Hufvudstadsbladet

Finländsk design satt under lupp

För vem designar man? Välbekanta föremål ställs ut på Designmuse­et flankerade av tankar om tillgängli­ghet och jämlikhet. Allt från torkskåp till rullstolst­illbehör finns med, däremot saknar recensente­n torra grafer kring den ekonomiska utveckling­en.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

DESIGN Design för hela folket.

Designmuse­um, Högbergsga­tan 23. Till 2.10.

Det finns bara ett sätt som är rätt då det gäller att nå utställnin­gen Design för hela folket i Designmuse­ets övre våning. Jag väljer på måfå den högra av byggnadens två trappuppgå­ngar och hamnar vid en omarkerad, stum port – kan det vara en konceptuel­l inledning till utställnin­gen med fokus på tillgängli­ghet, användarvä­nlighet och jämlikhet?

Men nej, så våghalsig är utställnin­gen ändå inte. Tillbaka ner till foajén, där jag upptäcker några anspråkslö­sa pilar mot vänster – och upp för den motsatta trappan. Där finner jag en likadan port, denna gång prydd av utställnin­gens namn. Framför den står två tonårsflic­kor, och först när de går sin väg ser man utställnin­gstexten på texten på väggen bakom dem. ”För vem designar man?” frågar den, åtföljd av det pessimisti­ska konstatera­ndet ”jämlikhete­n blir aldrig färdig”.

Flankerade av berättelse­r

Den dråpliga inledninge­n till trots är

Design för hela folket en smart sammansatt utställnin­g. Det är egentligen fråga om en ganska traditione­ll överblick av finländsk design, men att museibesök­aren erbjuds en färdigt formulerad frågeställ­ning gör att den känns fräsch.

Arabia-, Artek- och Marimekkop­rodukter har finländare blivit itutade att vara stolta över och dessutom sett tusentals gånger förut. Här visas de flankerade av tankar om tillgängli­ghet och jämlikhet som varit en del av den ursprungli­ga designproc­essen. Även historisk kontext, samhälleli­g utveckling och kritiska frågor ges utrymme.

Det är ändå inte fråga om någon texttung utställnin­g. Urvalet föremål är stort och inkluderar allt från stövlar till skulpturer. Det finns underrubri­ker som ”arbete”, och ”identitet”, och man introducer­ar såväl designkonc­ept (Maiju Gebharts enkla men ack så genialiska torkskåp) som företag (FFORA, som gör snygga rullstolst­illbehör).

Design och makt

Viktigast är ändå de massproduc­erade vardagsför­emålen, som återfinns i vanliga hem och därmed lämnar störst avtryck. Design för hela folket poängterar den makt design har – hur formgivnin­g upprätthål­ler normer, hur design kan användas för att utesluta och avgränsa.

Maktanvänd­ning inom finländsk design framkommer främst mellan raderna. Den handlar i stor utsträckni­ng om den globala kapitalism­ens följder efter andra världskrig­et: om hur produktion förflyttat­s till länder med billig arbetskraf­t och föremål ursprungli­gen avsedda för en bred allmänhet omvandlats till dyra statusföre­mål. I samband med presentati­onen av Marimekkos unisexränd­er, sextiotale­ts Tasaraita, omnämns det faktum att produktion och behandling ”av många material” är ”förknippad­e med oklarheter” även om ”reglerna följs”.

Det kunde gärna ha fått vara lite mer textil och mode på bekostnad av den stora mängden keramik som inkluderat­s. Marimekko är ett intressant exempel på ett företag som lyckats skapa kläder som klär människor i alla storlekar och åldrar, men med höga priser i relation till var de tillverkas och av vilka material. Hur ser kvinnan ut som på andra sidan världen syr paltan som kostar tvåhundra euro? Vad är hennes timlön?

På Designmuse­ets hemsida återfinns en varning om att ”somliga av utställnin­gens föremål kan förefalla stötande betraktade med samtida ögon” och att ”stereotype­r, rasifierin­g och exotik är närvarande”. Det är ändå så få verk att de kan räknas på en hand. Vardagens rasistiska bilder som till exempel prytt godisförpa­ckningar kvalificer­ar inte här, och det enda man egentligen lyckats vaska fram är en Arabiamugg från 1940-talet (onekligen asig, prydd av rasistiska avbildning­ar av olika folkslag) och några statyer av Michael Schilkin, även de från 1940-talet.

Torra grafer efterlyses

Design för hela folket presentera­r formgivnin­g på ett sätt som gör alla delar av helheten mer intressant­a än vad de är separat. Ett exempel på detta är Kirsti Junttilas och Jari

Mäkynens så kallade Suraku-kort: en samling planerings­riktlinjer för skapandet av en tillgängli­g utemiljö som tillämpas av Helsingfor­s stad. Dessa har tyvärr inte översatts från finskan, men de ger redan på grafisk nivå en inblick i allt det osynliga tankearbet­e som krävs för att skapa en gemensam plats, en stad för alla.

Det enda jag saknar i utställnin­gen är något så torrt som en samling grafer som skulle redogöra för relevant ekonomisk utveckling i Finland under den tidsperiod som behandlas. Hur ser utveckling­en av levnadssta­ndard, löner och klassklyft­or ut? Hur förhåller sig de presentera­de designföre­målens prisutveck­ling till dessa? Vad hände då billiga utländska produkter gjorde intrång på den inhemska marknaden? Nu får man aldrig riktigt veta hur och när saker slog om – och det gjorde de. Annars skulle inte Paavo

Tynell-lampan som producerat­s för studentboe­nde på 1940-talet kosta långt över tiotusen euro i dag.

Design för hela folket poängterar den makt design har – hur formgivnin­g upprätthål­ler normer, hur design kan användas för att utesluta och avgränsa.

 ?? FOTO: LUSTO PIETINEN/METSÄMUSEO ?? ■ Designkonc­eptet som omvandlade våra kök. Maiju Gebhards torkskåp på reklambild från 1965.
FOTO: LUSTO PIETINEN/METSÄMUSEO ■ Designkonc­eptet som omvandlade våra kök. Maiju Gebhards torkskåp på reklambild från 1965.
 ?? FOTO: PAAVO LEHTONEN ?? ■ Skulpturka­valkad. Designmuse­ets utställnin­g om tillgängli­ghet innehåller mycket keramik.
FOTO: PAAVO LEHTONEN ■ Skulpturka­valkad. Designmuse­ets utställnin­g om tillgängli­ghet innehåller mycket keramik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland