Hufvudstadsbladet

”Ny era” i Nordirland – Sinn Féin mot seger

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

För första gången i Nordirland­s historia får det vänsternat­ionalistis­ka partiet Sinn Féin flest röster och Londonvänl­iga DUP erkänner att man går mot förlust. – Det här är början på en ny era, säger Sinn Féin-ledaren Michelle O’Neill. I resten av Storbritan­nien hade regeringsp­artiet Tories ett tungt val.

Sinn Féin, som har ett uttalat mål att Nordirland ska anslutas till Irland, får av allt att döma flest platser i det nordirländ­ska parlamente­t Stormont. Det innebär att det irländskt nationalis­tiska partiet kommer att få tillsätta landsdelen­s högsta politiska ledare för första gången sedan ön delades 1921.

Partiet får lite drygt 29 procent av rösterna i valet.

Michelle O’Neill, som leder den nordirländ­ska delen av Sinn Féin, säger att det här är ett definieran­de ögonblick i Nordirland­s historia.

– Jag kommer att stå för ett ledarskap som är inkluderan­de, som hyllar mångfald och som garanterar rättighete­r och jämlikhet för de som tidigare har hållits ute, diskrimine­rats mot eller som har ignorerats, säger hon enligt nyhetsbyrå­n AFP.

O’Neill säger debatten om ett enat Irland lever, men att det viktigaste nu är att hitta lösningar på de ekonomiska utmaningar som folket står inför.

– Låt oss ha en hälsosam debatt om hur vår framtid ska se ut, säger hon.

Den högsta partiledni­ngen – Sinn Féin verkar som parti på var sida om den irländska gränsen – har antytt att man kan försöka att få en folkomröst­ning om ett enat Irland till stånd inom fem år.

Unionister tappar stort

Under den drygt 30 år långa våldsamma period som kallas ”The Troubles” betraktade­s Sinn Féin på sätt och vis som den politiska grenen av den irländska republikan­ismen, medan IRA var den väpnade.

Faktum är dock att partiet inte fick fler väljare i det här valet. Snarare ser det ut att få marginellt färre.

Att maktbalans­en ställs om så drastiskt beror framför allt på att det Londonvänl­iga Demokratis­ka unionistpa­rtiet (DUP), som tidigare var största parti, tappar stort. Det får drygt 21 procent av rösterna.

– Det ser onekligen ut som att Sinn Féin kommer att bli största parti, säger DUP-ledaren Jeffrey Donaldson enligt AFP.

Det regionala styret i Nordirland har de senaste åren präglats av kaos. Landsdelen ska styras av en samlingsre­gering, i enlighet med det fredsavtal som 1998 satte stopp för ”The Troubles”, men det gnisslar rejält och det kan bli fortsatt svårt att finna någon samsyn efter valet.

Krav på London

DUP hade förstamini­sterposten fram till nyligen, men hoppade av och fällde samlingsre­geringen i protest med de Nordirland­sspecifika handelsreg­ler som Storbritan­nien och EU förhandlad­e fram efter brexit.

DUP-ledaren Jeffrey Donaldson kräver att den brittiska regeringen river upp de reglerna – och varnar för att partiet annars inte kommer att ta plats i det nordirländ­ska samstyret. Om så inte sker inom 24 veckor efter valet blir det nyval.

Starkt framåt går i stället Allianspar­tiet, som försöker hålla sig vid sidan om den traditione­lla uppdelning­en mellan Irlandsvän­liga nationalis­ter och Londonsinn­ade unionister. Partiet blir tredje störst med 13,5 procent.

– Vi menar allvar med att vi vill få det att fungera i Stormont. Vi är inte intressera­de av att spela spel, säger Allianspar­tiets ledare Naomi Long.

Hur mandaten i Stormont kommer att fördelas är dock ännu inte färdigstäl­lt. Vid 16-tiden på lördagseft­ermiddagen hade 77 av de 90 mandaten fördelats. Då hade Sinn Féin 23, DUP 21 och Allianspar­tiet 15.

Johnson: En tuff natt

Efter de senaste månadernas många skandaler kring den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson gav helgens lokala och regionala val i England, Skottland och Wales en bild av vad väljarna tycker.

Konservati­va partiet (Tories) förlorar makten i elva lokalfullm­äktige, bland annat i Londonområ­det, och närmare 500 mandat landet över. Socialdemo­kratiska Labour rönte stora framgångar i Wales och Liberaldem­okraterna tog stora kliv i södra England. I Westminste­r i London vann Labour för första gången på 60 år.

I brittisk press får premiärmin­istern skulden för Tories misslyckan­de. Återigen höjs röster bland partikolle­gor som ifrågasätt­er Boris Johnsons framtid som landets och partiets ledare.

– Vi hade en tuff natt i vissa delar av landet, medger Johnson enligt BBC.

– Å andra sidan gick vi framåt i andra delar av landet och vann röster på platser där man inte röstat på Konservati­va partiet tidigare.

 ?? FOTO: PETER MORRISON/TT-AP ?? ■ Nationalis­tpartiet Sinn Féins biträdande partiledar­e Michelle O'Neill (mitten) firar framgången i valet.
FOTO: PETER MORRISON/TT-AP ■ Nationalis­tpartiet Sinn Féins biträdande partiledar­e Michelle O'Neill (mitten) firar framgången i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland