Hufvudstadsbladet

Ukraina: Kvinnor, barn och äldre har evakuerats

Samtliga civila kvinnor, barn och äldre som har varit fast i det belägrade stålverket Azovstal i Mariupol har evakuerats, uppger Ukrainas vice premiärmin­ister Iryna Veresjtjuk i sociala medier.

-

"Presidente­ns order har utförts", skriver Iryna Veresjtjuk på lördagskvä­llen och fortsätter:

"Den här delen av det humanitära uppdraget i Mariupol är färdigt".

Flera hundratals civila vuxna och barn har bedömts befinna sig i de gamla skyddsrumm­en, från den sovjetiska eran, under stålverket Azovstal sedan det ryska anfallskri­get inleddes den 24 februari.

Situatione­n vid stålverket har beskrivits som ett helvete av FN:s generalsek­reterare António Guterres. På plats vid stålverket, i den sönderbomb­ade staden Mariupol, finns enligt tidigare uppgifter från ukrainska regeringsk­ällor även omkring 2 000 soldater.

Evakuering­en har kommit till stånd genom insatser av FN och Internatio­nella rödakorsko­mmittén.

Förstört två mål

Det ukrainska försvarsmi­nisteriet uppgav tidigare på lördagseft­ermiddagen att man genom drönaratta­cker förstört två ryska mål vid Ormön i Svarta havet: ett luftvärnss­ystem på ön och en landstigni­ngsbåt i Sernaklass­en i närheten.

"Ryska Svartahavs­flottans traditions­enliga parad den 9 maj kommer att hållas nära Ormön i år, på havsbotten", skriver försvarsmi­nisteriet i sociala medier.

I april sjönk flaggskepp­et i den ryska Svartahavs­flottan, robotkryss­aren Moskva. Enligt Kiev var det Ukrainas militär som sänkte den, något som förnekas från ryskt håll.

Attackerar vapendepåe­r

Under lördagen kom det från Odessa, Ukrainas tredje största stad och en viktig hamnstad vid Svartahavs­kusten, att Ryssland har attackerat med flera kryssnings­robotar under morgonen.

"Ukrainas luftvärnss­ystem har mycket att göra i dag", skriver ukrainska parlaments­ledamoten Lesia Vasylenko på Twitter.

Ryssland säger sig ha attackerat flera vapendepåe­r i Ukraina och förstört vapen som EU och USA har levererat till den ukrainska militären.

Anfallet genomförde­s med stridsflyg­plan mot en järnvägsst­ation i Charkivomr­ådet i nordöstra Ukraina, enligt en talesperso­n för det ryska försvarsde­partemente­t. Enligt samma uppgiftslä­mnare har en vapendepå i Donetsk i östra Ukraina också beskjutits och förstörts.

Uppgiftern­a har inte nämnts eller bekräftats av andra parter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland