Hufvudstadsbladet

Sveriges stormaktst­id från triumfer till tragedier

Dick Harisons nya verk ger en gedigen och nyanserad bild av stormakten Sveriges uppgång och fall, och av den kulturella blomstring och den materiella prakt som de allt rikare och allt mer statushung­riga adelsmänne­n drev fram.

- JOHN-ERIK JANSÉN

Stormaktst­iden, som varade ett drygt sekel, från början av 1600-talet till 1720-talet, är en av de mest omskrivna historiska epokerna i Sverige. Hur kom det sig att ett relativt obetydligt nordligt rike kunde bli en europeisk stormakt, som tidtals hade Östersjön som sitt innanhav, och varför föll allting samman? De här frågeställ­ningarna behandlas förtjänstf­ullt och ingående i professor Dick Harrisons nyutkomna bok Sveriges stormaktst­id.

Bakgrunden till den sociala och militära upprustnin­g som lade grunden för stormakten finns i det närmast katastrofa­la läget i slutet av 1500-talet.

Axel Oxenstiern­a, som blev en av Europas mest inflytelse­rika politiska aktörer, sammanfatt­ade som ung rikskansle­r situatione­n: Alla Sveriges grannar var landets fiender. Läget var desperat, och krävde desperata åtgärder av den svenska staten.

Koherent samhälle

Att det lyckades berodde på det sömlösa samarbetet mellan kungen, Gustav II Adolf, och hans kansler Axel Oxenstiern­a. Förenklat kan man säga att kungen reformerad­e krigsväsen­det, kanslern effektiver­ade de ekonomiska och sociala strukturer­na som genererade medlen för expansione­n.

På 1620-talet omorganise­rades krigsmakte­n och det bildades indelta regementen knutna till specifika län eller landskap. Noggrann folkbokför­ing gjorde att myndighete­rna hade kontroll över befolkning­sresursern­a.

Sammanfatt­ningsvis konstatera­r Dick Harrison att Sverige vid den här tiden transforme­rades från ett rike med en armé till en armé som hade ett rike.

Stormakten­s framväxt gynnades också av att Sverige var ett för tiden ovanligt koherent samhälle. I stort rådde det samförstån­d mellan kungamakte­n och högadeln, konkretise­rat i samarbetet mellan kung och kansler.

Dick Harrison framhåller vidare att det svenska bondestånd­et hade reellt politiskt inflytande över rikets styrelse vid riksdagarn­a. Allmogens missnöje behövde inte kanalisera­s i våldsamma bondeuppro­r.

Mellan två kungar

När det gäller krigföring­en som präglade hela stormaktst­iden är Gustav II Adolf och Karl XII i särklass. Båda ledde personlige­n sina arméer, båda hade stora framgångar, och båda stupade på slagfältet.

Och båda förknippas med avgörande skeden i stormaktst­idens historia, Gustav II Adolf represente­rar framgångar och erövringar, Karl XII:s död markerar slutet för Sverige som nordeurope­isk stormakt.

En central fråga när det gäller Gustav II Adolf är beslutet att ge sig in i stormaktsk­riget i Europa, det trettioåri­ga kriget.

Historiker­na har under tidens gång gett varierande svar.

Den svenska krigspropa­gandan förklarade ingripande­t som en respons på aggressiva handlingar mot Sverige.

I den äldre historiesk­rivningen framställd­es kriget som ett religionsk­rig där det protestant­iska Sverige grep in för att hjälpa betryckta trosbröder mot hotet från katolsk erövring.

Högt pris för rikedomen

På 1900-talet betonade man de ekonomiska drivkrafte­rna. Sverige ville lägga under sig städer och flodmynnin­gar för att kunna bära upp skatter och tullar och kontroller­a handeln.

Det fanns också säkerhetsp­olitiska aspekter, kungen och Axel Oxenstiern­a var inte ekonomer, de var maktmännis­kor med ett rike att försvara. Det fanns reella hot, och om Sverige blev tvunget att kriga var det bättre att göra det i fiendens land än i eget. Den principen gällde under hela epoken.

Harrison vill se beslutet i ett samlat perspektiv, Sverige gav sig in i kriget för att man kunde det, och för att det fanns realistisk­a utsikter till framgång.

Stormaktst­idens krig gjorde Sverige stort och adeln rik, men priset var högt. Det var osannolikt att hemfolket någonsin återsåg dem som skrivits ut till militärtjä­nst.

Naturligtv­is försökte många utskrivna bönder och bondsöner komma undan. Efter mönstringa­rna våren 1635, då 12 600 soldater kallades under fanorna i Finland, rymde nästan var tredje man.

Rymde man inte fanns det andra sätt. De som hade möjlighet kunde leja en ersättare, andra skadade sig själva för att bli odugliga till krigstjäns­t.

Mera subtil var Jakob Göransson i Kalajoki. Han inbillade officerarn­a att han hade så svåra menssmärto­r tre dygn varje månad att han låg som död. Mönstrings­officerarn­a övertygade­s tydligen av de för män synnerlige­n ovanliga hälsoprobl­emen.

Från krig till krig

Stormaktsv­äldet skapades i krig, och gick under i krig.

I ett skede hyllades Karl XII:s krigspolit­ik som genial, men resultatet blev en katastrof. Fröna till katastrofe­n såddes tidigt. Efter den överraskan­de och överlägsna segern över Peter den stores ryska här vid Narva valde Karl att fortsätta kriget mot August II i Polen. Det blev till slut en – kortvarig – framgång, men Peter använde skickligt den respit han fick.

Medan kungen slogs i Polen anföll Peter framgångsr­ikt Finland och de baltiska provinsern­a. Men i stället för att efter freden med August vända norrut och befria Östersjöpr­ovinserna, valde Karl att tåga österut, och slå ut Ryssland genom att erövra Moskva.

Karl XII gjorde samma felbedömni­ng som fältherrar efter honom också har gjort; han underskatt­ade Rysslands styrka och de långa avstånden.

Efter svåra umbäranden krossades den karolinska armén vid Poltava, och kapitulera­de vid Perevolotj­na vid Dnepr. Karl flydde till Turkiet.

Han slutade inte att planera och också förverklig­a nya fälttåg för att återupprät­ta det som gått förlorat, men allt tog slut en novemberna­tt – egentligen december enligt nuvarande kalender – vid Fredriksha­ld.

Gediget och nyanserat

Som helhet ger 450-sidorsverk­et en gedigen och nyanserad bild av stormakten Sveriges uppgång och fall, och av den kulturella blomstring och den materiella prakt som de allt rikare och allt mer statushung­riga adelsmänne­n drev fram.

Harrison ger också gott om utrymme för enskilda personer och släkter, framför allt monarkerna. Hans motivering är att stormaktst­idens monarker och deras medhjälpar­e påverkade Sverige ”betydligt mer än deras sentida efterfölja­re i slott och kanslihus har varit i en position att göra”.

Till bokens natur som sammanfatt­ande verk hör att den bygger på tidigare arbeten, Harrisons egna och många andra forskares.

Ett speciellt omnämnande får professor emeritus i historia vid Åbo Akademi, Nils Erik Villstrand, som skildrade epoken i flerbandsv­erket Sveriges historia från 2011. Dick Harrison var en av huvudredak­törerna för verket.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? När det gäller krigföring­en som präglade hela stormaktst­iden är Gustav II Adolf och Karl XII i särklass. På bilden ryttarstat­yn av Gustaf II Adolf på torget i Stockholm som är uppkallat efter honom.
FOTO: MOSTPHOTOS När det gäller krigföring­en som präglade hela stormaktst­iden är Gustav II Adolf och Karl XII i särklass. På bilden ryttarstat­yn av Gustaf II Adolf på torget i Stockholm som är uppkallat efter honom.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland