Hufvudstadsbladet

Bottas imponerar med sitt lugn

Valtteri Bottas slipper stressen, prestation­sångesten – och stallorder­na – i Alfa Romeo. Han ställer också alltid upp för sin stallkamra­t Zhou Guanyu.

- FREDRIK AF PETERSENS Miami GP 8.5. Loppet startar 22.30 finsk tid.

❞ Ingen drabbas av panik utan det hjälper oss alla när man hör att han säger ”ok killar jag litar på er och det här klarar vi av”. Vi har haft andra som flippat ut totalt bara för att något litet gått snett. Zhou Guanyu om Valtteri Bottas

– Jag kan skratta igen, säger Valtteri Bottas.

Och det är lätt att förstå. Finländare­n är ju VM-åtta med 24 poäng efter fyra lopp. Förra året hade Alfa Romeo bara 13 poäng efter 22 lopp, så inte undra på att stallchefe­n Frederic Vasseur också har lätt att dra på smilbanden och fortsätter att lovorda sin förare.

Finns nog flera orsaker till att det gått så bra. Dels för att Bottas fick den rätta känslan redan efter sitt första besök i fabriken. Dels för att ingen vare sig drömmer om eller kräver en VM-titel.

Bottas är teamledare och den som skall hjälpa debutanten Zhou Guanyu. Inte längre en wingman, som hans före detta chef Toto Wolff kallade honom. Och Bottas slipper höra den hatade teamordern att han skall släppa förbi Lewis Hamilton.

Finländare­n är en helt annan personligh­et än sin före detta stallkamra­t, sjufaldiga världsmäst­aren Lewis Hamilton och går inte på modeshower eller andra jippon. Bottaas står med bägge fötterna på jorden och flippar inte ut på varken det ena eller andra sättet. Rubriker har han fått, men enbart tack vare framgångar i formel 1.

– Han stod förr alltid i skuggan av Lewis men det hade också alla andra gjort. Nu är Valtteri den han egentligen är, säger Vasseur.

Många undrade hur Valtteri Bottas skulle klara sig när han lämnade Mercedes för Alfa Romeo men på bara några lopp ser det ut som om vi ser en helt ny Valtteri Bottas. Kanske den bästa någonsin, fast det nödvändigt­vis inte syns i resultaten på samma sätt som förut.

Det är första gången som Bottas är teamledare och Vasseur är övertygad om att han kan det. Inte bara när det gäller att prestera på banan utan också allt annat arbete som tillhör yrket racerförar­e. Som att arbeta tätt ihop med ingenjörer­na och kunna kommunicer­a med dem.

Vad som kanske imponerar mest på stallets långvarige medarbetar­e, lagledaren Beat Zehnder är Bottas lugn i alla situatione­r. Lugnet smittar av sig på alla andra.

– Ingen drabbas av panik utan det hjälper oss alla när man hör att han säger ”ok killar jag litar på er och det här klarar vi av”. Vi har haft andra som flippat ut totalt bara för att något litet gått snett.

Det finns absolut inga problem mellan Bottas och Zhou Guanyu, som har en lång meritlista i de lägre klasserna. Det är inte ofta som man ser en ärlig vänskap mellan två stallkamra­ter som det verkar finnas mellan Bottas och Zhou.

– Han svarar alltid helt ärligt på alla frågor som jag har och döljer inget, förklarar kinesen.

– Valtteri finns alltid där för mig och jag kan fråga om både stora och små saker och vet att jag får ett svar.

Innan ett lopp brukar förarna stänga in sig i sin egen värld. Om han pratar med någon är det bara sin raceingenj­ör. Det finns ett riktigt bevis för att det som Zhou säger om samarbetat stämmer.

– Innan starten i mitt första lopp, ungefär fem minuter innan man sätter sig i bilen, gick jag till Valtteri och bad om råd för den kritiska starten. Och han gav mig all den informatio­n som jag behövde, säger Zhou.

Så inte undra på att stämningen i stallet är på topp efter alla motgångarn­a de senaste åren. 2020: åtta poäng och en åttonde plats i VM för konstruktö­rer. 2021: 13 poäng, men nionde och näst sista plats. 2022: 25 poäng och femma efter fyra lopp.

– En härlig känsla när vi kan köra mot stora team och det skiljer bara hundradela­r. Men nu gäller det för oss alla att behålla koncentrat­ionen. Små små detaljer kan bli avgörande, säger Bottas.

Trots att han antagligen inte kommer att vinna den efterlängt­ade titeln kommer man kanske att komma ihåg Valtteri Bottas bättre för tiden hos Alfa Romeo än när han var nummer två hos Mercedes. Nu är pressen att han måste prestera toppresult­at helt borta och kan han bygga något runt sig. Bottas kan forma teamet efter sin vision och det är mycket tydligt att han trivs. Leendet, som skulle kunna konkurrera med Daniel Ricciardos, säger allt.

Valtteri Bottas 2022? En racerförar­e som gjort comeback och njuter.

 ?? FOTO: CHANDAN KHANNA/LEHTIKUVA ?? ■ Valtteri Bottas njuter av tillvaron i Alfa Romeo.
FOTO: CHANDAN KHANNA/LEHTIKUVA ■ Valtteri Bottas njuter av tillvaron i Alfa Romeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland