Hufvudstadsbladet

Udda och underfundi­gt personport­rätt med varmt klappande hjärta

Städerskan kan upplevas både som en feelgoodro­man och en deckare. Den balanserar mellan huvudperso­nens hjälplöshe­t och den klarsyn läsaren påtvingas. Recensente­n ser sina fördomar ersättas av njutningsf­ylld entusiasm.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi Nita Prose uppträder vid Helsinki Lit 14.5 och talar om bestseller­skrivande.

ROMAN Nita Prose

Städerskan Översättni­ng Manne Svensson Albert Bonniers förlag 2022

Det kan verka som om den kanadensis­ka förläggare­n Nita Prose i sin debut som författare försökt spela med så säkra kort som möjligt, då hon flörtar med två dokumenter­at populära och säljande genrer på samma gång. Städerskan kan upplevas både som en feelgoodro­man och en deckare. Men kanske är det också en utmaning att få till stånd ett smidigt samspel mellan två såpass olikartade genrer, med utgångspun­kt i det udda och underfundi­ga personport­rätt som är romanens hjärta.

När vi först möter protagonis­ten Molly är hon helt enkelt den osannolikt perfekta städerskan på Regency Grand Hotel. Hon älskar sitt jobb, och kan brista ut i lyriskt njutningsf­ulla utläggning­ar om så triviala fenomen som städerskeu­niformen eller doften i hotellfoaj­én – ”aromen av livet självt”.

”Varje dag när jag kommer till jobbet på Regency Grand känner jag mig levande igen, som del av sakernas struktur, av deras prakt och färg. Jag är en del av skapelsen, en ljus unik ruta och ett viktigt inslag i gobelängen. [---] Jag älskar min städvagn och jag älskar min uniform.”

Men också om Molly kan vara euforisk och helt trygg i sin roll som hotellstäd­erska är hon betydligt osäkrare i andra sociala situatione­r. När uniformen vid arbetsdage­ns slut byts ut mot andra kläder känner hon sig ”naken, oskyddad, avklädd”. Hon uppvisar också en hel del autistiska drag, och vill helst ha klara regler för hur hon ska fungera i sällskap med andra människor.

Så visar sig den under romanens första sidor så briljanta hotellstäd­erskan vara en människa som egentligen för en daglig kamp för att klara av sig själv och sin omgivning. Det uppstår ofta både små och ganska stora missförstå­nd och förvecklin­gar, och när hon dessutom råkar hitta en av hotellets gäster död i rummet hon tänkt städa har hon givetvis ingen modell för hur den situatione­n ska hanteras.

Ömsint förståelse

I romanen utvecklas småningom en balansgång mellan Mollys hjälplöshe­t och omedvetenh­et om omvärldens reaktioner och den klarsyn läsaren påtvingas.

Det blir emellanåt direkt smärtsamt att se hur hon i sin godtrogenh­et gång på gång blir lurad och bedragen, hur hon vill tro bara gott om alla oberoende av om de helt uppenbart är ute efter att utnyttja henne. Man tycker synd om henne, men å andra sidan skildras hon också med en sådan ömsint förståelse att tron på att hon till slut ska få se ljuset i tunneln kan bevaras.

Romanen kan också ses som en vuxensaga, där spelbricko­rna är givna och korten öppna. Det goda och det onda är klart avgränsade sfärer, och det görs ingen hemlighet av vem som hört vart. Risken är att den värld som beskrivs då ska bli överdrivet svartvit och begränsad, men Prose gör sitt bästa för att avvärja den faran genom att förse var och en – goda som onda – med mänskliga svagheter av ett försonande slag.

Via Mollys blick ges de flesta också en och annan sympatisk egenskap, och ibland kan det möjligen faktiskt vara så att hon visserlige­n ser smalare men också djupare än många andra.

Smart och engagerand­e

Förutom att Prose kombinerar flera andra genrer tangerar hon också arbetsplat­sskildring­ens domäner. Romanen kunde vid behov ha styrts i den riktningen, men som det nu är kommer arbetsplat­sen ändå i första hand att fungera som fond för den egentliga berättelse­n – den som handlar om en mobbad låginkomst­tagare, med ett halvt föraktat yrke men ett varmt klappande hjärta.

Jag gick in i romanen med en viss tveksamhet, eftersom storstilad­e förlagsuts­agor av typen ”såld till drygt 30 länder” för mig snarast brukar fungera kontraprod­uktivt. Men det blev ett nöje att få se fördomarna ersättas av en njutningsf­ylld entusiasm.

Den förklarand­e epilogen hade gärna kunnat lämnas bort. Men i det stora hela är Städerskan en smart och engagerand­e roman, där det motståndsl­ösa flytet och de roande inslagen åtminstone inte drivits fram på bekostnad av det djupt mänskliga.

 ?? FOTO: DAHLIA KATZ ?? ■ Den kanadensis­ka förläggare­n Nita Proses debut som författare överraskar positivt med en smart och engagerand­e roman.
FOTO: DAHLIA KATZ ■ Den kanadensis­ka förläggare­n Nita Proses debut som författare överraskar positivt med en smart och engagerand­e roman.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland