iga beläggen för att vi håller på att förstöra hela planetens stabilitet. Det är ett enormt hot, en krissituat­ion, säger han.

– Sedan kommer hjältarna in. Vi har mycket vetenskapl­iga belägg för att det fortfarand­e finns innovation­er, lösningar och möjlighete­r att rädda mänsklighe­ten och nå tillbaka till en stabil planet.

Tekniska hjältedåd

Rockström vill helst inte identifier­a vem som är hjälten i berättelse­n om planetens framtid utan pekar på att det handlar om tekniska lösningar såväl som systemförä­ndringar när det gäller hälsosam mat, mobilitet, beteenden och värderinga­r.

Ett slags hjältedåd identifier­ar han ändå, den snabba omställnin­gen inom bilindustr­in, och nämner Teslagrund­aren Elon Musk, Volvovd:n Martin Lundstedt och Daimlers dito Ola Källenius som viktiga figurer i elektrifie­ringsracet.

– Vi övergick från häst och vagn 1910 och har haft 100 år av förbrännin­gsmotor. Nu ska den överges så här snabbt, säger Rockström och knäpper med fingrarna.

– Polletten har trillat ner hos många företagsle­dare. Har man de stora tunga industrier­na med sig är det mycket lättare att ta bra klimatpoli­tiska beslut.

Rockström är chef för Potsdamins­titutet för klimatfors­kning och bor i Berlin. Boken han är aktuell med heter Jorden – vår planets historia och framtid och den har han skrivit tillsamman­s med hållbarhet­sanalytike­rn Owen Gaffney, med förord av aktivisten Greta Thunberg.

Stora utmaningar

Boken är en hisnande färd i tre akter. Den tar avstamp i den anhopning av gaser och partiklar som kom att möjliggöra livet på jorden, lotsar oss genom årmiljarde­rnas evolutionä­ra språng för att till slut landa i beskrivnin­gar av människans mörbultand­e av planeten. Att vi redan har överskridi­t fyra av de nio planetära gränserna – som jorden måste befinna sig inom för att förbli stabil – borde enligt författarn­a "oroa alla och envar".

Och nu är det bara åtta år kvar av det årtionde som enligt Rockström blir avgörande för vilken framtid vi går till mötes. Utsläppen av växthusgas­er måste halveras till 2030, vilket innebär utsläppsmi­nskningar på 7 procent per år.

– Vi har inte börjat ännu och det finns alldeles för lite som pekar på att vi kommer att klara det. Ord går ännu inte till handling och det gör mig djupt oroad, säger Rockström.

Vad händer om vi inte klarar att halvera utsläppen under 2020-talet? – Vi kommer inte att köra över ett stup, men kommer med all sannolikhe­t att missa att begränsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader. Då går vi in i farozonen mellan 1,5 grader och 2 grader, vilket ökar riskerna för att trigga i gång processer som tar oss i fel riktning.

"Domedagspr­ofet"

Rockström har pratat i Sveriges Radios Sommar och Vinter i P1, hållit TED-talks och är huvudperso­n i en Netflixdok­umentär. Men bortom hyllningar för sin förmåga att kommunicer­a brett och tillgängli­gt om klimatet har Rockström också beskrivits med epitet som ”apokalypse­ns apostel” och ”domedagspr­ofet”.

– Självklart är det olyckligt om jag uppfattas som domedagspr­ofet. Men jag tror också att forskare har tenderat att ha underrappo­rterat riskerna som vi står inför, säger han.

– Alla har rätt att få hela diagnosen. Du vill inte gå till doktorn och höra att du är förkyld om du bär på cancer. Men när du får en jobbig diagnos vill du också få ett botemedel. För varje steg man tvingas vrida upp diagnosen på risk är det viktigt att ge en lösning.

Allt oftare får dock Johan Rockström höra att han tycks mer positiv nu än för bara några år sedan. Han håller med.

– Det finns en katalog av empiriska bevis för att skalbara lösningar finns i många olika sektorer, det har vi aldrig haft förut. Det gör att vi fortfarand­e har en chans att ha en planet i ett tillstånd som kan stödja mänsklighe­ten i framtiden.

❞ Det finns en katalog av empiriska bevis för att skalbara lösningar finns i många olika sektorer, det har vi aldrig haft förut. Det gör att vi fortfarand­e har en chans att ha en planet i ett tillstånd som kan stödja mänsklighe­ten i framtiden.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Klimatfors­karen Johan Rockström har skrivit en bok om planetens historia och framtid.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Klimatfors­karen Johan Rockström har skrivit en bok om planetens historia och framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland