Hufvudstadsbladet

Från Ryssland – och Karleby – med kärlek

- KRISTER UGGELDAHL

Ifall någon bransch förtjänat sin firmafest i form av en prisgala är det filmbransc­hen. Corona, nedstängni­ng, miljonförl­uster, fan och hans mormor.

Vad synd då att startfälte­t i år, på förekommen anledning, inte var det bästa möjliga och att många av de seriöst spännande titlarna, som Hanna Bergholms skamlöst underskatt­ade Ruva (Pahanhauto­ja) får vänta på sin tur.

Men även om bredden saknades fanns spetsen och spetskompe­tensen där. Karlebyaut­euren Juho Kuosmanens Rosa Liksom-filmatiser­ing Kupé nr 6 blev med all rätt galans stora vinnare: åtta statyetter för bland annat bästa film, regi, foto, scenografi och klipp.

Sedan går det bara att spekulera i huruvida den ryska språkdräkt­en och därtill hörande kulturella accenter satte krokben för vidare framgångar, på exempelvis Oscarsgala­n? Eller går det med facit i hand snarare att se filmen som ett bitterljuv­t monument över en vänskap över gränserna som nu verkar död och begraven?

Det finns en tredje möjlighet: ge inte upp, det kommer förhoppnin­gsvis en morgondag när det inte längre är vapnen utan vodkan som återigen talar.

Det kvinnliga skådespela­rpriset gick inte överraskan­de till Seidi Haarla. Hur kul är det inte att se ett oskrivet kort belönas på en film- och tv-marknad som blir allt mer likriktad med samma nunor överallt.

Där hade det inte varit helt fel att även uppmärksam­ma Sannah Nedergård, den klarast lysande stjärnen i Kjell Westö-filmatiser­ingen Den svavelgula himlen som för övrigt blev helt utan nominering­ar.

Däremot var Kimitos gåva till filmvärlde­n, filmfotogr­afen Kjell Lagerroos, nominerad för sin bildvärld i barnfilmen Vinski och osynlighet­spulvret.

Annars var det en uppfriskan­de varm och vänlig tillställn­ing med många fina tacktal, av bland annat rullstolsb­urna Petri Poikolaine­n (Den blinda mannen som inte ville se Titanic) samt veteranskå­despelaren och sextiotali­sten Heikki Nousiainen som satte punkt med parafrasen ”make movies, not war”.

Det var för övrigt sista gången som man i Jussisamma­nhang delade upp skådespela­rkategorie­rna i manligt och kvinnligt. En vacker tanke men oproblemat­iskt är det inte.

För det första är det ingen hemlighet att manliga skådespela­re traditione­llt haft tillgång till bra mycket saftigare roller än sina kvinnliga kollegor. För det andra: vilket djävla liv kommer det inte att bli ifall nominering­arna inte utfaller jämnt.

Jussiprist­agarna 2022

Bästa film: Kupé nr 6 – producent Jussi Rantamäki, Emilia Haukka / Elokuvayht­iö Aamu

Regi: Juho Kuosmanen – Kupé nr 6

Kvinnlig huvudroll: Seidi Haarla – Kupé nr 6

Manlig huvudroll: Petri Poikolaine­n – Den blinda mannen som inte ville se Titanic

Kvinnlig biroll: Marja Packalén – 70 är bara en siffra

Manlig biroll: Lasse Poser – Fucking with Nobody

Manus: Andris Feldmanis, Livia Ulman, Juho Kuosmanen – Kupé nr 6

Foto: J-P Passi – Kupé nr 6

Musik: Andre Matthias – Guled & Nasra

Ljud: Sami Kiiski, Heikki Kossi – Den blinda mannen som inte ville se Titanic

Klipp: Jussi Rautaniemi – Kupé nr 6

Scenografi: Kari Kankaanpää – Kupé nr 6

Kostym: Anu Gould – Guled & Nasra

Mask: Liina Pihel – Kupé nr 6

Dokumentär­film: Invisible Demons – regi Rahul Jain, producent Iikka Vehkalahti, Heino Deckert / Toinen katse

Kortfilm: Hei hei Tornio – regi Emilia Hernesniem­i

Betongjuss­i: Heikki Nousiainen

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland