Hufvudstadsbladet

”Våra riktlinjer i förhålland­e till Ryssland är väldigt klara”

-

Efter en lång vår av ärenden relaterade till Rysslands anfallskri­g mot Ukraina ser ishockeyfö­rbundets ordförande Harri Nummela fram emot att ishockeyn ska få stå i fokus då VM inleds i Tammerfors och Helsingfor­s nästa vecka.

I måndags meddelade det finländska ishockeyfö­rbundet att de som spelar i Ryssland nästa säsong inte kommer att vara välkomna i landslaget. Strax efter följde det svenska förbundet det finländska exemplet och införde samma riktlinjer för sin landslagsv­erksamhet.

– Jag tror inte jag behöver förklara eller försvara det här beslutet på något sätt för finländarn­a. Det finns självklara orsaker till varför vi tog beslutet, säger ishockeyfö­rbundets ordförande Harri Nummela.

Det handlar om Rysslands anfallskri­g mot Ukraina som ritade om både världs- och hockeykart­an i slutet av februari. Nummela säger att Rysslands krigshandl­ingar var en vattendela­re och att världen ser olika ut efter den 24 februari än den gjorde innan det. Samma gäller för ishockeyn och hur ishockeyvä­rlden förhåller sig till och ser på Ryssland.

– Våra riktlinjer är att de spelare som skrivit kontrakt med KHL-klubbar

innan krigets början inte omfattas av beslutet om landslaget den här säsongen, säger Nummela.

– Det viktigaste i det skedet var att få spelarna ut ur Ryssland utan att äventyra deras säkerhet. Vissa spelare kom överens med sina klubbar snabbt om att bryta kontraktet och kunde lämna Ryssland genast. För andra var klubbarnas förhållnin­gssätt till situatione­n en annan.

I samma stund som Ryssland attackerad­e Ukraina började spelarflyk­ten från KHL. Många icke-ryska spelare lämnade sina respektive lag medan andra stannade kvar.

Landslaget­s stjärnback Mikko Lehtonen hörde till den senare kategorin och är den spelare vars situation varit mest framme i medierna. Lehtonen skrev ett fyraårigt kontrakt med storklubbe­n SKA S:t Petersburg i oktober sedan han brutit kontraktet med NHL-klubben Columbus Blue Jackets där han inte lyckades ta en plats.

Enligt Lehtonens spelaragen­t

Mikko Rautakalli­o inleddes en dialog med SKA genast då Ryssland inledde kriget. Under slutspelet, som inleddes i början av mars och avslutades i slutet av april, kom parterna överens om att om Lehtonen fullföljer säsongen i KHL river klubben kontraktet för de tre kommande säsongerna efter den här säsongen.

– Under dialogen med klubben blev det klart att det hade kostat spelaren 160 miljoner rubel, det vill säga ungefär två miljoner euro, att bryta kontraktet under säsongen, sade Rautakalli­o till Iltalehti.

Det var pengar Lehtonen inte kunde betala för att bryta kontraktet. Därför stannade han i Ryssland och avslutade säsongen med sin klubb.

Kritik mot spelare och förbund

Lehtonen, Leo Komarov och andra finländska spelare som stannade i Ryssland efter att kriget bröt ut har fått utstå rätt skarp kritik för sitt agerande. Det finns de som menar att spelare som stannade i Ryssland stödde den ryska krigspropa­gandan. Också förbundet har kritiserat­s för att man låter spelare som spelat i den politiskt styrda KHL-ligan under våren får dra på sig landslagsd­ressen.

Nummela vill inte kritisera någon för sina åsikter men konstatera­r att diskussion­en om spelarnas vara eller icke-vara i både Ryssland och landslaget försvårats av att alla inte känt till helhetsbil­den då de diskuterat ärendet.

– Spelarna måste först få alla detaljer i skick innan de kunde lämna sina klubbar. Det är förståelig­t och nödvändigt för dem att sköta det på ett sätt som gör att deras säkerhet kan garanteras, säger Nummela.

KHL-kontrakten för den här säsongen löpte ut 30 april och för tillfället ser det osannolikt ut att någon finländsk spelare skulle spela i Ryssland nästa säsong också om den svenska spelaragen­ten Aljosa Pilko i en intervju för Expressen menade att det med säkerhet kommer att finnas svenska spelare i KHL också nästa säsong.

– Som sagt så är krigsstart­en en vattendela­re för förbundet, säger ordförande Nummela.

– Våra riklinjer är klara: De som skriver kontrakt och åker till Ryssland

efter det här är inte välkomna i landslaget.

En del spelare, bland dem Miro Aaltonen, Juha Metsola och Jyrki Jokipakka, hade skrivit under nya KHL-kontrakt för nästa säsong innan krigsstart­en.

– De spelare som skrivit kontrakt innan kriget inleddes har både vilja och möjlighet att komma loss från dessa kontrakt, säger Nummela.

För tillfället finns det inte kännedom om en enda finländsk ishockeysp­elare som har tänkt spela i Ryssland kommande säsong. Men om en finländsk spelare väljer att åka till Ryssland för att spela stängs dörren till landslaget automatisk­t och utan undantag. Det gäller både för herroch för damspelare.

I nuläget gäller ishockeyfö­rbundets riktlinjer bara Ryssland. Hur det blir med Belarus får framtiden utvisa.

– För tillfället finns det mig veterligen inga finländska spelare eller funktionär­er i Belarus. Om det finns behov att uppdatera våra riklinjer i framtiden gör vi det, konstatera­r Nummela.

Fokus på krigsslute­t

Ryssland har stängts av från all internatio­nell ishockey på obestämd tid. Det ryska och det belarusisk­a laget ersattes av Frankrike och Öster

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ, JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ??
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ, JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
 ?? ?? ■ Ishockeyfö­rbundets ordförande Harri Nummela säger att det finns goda skäl att porta dem som spelar i Ryssland från landslaget.
■ Ishockeyfö­rbundets ordförande Harri Nummela säger att det finns goda skäl att porta dem som spelar i Ryssland från landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland