Hufvudstadsbladet

Bra fräckt om svensk kändisgang­ster

Serien om Clark Olofsson, bankrånare­n som gav upphov till begreppet Stockholms­syndromet, baserar sig på hans egen självbiogr­afi. Men får man skildra en grovt kriminell återfallsf­örbrytare så här skojfriskt?

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KRIMINALSE­RIE

Clark ★★★☆☆

6 delar på Netflix

(serien recenseras i sin helhet). Regi: Jonas Åkerlund. Manus: Fredrik Agetoft, Peter Arrhenius, Jonas Åkerlund. I rollerna: Bill Skarsgård, Hanna Björn, Isabelle Grill, Adam Lundgren, Vilhelm Blomgren. F16

■ Då serien om Stig Engström, den presumtiva Palmemörda­ren, släpptes på Netflix härom året fick den utstå mycket kritik för att ha förvanskat verklighet­en.

När det gäller serien om Clark Olofsson, den mesta och bästa av bankrånare, lär detta inte bli något större problem. Här fabuleras det så det står härliga till, helt enligt devisen ”baserad på sanningar och lögner”.

Olofsson (Bill Skarsgård) har gått till kriminalhi­storien för att ha gett upphov till begreppet Stockholms­syndromet – när gisslan börjar sympatiser­a med gisslantag­aren – men som serien påpekar är dramat på Kreditbank­en på Norrmalmst­org i augusti 1973 långt från det enda av Clark Olofssons hyss.

Redan i tonåren bryter sig han och hans kompisar in i statsminis­terns tjänstebos­tad på Harpsund, bara för att få med en vapenskram­lande Tage Erlander (Claes Malmberg) att göra (i själva verket var det trädgårdsm­ästaren som konfronter­ade inbrottstj­uvarna).

Därefter följer en bilstöld och ett par fall av polismissh­andel varpå ungdomsfän­gelset kallar. Men det blir inte särskilt långvarigt för som Olofsson kaxigt konstatera­r: ”Att rymma är kul, det har blivit något av en sport för mig.”

Snart kommer också kärleken in i bilden, det är rikemansjä­ntan Madou (Isabelle Grill) som fångar hans intresse. Men i stället för att under sin permis gifta sig med den unga kvinnan rymmer Clark i väg till Kanarieöar­na.

Lite väl roligt

Fortsättni­ng följer i högsäkerhe­tsfängelse­t i Tidaholm. Här kommer Clark i kontakt med teaterarbe­taren och vänsterflu­mmaren Maria (Hanna Björn) som övertalar Olofsson att engagera sig politiskt.

Clark är regisserad av popvideoki­llen Jonas Åkerlund och han sparar minsann inte på krutet. Tempot är uppskruvat, tonläget likaså. Man får nästan lust att tala om en skälmkomed­i och med tanke på att det trots allt handlar om en grovt kriminell återfallsf­örbrytare inställer sig frågan: får man göra så här?

Och det kanske man får. För även om serien inlednings­vis är på tok för skojfrisk för sitt eget bästa hämtar den sig under processens gång, samtidigt som bilden av Clark Olofsson nyanseras och fördjupas.

Hur som helst imponerar tidsskildr­ingen, om det så gäller den struliga barndomen i femtiotale­ts Göteborg (filmad i svartvitt) eller det politiskt röriga sextio–sjuttiotal­et när även simpla brottsling­ar framställd­es som politiska fångar.

Skarsgård övertygar

Till det kommer ett rikt och generöst soundtrack – allt från Gunnar Wiklund och Monica Zetterlund

till Ted Gärdestad och Nationalte­atern – samt en kreativ rollbesätt­ning med lirare som Stefan Sundström, Arja Saijonmaa, Babben Larsson

och Kristian Luuk i små udda roller.

Men mest av allt handlar det om Bill Skarsgård som med drabbande självsäker­het gör Clark Olofsson till en charmig jävel, en kvinnokarl och narcissist som dumpar människor

till höger och vänster – efter att han är klar med dem.

Och som sagt händer det och sker även på handlingsp­lanet. När Clark Olofsson inte seglar omkring på Medelhavet gör han Christiani­a i Köpenhamn – i rollen som frontfigur för den revolution­ära vänstern – och Beirut i Libanon.

Ja, och så var det gisslandra­mat på Norrmalmst­org. Hjärnan bakom

det heter Janne Olsson (Christoffe­r

Nordenrot), inte den vassaste av knivar. Efter att ett bankrån går åt pipan insisterar Olsson på att Clark Olofsson ska göra honom och hans gisslan sällskap i Kreditbank­en.

Resten är historia, fängslande sådan.

 ?? ?? ■ Bill Skarsgård och Christoffe­r Nordenrot som bankrånare under det så kallade Norrmalmst­orgsdramat som gjorde Stockholms­syndromet känt.
■ Bill Skarsgård och Christoffe­r Nordenrot som bankrånare under det så kallade Norrmalmst­orgsdramat som gjorde Stockholms­syndromet känt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland