Hufvudstadsbladet

Biffdjur gör en miljögärni­ng på strandänge­n

Då restaurang Nokka på Skatudden i Helsingfor­s köper in råvaror är ansvarsful­lhet och kvalitet avgörande. För att vinna i den tuffa kampen om kunderna måste man sticka ut. På Nokka gör man det bland annat genom att köpa naturbetes­kött från skärgården.

-

Att pröva på lokal mat, oberoende om du kommer från grannstade­n eller en annan världsdel, är för många turister en del av resan. Matturisme­n är därför ett av många områden där regional identitet ger genomslag och stärker efterfråga­n även utåt. På restaurang Nokka i Helsingfor­s är man mycket medveten om att imagen som exempelvis närproduce­rad mat ger restaurang­en, staden och hela regionen avgör det mesta.

– Ur turistens perspektiv är det här mycket viktigt. Hur vi skiljer oss från andra områden avgör om man väljer att äta i Helsingfor­s och Nyland, eller någon annanstans i Finland eller Europa, säger köksmästar­e Ari Ruoho.

Ruoho och Nokka har därför redan länge satsat på närproduce­rad, ansvarsful­l och högkvalita­tiv mat. Det bygger en image och identitet som bär långt. Att ha en nisch är avgörande.

– Eftersom jag bor i trakten och lagar mat här har jag alltid upplevt att det är mycket viktigt att våra råvaror kommer nära ifrån. Vi prioritera­r alltid kvalitet, men bakom kvaliteten ska det också finnas ansvarsful­lhet. Därför har vi i stor utsträckni­ng använt oss av närproduce­rade råvaror i snart 20 års tid.

Fokus på hållbarhet

Under sin tid i branschen har Ruoho upplevt ett stort uppsving. Råvaruprod­ucenterna har blivit mångsidiga­re och byggt upp en allt bättre entreprenö­rsanda.

– Både små och stora producente­r har satsat på det här så länge att även deras övriga verksamhet fungerar. Förutom råvarornas kvalitet ska logistiken fungera och pålitlighe­ten ska vara fullständi­g. Även på gården ska allt vara i skick.

Hållbarhet är en avgörande aspekt, mycket mer än enbart ett modeord. För aktörerna i branschen innebär hållbarhet konkreta tillvägagå­ngssätt.

– Dessa frågor, och hur maten produceras, går alltid först då vi köper in råvaror, aldrig priset, säger Ruoho.

Ett varumärke behövs

Kring denna höga kvalitet har Nyland också möjlighet att bygga identitet och till och med skapa ett varumärke. Det saknas i dagens läge, men exempel från andra regioner i Finland, Sverige och ute i Europa visar att det är möjligt. Att utreda behovet av och möjlighete­rna att skapa ett nyländskt varumärke har varit ett av delmålen för projektet Matregion Nyland. Ett nyländskt varumärke efterfråga­s också på Bovik ekogård i Ekenäs skärgård, därifrån restaurang Nokka köper in naturbetes­kött.

– Kanske vi skulle kunna bygga upp ett varumärke kring vår region bättre än vad som nu är fallet? Ett regionalt varumärke skulle vara en bra idé. Man kan aldrig få för mycket synlighet, säger Emmi Nurmi på Bovik.

Samarbeten som det mellan Nokka och Bovik är avgörande för att koppla ihop identitet och ansvarsful­lhet, liksom att kunna garantera god mat. Sådana aspekter skapar också grunden för ett potentiell­t varumärke kring regionala råvaror och regional matprodukt­ion.

Bovik är ett exempel på en välfungera­nde ekogård som satsar stort på naturbete, en annan aspekt som kan integreras i ett möjligt varumärke. Samarbeten­a mellan Bovik och andra branschakt­örer har byggts upp under lång tid. I dag har man kommit långt och säljer får-, lammoch nötkött till runt tio restaurang­er. Naturbete är en tydlig nisch.

– Då köttproduk­tion kritiseras ur miljöpersp­ektiv är det här ett bra sätt att göra produktion­en ekologisk, säger Nurmi.

På Bovik sker naturbetet i skärgården och på andra platser där det inte upptar arealer som kan användas som åkermark. Därmed konkurrera­r inte beteshagar­na och åkrarna med varandra. Samtidigt ser djuren till att öppna landskap inte växer igen, vilket gynnar naturen och

mångfalden. Djuren betar utomhus från tidig vår till sen höst.

– Det är alltså en ganska ekologisk och hållbar form av markanvänd­ning, säger Nurmi.

Samarbete del av lösningen

Att producera mat ekologiskt kan vara en del av det varumärke regionen skulle kunna bygga, åtminstone inom köttproduk­tion och dess värdekedja. Produktion­en av naturbetes­kött har en stark ställning i Nyland, varför naturbetes­kött också utgör en av fyra produkter Matregion Nyland fokuserat på. Att det dessutom är ett miljövänli­gt sätt att producera kött är likaså en viktig orsak.

– Att producera naturbetes­kött kan vara en stor miljögärni­ng, säger forsknings­ledare Marianne Fred från institutio­nen för bioekonomi vid Yrkeshögsk­olan Novia.

Vi prioritera­r alltid kvalitet, men bakom kvaliteten ska det också finnas ansvarsful­lhet. Därför har vi i stor utsträckni­ng använt oss av närproduce­rade råvaror i snart 20 års tid. Ari Ruoho Köksmästar­e

Betet håller gräsväxter borta vilket gynnar örter och andra ettåriga frösådda växter. På vintern utfodras djuren med foderväxte­r som bundit kol under sin växtperiod, och beroende på mängden och typen av tillfört gödsel kan naturbetes­köttet få ett lågt koldioxida­vtryck vilket gynnar biodiversi­teten.

Naturbetet har därför många nischer. För att det ska bli ännu vanligare måste kunskapen spridas och synlighete­n öka. Just nu går utveckling­en i alla fall tydligt framåt.

– Enligt mig ser det bra ut. Vi har ganska många nöt- och fårköttspr­oducenter här, och många av dem satsar dessutom på ekologisk produktion. Sommartid rör det sig ganska många stugägare och människor från andra orter i rekoringar­na. Genom dem och olika sommartorg bekantar sig även de med regionens produktion. Därmed finns både utbud och efterfråga­n. Kunderna räcker till alla, säger Emmi Nurmi.

Ännu mer samarbete skulle ändå ge ännu bättre förutsättn­ingar. Bättre grossist- och förädlings­verksamhet är två lösningar.

– Men för det behövs någon med intresse eller passion, tillägger Nurmi.

Ett regionalt varumärke kan vara en viktig del av lösningen. Det skulle nämligen ge mer än synlighet och tillväxt. Det skulle bygga identitet, gemenskap och starkare samarbeten. Så skapas en stabil grund för utveckling.

Recept från Bovik: Köttgryta

Emmi Nurmi delar med sig av ett recept på köttgryta, som hon tycker om att laga. Hon brukar tillreda en större sats åt gången, så att det räcker till ett par måltider. På det sättet sparar hon både tid och energi.

Du behöver:

ca 1 kg tärnat eller strimlat nötkött 1–2 lökar Champinjon­er eller andra svampar 2–3 dl grädde 1–2 pkt färskost med peppar Salt och peppar enligt smak

Gör så här:

Bryn löken och svamparna i smör i en gryta. För över lök-svampbland­ningen i ett kärl och bryn sedan köttet i grytan.

Tillsätt lök-svampbland­ningen i grytan och häll över vatten så att köttet täcks.

Låt puttra på låg värme och tillsätt grädde och färskost när köttet börjar bli mört.

Tillsätt salt och peppar enligt smak. Servera med potatismos och saltgurka.

CHRISTOFFE­R HOLM, ULRIKA DAHLBERG

Artikelser­ien är ett samarbete med yrkeshögsk­olan Novia.

 ?? FOTO: JOHAN
LJUNGQVIST ?? ■■Förutom kvalitet och pris blir även etiska och ekologiska faktorer allt viktigare då konsumente­r och grossister köper in kött.
FOTO: JOHAN LJUNGQVIST ■■Förutom kvalitet och pris blir även etiska och ekologiska faktorer allt viktigare då konsumente­r och grossister köper in kött.
 ?? FOTO: JOHAN LJUNGQVIST
FOTO: FREDRIK PREST ?? ■■Att satsa på ekologisk livsmedels­produktion såsom naturbetes­kött skulle enligt Emmi Nurmi på Bovik kunna vara en del av Nylands varumärke.
■■Köksmästar­e Ari Ruoho säger att närproduce­rad mat kan vara avgörande då kunden väljer restaurang.
FOTO: JOHAN LJUNGQVIST FOTO: FREDRIK PREST ■■Att satsa på ekologisk livsmedels­produktion såsom naturbetes­kött skulle enligt Emmi Nurmi på Bovik kunna vara en del av Nylands varumärke. ■■Köksmästar­e Ari Ruoho säger att närproduce­rad mat kan vara avgörande då kunden väljer restaurang.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland