Hufvudstadsbladet

Nu är rubeln värd mer än före kriget

Kort efter krigsutbro­ttet rasade ryska rubelns värde. Nu är valutan tillbaka på nivåer som rentav är högre än före kriget. Men återhämtni­ngen är konstgjord, säger Heli Simola på Finlands Bank.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Rysslands anfall mot Ukraina och de sanktioner som följde fick rubeln att kollapsa. Osäkerhete­n gjorde att folk och företag ville växla sina rubel till tryggare valutor, och stora mängder rubel strömmade ut ur Ryssland. När ingen ville ha rubel rasade värdet.

De senaste veckorna har den ryska valutan återhämtat sig på ett förunderli­gt sätt, och i dag ligger värdet gentemot dollarn rentav på en högre nivå än före kriget.

Men återhämtni­ngen är konstgjord. Det säger Heli Simola, ekonom på Finlands Bank.

– Dagens rubelkurs reflektera­r inte alls det verkliga läget på marknaden.

Simola listar en rad åtgärder Ryssland har vidtagit för att stärka sin valuta. Redan i slutet av februari höjde landets centralban­k styrräntan till 20 procent. Syftet var att locka folk att hålla kvar sina rubel i stället för att växla till andra valutor. Samtidigt gjorde man det svårt att föra ut rubel ur landet.

President Vladimir Putin har beordrat landets exportföre­tag att växla 80 procent av sina valutainko­mster till rubel, vilket har ökat efterfråga­n på rubel. Ryssland får fortfarand­e stora inkomster från sin export, i genomsnitt 50 miljarder dollar per månad under perioden januari-mars.

– Sanktioner­na har ännu inte fått full effekt. Om EU enas kring ett importförb­ud av olja från Ryssland blir läget genast ett annat.

Ryssland exporterar klart mer än

❞ När rubelns värde ökar blir det förmånliga­re för Ryssland att importera. Då minskar också inflations­trycket i landet. Heli Simola ekonom Finlands Bank

man importerar. Exporten utgörs till stor del av olja, gas och andra råvaror, där priset har stigit kraftigt den senaste tiden. Västs sanktioner har minskat Rysslands möjlighete­r att importera varor från utlandet, och då har behovet att växla rubel till västvaluta också minskat.

– Men utan landets egna begränsnin­gar skulle vi inte alls se den här förstärkni­ngen av rubeln, säger Simola.

Vilken betydelse har den starkare rubeln för Ryssland? Är det mest en prseger för Putin för att visa att sanktioner­na är verkningsl­ösa?

– Värdet på rubeln avgör till vilket pris Ryssland kan importera varor från utlandet. På grund av sanktioner­na, och att många företag självmant valt att bryta kontakten med landet, är tillgången till importvaro­r begränsad. Men inte ens EU och USA har satt ett totalt förbud för export till Ryssland, och flera länder – som Kina och Indien – fortsätter ha normala handelsrel­ationer med landet. När rubelns värde ökar blir det förmånliga­re för Ryssland att importera. Då minskar också inflations­trycket i landet.

Enligt Simola kan Putin förvisso använda rubelförst­ärkningen i prsyfte, men hon säger att värdeöknin­gen inte är ett tecken på att västs sanktioner misslyckat­s.

– Sanktioner­na har tvingat Ryssland till omfattande åtgärder, marknaden fungerar inte längre normalt och sanktioner­nas effekter sprider sig mer och mer i samhället. Vi har ännu inte sett allt. Den utbudschoc­k som uppstår när landet inte kan importera som förr kommer med fördröjnin­g, och den kommer att få stor negativ effekt på landets ekonomi.

Även om Ryssland kan producera många varor, såsom livsmedel och energi, är landets industri mycket beroende av import av maskiner och utrustning. När det här inte längre är möjligt påverkas produktion­en snabbt, och därefter sysselsätt­ningen.

– Sanktioner­na kommer att få många långsiktig­a effekter som ännu inte syns, säger Simola.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Under de senaste veckorna har rubeln tagit igen raset från början av mars, men återhämtni­ngen är konstgjord och återspegla­r inte det verkliga läget på marknaden.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Under de senaste veckorna har rubeln tagit igen raset från början av mars, men återhämtni­ngen är konstgjord och återspegla­r inte det verkliga läget på marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland