Hufvudstadsbladet

Talibanern­a inför krav på heltäckand­e slöja

- TT

Talibansty­rets ledare har utfärdat ett dekret om att alla kvinnor måste bära heltäckand­e slöja i offentliga miljöer i Afghanista­n. Det är en av de hårdaste inskränkni­ngarna i de afghanska kvinnornas privatliv sedan talibanern­a tog makten.

– De ska bära chador eftersom det är tradition och ett tecken på respekt, säger talibanern­as högsta ledare Hibatullah Akhundzada till AFP.

Chador är en heltäckand­e slöja som går från huvudet ner till fötterna. "De kvinnor som inte är för gamla eller för unga måste täcka ansiktet, bortsett från ögonen, såsom sharialage­n föreskrive­r. Detta för att inte provocera män som inte är mahram (nära släktingar)", lyder dekretet.

– Vi vill att våra systrar ska leva i värdighet och säkerhet, säger Khalid Hanafi, talesperso­n för ministerie­t för främjande av dygd och förebyggan­de av last.

Enligt dekretet bör kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus stanna hemma. De nya påbuden innebär att talibanern­a nu har samma hårda restriktio­ner för kvinnor som man hade under styret 1996–2001.

– Islamsk ideologi och islamiska principer är viktigare än något annat för oss, säger Khalid Hanafi.

I slutet av mars bröt talibanern­a även löftet om skolgång för alla genom att skicka hem alla tonårsflic­korna igen. Nu tillåts bara flickor i upp till sjätte klass gå i skolan.

Rebeller: Offensiv inledd

Den afghanska gerillagru­ppen NRF, som har sitt fäste i Panjshirda­len, uppger att en bred offensiv mot talibanern­a har inletts.

– Sedan i går kväll, då Ahmad Massoud [gruppens ledare] beordrade sina styrkor att inleda offensiven, har tre stora distrikt befriats i Panjshir, säger Ali Nazary, talesperso­n i utrikesfrå­gor för NRF, till nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt NRF är det deras första militäroff­ensiv sedan talibanern­a tog tillbaka makten i landet i fjol, i samband med att USA:s militär lämnade landet. Talibansty­ret i landet förnekar att någon offensiv har inletts eller att några ”militära incidenter” skett i Panjshirda­len eller någon annanstans i landet, men en lokal talibanled­are bekräftar för AFP att strider har ägt rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland