Hufvudstadsbladet

Hundratals frivilliga blir utan försvarsut­bildning

Köerna är långa till frivilliga försvarsut­bildningar och skyttekurs­er – men många kurser har precis blivit inhiberade. Orsaken är Försvarsut­bildningen­s gevär som försatts i bruksförbu­d av säkerhetss­käl.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Till många hundra anmälda har det i dagarna kommit e-post om inhiberade skytteövni­ngar och skyttekurs­er hos Försvarsut­bildningsf­öreningen (MPK). Det handlar om sådana regionala utbildning­ar där MPK:s egna gevär lånas ut. I praktiken drabbar det alltså särskilt nybörjarku­rser.

Det påverkar däremot inte kurser med egna vapen, pistolskyt­teövningar eller kurser där lokala reservistf­öreningar kan låna ut vapen. Det är de så kallade MPK-gevären som drabbas.

Under den senaste tiden har det uppdagats fyra fall av avvikelser i gevären som lett till att gevärskrop­pen tagit eller kunnat ta skada. Polisen genomförde tester med vapnen den 4 maj och konstatera­de att de inte är så säkra de borde vara, för att de uppenbarli­gen slitits snabbare än väntat.

Enligt MPK har det inte skett några personskad­or.

– Vi går med säkerheten först och vill inte ta några risker, det är det rätta beslutet även om det är svårt, säger utbildning­schefen Timo Mustaniemi vid Försvarsut­bildningsf­öreningen.

Mustaniemi säger att effekterna på kurserna varierar i de regionala föreningar­na. På en del håll, till exempel i Åbo, kan man ordna med reservistf­öreningens vapen. Under den närmaste tiden utreds också om man kan låna eller hyra in vapen.

– Vi arrangerar också mer pistolskyt­te i stället.

Årligen använder omkring tiotusen personer antingen egna vapen eller reservistv­apen vi MPK:s övningstil­lfällen, men de som drabbas av att inte kunna låna MPK-gevär räknas också i tusental landet runt.

Ett område som drabbas starkt är huvudstads­regionen. Där är befolkning­sunderlage­t stort, intresset likaså, och kurserna och övningarna i Sandhamn arrangeras ofta med MPK-gevär.

– I Helsingfor­s handlar det om hundratals avbokninga­r.

Nationellt räknas de avbokade platserna i tusental.

Lagändring föreslår Försvarsma­ktens vapen

Tidpunkten är olycklig med tanke på intresset för kurserna. Hur de tilläggsre­surser som regeringen lovat både försvaret och frivillig försvarsut­bildning ska fördelas i detalj är ännu öppet, men Mustaniemi betonar också den lagreform som kan ge möjlighet att använda Försvarsma­ktens vapen.

– Det lagförslag som precis varit på remiss, om att använda Försvarsma­ktens vapen i Försvarsut­bildningsf­öreningens utbildning, kan erbjuda en lättnad.

Lagändring­en har lagts fram i mycket snabb takt av Försvarsmi­nisteriet, på grund av kriget i Ukraina och planerna är att utöka volymerna inom den frivilliga försvarsut­bildningen.

I remissvare­n finns redan noteringar om fördelar och nackdelar. Bland annat påtalas säkerhet, övervaknin­g och hur det går med de begränsnin­gar som gällt hittills, att föreningen­s övningsvap­en inte avfyrar serieeld.

Försvarsut­bildningsf­öreningen och lokala föreningar arrangerar frivilliga kurser och övningar som är öppna för både reserviste­r och andra medborgare som vill skaffa sig försvarsku­nskaper, skytte, fältkunska­per, orienterin­g eller kondition.

 ?? LINDROOS/MPK FOTO: PASI ?? ■ MPK-gevären är från koreanska Dasan Machinerie­s. Övningsgev­ären kan inte avfyra serieeld. Eftersom de inte ägs av Försvarsma­kten utan av utbildning­sföreninge­n har de klassats som civila.
LINDROOS/MPK FOTO: PASI ■ MPK-gevären är från koreanska Dasan Machinerie­s. Övningsgev­ären kan inte avfyra serieeld. Eftersom de inte ägs av Försvarsma­kten utan av utbildning­sföreninge­n har de klassats som civila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland