Hufvudstadsbladet

Miljardär från USA köper Chelsea för rekordbelo­pp

Nu är det klart vem som tar över den brittiska fotbollskl­ubben Chelsea efter den ryske oligarken Roman Abramovitj.

-

Klubben har skrivit ett köpeavtal med den amerikansk­e affärsmann­en och Los Angeles Dodgers-ägaren Todd Boehly och hans konsortium, skriver klubben på sin hemsida. Köpeskilli­ngen, 2,5 miljarder pund (2,9 miljarder euro), är den största som betalats för en idrottsklu­bb någonsin hittills, skriver NY Times.

Villkoren i avtalet har godkänts av den nuvarande ägaren, ryske Roman Abramovitj, som tvingas sälja Chelsea sedan den brittiska regeringen infört sanktioner mot honom på grund av kriget i Ukraina. Abramovitj anses stå Rysslands president Vladimir Putin nära.

– Han är ingen excentrisk sprakfåle. Han har en lång karriär bakom sig och varit framgångsr­ik affärsman i Kalifornie­n, säger svenska Radiosport­ens fotbollsex­pert Richard Henriksson, som till hösten blir programled­are för Premier League-sändningar­na i Viaplay.

Köpeskilli­ngen på 2,5 miljarder pund (2,9 miljarder euro) ska sättas in på ett fryst bankkonto i Storbritan­nien med avsikten att hela summen ska doneras till välgörenhe­t. Abramovitj får inte gynnas ekonomiskt av att släppa ifrån sig klubben. Chelsea har befunnit sig i totalt limbo, då klubben inte kan sälja eller köpa spelare, sälja biljetter eller fanprodukt­er.

– Det går ju från en total osäkerhets­faktor som kunde ha slutat med katastrof. Sen handlar det om vilka summor som finns att lägga på spelare. Vilken nivå kan man lägga sig på? För Abramovitj var ingen spelare för dyr, men hur ställer sig de här ägarna till det, undrar Henriksson.

Den nya ägaren förbinder sig också att investera 1,75 miljarder pund i klubben, bland annat för att renovera arenorna Stamford Bridge och Kingsmeado­w. Man ska också satsa på Chelseas damlag, med tre framträdan­de svenska stjärnor: Zecira Musovic, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson. Chelsea är ett topplag i engelska Super League och var i Champions League-final förra året.

– Det beskedet borde innebära en fortsättni­ng på den satsningen. Det här är ett "business decision" och ska du vara en toppklubb i Europa måste man ha ett elitlag på damsidan, säger Henriksson.

I och med köpet blir Chelsea den tionde Premier League-klubben som helt eller delvis har amerikansk­a ägare. Chelsea skriver att försäljnin­gen väntas slutföras i slutet av maj, under förutsättn­ing att den godkänns av regeringen, myndighete­rna och Premier League.

Abramovitj­s intåg förändrade den internatio­nella fotbollen i grunden, med galopperan­de transfersu­mmor sedan dess. Den ryske oligarken tog över Chelsea 2003 och beräknas ha lagt över 1,9 miljarder euro på spelarköp vilket gav 19 titlar, däribland fem segrar i Premier League och två i Champions League. Laget vann Champions League så sent som förra året.

Med framgångar­na kom kritiken om "sportwashi­ng", att köpa sig prestige och bli accepterad via en fotbollskl­ubb trots tvivelakti­g bakgrund. Sedan dess har flera dubiösa miljardäre­r följt i Abramovitj­s fotspår och köpt in sig i fotbollen.

– Han tog sportwashi­ngens oskuld och vi inom fotbollen var inte på tå, det får man vara ärlig och säga, säger Olof Lundh.

Starka klubbar som Manchester City, Paris SG och Newcastle drivs av ägare från länder med demokratis­kt underskott. Men det är inte slut på tvivelakti­ga fotbollsäg­are, konstatera­r Richard Henriksson.

– Hade inte Putin invaderat Ukraina hade inte det här skett.

– Det finns en dubbelmora­l i det, men fotbollen är en spegling av samhället. Det säger så mycket om den globala fotbollen under 2000-talet och framåt. Men det säger också mycket om samhället, avslutar Henriksson.

 ?? FOTO: MARK J. TERRILL/TT-AP ?? ■ Affärsmann­en Todd Boehly tar över Chelsea. Här tittar han på när basebollag­et Los Angeles Dodgers, som han också är delägare i, möter Detroit Tigers för en vecka sedan.
FOTO: MARK J. TERRILL/TT-AP ■ Affärsmann­en Todd Boehly tar över Chelsea. Här tittar han på när basebollag­et Los Angeles Dodgers, som han också är delägare i, möter Detroit Tigers för en vecka sedan.
 ?? FOTO: MARTIN MEISSNER/TT-AP ?? ■ Roman Abramovitj tvingas sälja Chelsea.
FOTO: MARTIN MEISSNER/TT-AP ■ Roman Abramovitj tvingas sälja Chelsea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland