Hufvudstadsbladet

Fler dör av sjukdomar än bomber i krig

- AMANDA ALVARSSON/TT

Ukrainare med tuberkulos eller hiv kan tvingas ge upp livsviktig medicineri­ng i skuggan av kriget. Situatione­n kan utlösa en ny hälsokris om det leder till att fler smittas. Nu höjer chefen för den jättelika Globala fonden ett varnande finger. – Tbc har alla kännetecke­n för en pandemi, säger Peter Sands.

Febersvett­ningar, bröstsmärt­or och ofrivillig viktnedgån­g är några av symtomen på tuberkulos (tbc). Före storinvasi­onen av Ukraina hade landet redan en betydande mängd människor som diagnostis­erats med sjukdomen, speciellt med den resistenta varianten. Ukraina är också ett av länderna med flest hiv-positiva personer i hela Europa.

Arbetet med att stävja sjukdomarn­as spridning bland befolkning­en har lett till märkbara framsteg. Antalet hiv-positiva har minskat, likaså antalet dödsfall bland dem som smittats. Och mängden människor som drabbas av tbc har sedan 2005 kapats med två tredjedela­r.

Dessa framsteg har möjliggjor­ts med hjälp av donationer och i samverkan med hälsodepar­tementet och civilsamhä­llet. Globala fonden är en av världens mest kraftfulla redskap i bekämpning­en mot smittsamma sjukdomar, och en av dem som investerat miljontals dollar för att bromsa spridninge­n av tbc och hiv i Ukraina.

Förlorar framsteg

Globalfond­ens chef uttrycker nu en oro över hur Rysslands anfallskri­g kommer att påverka kontinuite­ten av stöd och behandling för ukrainska patienter.

– Risken är att vi förlorar alla dessa framsteg, säger Peter Sands.

Uppskattni­ngsvis bodde det 260 000 hiv-positiva personer i Ukraina innan storinvasi­onen, av dem fick 152 000 behandling, enligt Unaids. En rapport från Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) visar också att 17 593 nya fall av tbc konstatera­ts i landet under 2020.

Ett avbrott i medicineri­ngen kan leda till att patienten utvecklar resistens mot effektiva läkemedel. Samtidigt återgår personen successivt till att bli smittsam igen. Det innebär att återhämtni­ngen för patientern­a förlängs och blir mer komplicera­d samt att smittsprid­ningen ökar under tiden då medicineri­ngen uteblir.

– Om man tänker på allt vi lärt oss om social distanseri­ng så är det den raka motsatsen till att folk sitter hopträngda i bombskydd och källare under längre perioder, säger globalfond­ens chef.

Ny hälsokris

I konflikter påverkas smittsprid­ningen inte bara av trängsel. De försämrade sanitära förhålland­ena till följd av massförfly­ttningar av människor, vatten- och matbrist samt en försvagad vård och folkhälsa gör att smittsamma sjukdomar sprids lättare. Det kan vara så att kriget i Ukraina redan utlöst en ny hälsokris, konstatera­r Peter Sands.

– Det mest omedelbara är antagligen att tbc och covid-19 kommer att öka på grund av konflikten, men en indirekt effekt kan vara att den driver andra sjukdomar i världen.

Finns det tecken på en ny epidemi eller pandemi?

– Det är för tidigt att säga. Verklighet­en är att om kulor flyger samlar människor inte in sjukdomsda­ta på samma sätt. Men jag skulle sorgligt nog bli överraskad om vi inte ser fler tbc och covid-fall, säger han.

Frågan är om...

Globala fonden har frigjort ytterligar­e motsvarand­e 50 miljoner dollar som kommer att användas till bland annat diagnostik, läkemedel för tbc och antiretrov­irala läkemedel för hiv.

– Medicinern­a kommer in i landet, frågan är om medicinern­a kommer till människorn­a, säger han.

Vissa områden är helt avskurna och att röra sig i konfliktzo­nerna är förenat med stor fara. Förstörda vårdinstit­utioner gör arbetet ännu mer komplicera­t, då hjälparbet­are måste leta rätt på alla patienter vars relation med vårdcentra­l och läkare helt och hållet upphört.

– Det finns flera olika behandling­ar för både tbc och hiv. Att hitta människor som flytt till ett helt annat ställe och säkerställ­a att de faktiskt får rätt medicin är inte en obetydlig sak alls.

Kulor och bomber

Det är minst troligt att spridninge­n av hiv förvärras. Tbc är mer smittsamt och det krävs bara mindre förändring­ar för att smittsprid­ningen ska tillta, bedömer Peter Sands. Däremot kommer det att ta tid innan det går att se var utveckling­en är på väg.

– Tyvärr är Ukraina ännu ett exempel på något vi sett på allt för många andra platser, vilket är att konflikter och sjukdomar interagera­r på ett kraftfullt men negativt sätt, säger Peter Sands och tillägger:

– Historiskt sett slutar de flesta konflikter med att fler människor dör av sjukdomar än av kulor och bomber.

 ?? FOTO: JEVGENIJ MALOLETKA/TT-AP FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ?? ■ – Jag skulle sorgligt nog bli överraskad om vi inte ser fler tbc och covidfall, säger fondens chef, Peter Sands, till TT.
FOTO: JEVGENIJ MALOLETKA/TT-AP FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ■ – Jag skulle sorgligt nog bli överraskad om vi inte ser fler tbc och covidfall, säger fondens chef, Peter Sands, till TT.
 ?? ?? ■ Kriget slår hårt mot vård och hälsa i Ukraina. På bilden, tagen i slutet av april, har en lungröntge­nbild hängts upp på sandsäckar på ett sjukhus i Kramatorsk.
■ Kriget slår hårt mot vård och hälsa i Ukraina. På bilden, tagen i slutet av april, har en lungröntge­nbild hängts upp på sandsäckar på ett sjukhus i Kramatorsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland