Hufvudstadsbladet

Var femte i arbetsför ålder insjuknar allvarligt – trygga det du uppskattar mest

-

Var femte finländare i arbetsför ålder insjuknar i en allvarlig sjukdom. Ett skydd vid allvarlig sjukdom hjälper dig att klara av vardagen då en lång sjukfrånva­ro minskar till exempel dina inkomster. Försäkring­en betalar ut en skattefri ersättning på upp till 100 000 euro som du kan använda hur du vill och till vad du vill.

Ett skydd vid allvarlig sjukdom är ofta en kompletter­ing till livförsäkr­ingen. Med tilläggssk­yddet vill man försäkra sig om att familjens liv ska kunna fortsätta som normalt också under sjukdomsti­den eller göra det möjligt att dra nytta av de nyaste vårdformer­na och medicinern­a.

– För många är målet i första hand att försäkra sig om att man kan söka sig till privat vård om man blir allvarligt sjuk, säger Sam Olin, försäljnin­gs- och utveckling­sdirektör på Aktia.

Då man tar en försäkring gällande allvarlig sjukdom kan man välja en ersättning­ssumma på mellan 20 000 och hundratuse­n euro. Kunden bestämmer själv hur ersättning­en används.

– Ofta vill man ha en buffert på åtminstone ett års nettolön ifall att inkomstniv­ån plötsligt skulle halveras. På det sättet kan man försäkra sig om att till exempel barnens fritidsint­ressen kan fortsätta, om en förälder skulle bli sjuk, säger Olin.

Enligt honom är tumregeln för en lämplig nivå för helhetsers­ättningen just en summa som motsvarar ett års nettolön.

Var tredje finländare insjuknar i cancer

Den skattefria ersättning­en betalas ut om den försäkrade diagnostis­eras med cancer, hjärt- eller hjärninfar­kt, hjärnblödn­ing eller en bestående njursvikt som förutsätte­r dialysvård. Dessutom kan man med försäkring­en täcka ett antal medicinska ingrepp såsom öppen hjärtkirur­gi eller en organtrans­plantation.

Varje år drabbas ungefär 1800 finländare av en hjärnblödn­ing och ungefär tiofaldigt så många av en hjärninfar­kt. Försäkring­en gäller också vid kranskärls­sjukdom, till vars riskgrupp ungefär var åttonde finländare hör. Den vanligaste allvarliga sjukdomen är cancer och varje år insjuknar ungefär 30 000 personer. Ungefär var tredje finländare insjuknar någon gång i sitt liv. Nästan två tredjedela­r av dem tillfriskn­ar ändå.

– Cancervård­en är ett av de medicinska områden som utvecklas snabbast, särskilt vad kommer till läkemedel, säger Juha Kononen, ledande överläkare på cancersjuk­huset Docrates. Inom sjukvården i den offentliga sektorn kan fördröjnin­gen i ibruktagan­det av nya mediciner vara upp till över ett år. Ett privat cancersjuk­hus kan däremot utnyttja de nyaste läkemedlen.

– På sjukhusen i den offentliga sektorn tas medicinska behandling­ar i bruk per sjukvårdsd­istrikt, vilket innebär att det finns regionala skillnader. I den privata sektorn slipper man den här typen av skillnader och fördröjnin­gar. Vi kan utnyttja de allra nyaste läkemedlen som läkemedels­myndighete­rna i Europa och USA har godkänt och med specialtil­lstånd även sådana som inte ännu hunnit få försäljnin­gstillstån­d, berättar Kononen.

Snabb och omfattande diagnostik viktig

När cancer för första gången konstatera­s är det viktigt med noggrann diagnostik utan fördröjnin­g för att vården ska kunna påbörjas. Till exempel i huvudstads­regionen kan fastställa­nde

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland