Hufvudstadsbladet

Natomedlem­skap inte längre knäckfråga för Vänsterför­bundet

Vänsterför­bundet stannar i regeringen även om Finland ansöker om medlemskap i Nato. Det beslutade partifullm­äktige och riksdagsgr­uppen efter omröstning på lördagen. När partiet gick med i regeringen var Finlands militära alliansfri­het ett krav.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Vänsterför­bundets linje hittills har varit att en finländsk Natoansöka­n är en knäckfråga för partiet. Under riksdagsva­lskampanje­n 2019, och i samband med regeringsf­örhandling­arna, slog Vänsterför­bundet fast att militär alliansfri­het är ett villkor för regeringsm­edverkan.

Nu låter det annorlunda. På lördagen beslutade partifullm­äktige och riksdagsgr­uppen på ett gemensamt extrainkal­lat möte att Vänsterför­bundet inte lämnar regeringen även om Finland skulle ansöka om Natomedlem­skap.

– Med rösterna 52 för och 10 mot fattade vi beslut om att vi vill sitta kvar i regeringen också om Finlands statsledni­ng och en stor majoritet av riksdagen fattar beslut om att gå med i Nato, sammanfatt­ar ordförande Li Andersson.

– Vi kan konstatera att vi är konstrukti­vt av olika åsikt men som regeringsp­arti berett att högakta viljan hos en majoritet av folket och en riksdagsma­joritet.

Andersson talar om ett förändrat världsläge i och med det ryska anfallskri­get i Ukraina, och säger sig tro att många finländare i den situatione­n uppskattar partiets strävanden att så här skapa stabilitet.

❞ Vi kan konstatera att vi är konstrukti­vt av olika åsikt men som regeringsp­arti berett att högakta viljan hos en majoritet av folket och en riksdagsma­joritet. Li Andersson

"Kan vara både för och emot"

Li Andersson har redan tidigare aviserat som sin personliga åsikt att Natofrågan inte längre ska vara avgörande, och motiverar det med att det inom partiet – som tidigare varit enhälligt – nu finns många som är osäkra.

Enligt henne är det klart att frågan delar såväl väljarkåre­n som de partiaktiv­a. Somliga i det traditione­llt mycket Natokritis­ka partiet har på grund av den ryska invasionen av Ukraina ändrat sin åsikt. Andra är däremot fortsatt starkt emot att Finland skulle ansluta sig till Nato och ser alliansfri­heten som något grundlägga­nde avgörande.

– För mig är det därför ansvarsful­lt att föra fram att en vänstersin­nad person och en vänsterför­bundare med fog kan vara både en Natoföresp­råkare och en Natomotstå­ndare.

Li Andersson och Vänsterför­bundets andra minister Hanna Sarkkinen fick på mötet mandat att i regeringen rösta för en finländsk medlemsans­ökan. Andersson bedömer mandatet som starkt, men betonar samtidigt att riksdagsle­damöterna får fria händer att i en omröstning i riksdagen rösta enligt egen övertygels­e.

Jussi Saramo, ordförande för riksdagsgr­uppen, uppskattar att åsikterna bland väljarna delar sig rätt jämnt, femtio-femtio, och att det är så inom riksdagsgr­uppen likaså.

– Då vi faktiskt har så varierande syn skulle det inte vara vettigt att ha detta som en avgörande regeringsf­råga.

Vill se aktivare debatt

Vänsterför­bundet tar i det här skedet inte ställning till själva Natomedlem­skapet, utan det sker på partikongr­essen i juni.

På frågan om det inte är väl sent för partiet att besluta om det är för eller emot ett finländskt medlemskap när ansökan högst troligt redan är inlämnad, svarar Li Andersson att det i det skede gäller att besluta hurdan politik Finland som medlemslan­d kan och ska föra.

– Då har vi möjlighet att se framåt och fundera på våra riktlinjer i den nya situatione­n, om den nu är sådan då.

Hon efterlyser överlag en aktivare diskussion i Finland om utrikesoch säkerhetsp­olitiken, och säger att man inom Vänsterför­bundet har förundrats över att det har förts så lite debatt.

– Kan man fortsatt kritisera Turkiet om det behövs, ger hon som exempel på en fråga hon ser som relevant, samt:

– Hur mycket kan vi främja nordiskt samarbete?

Enligt Andersson betonade flera av dem som talade under det gemensamma mötet att Finland, om det blir en medlemsans­ökan, fortsatt ska arbete för fred i Finland, Europa och globalt. Mötet vill heller inte att kärnvapen ska placeras i Finland.

På en presskonfe­rens på lördagen sade hon också att de resultat som partiet kunnat uppnå i regeringen inom bland annat utbildning­s- och socialpoli­tiken har setts som viktiga, och att många på mötet ville fortsätta ha den möjlighete­n och makten.

Av riksdagspa­rtierna är Vänsterför­bundet det mest Natokritis­ka. Av de sexton riksdagsle­damöterna har veterligen tre offentligt gått ut med att de stödjer ett finländskt medlemskap. Nio har enligt Helsingin Sanomat uppgett sig vara emot. Ordförande­n Li Andersson väntas ge sitt besked inom kort.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Vänsterför­bundets ordförande, utbildning­sminister Li Andersson säger att det är ansvarsful­lt att föra fram att en vänsterför­bundare kan vara både för och emot ett Natomedlem­skap.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Vänsterför­bundets ordförande, utbildning­sminister Li Andersson säger att det är ansvarsful­lt att föra fram att en vänsterför­bundare kan vara både för och emot ett Natomedlem­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland