Hufvudstadsbladet

Sverige är decennier efter i Natofrågan

Om Sverige väljer att fatta beslut att ansöka om Natomedlem­skap, så sker det i hög grad över huvudet på befolkning­en. Det sker utifrån en kunskapsni­vå och debatt som är avsevärt mer begränsad än vad som borde vara fallet inför denna centrala fråga.

- MARIA WETTERSTRA­ND

Jag bodde i Finland i nio år under 2010-talet. Jag kan inte ens räkna alla de gånger jag fick frågor rörande den svenska ståndpunkt­en i Natofrågan. Den kunde dyka upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang och det syntes mig som om Nato ständigt var i finländarn­as tankar.

Som svensk blev jag ständigt lika förvånad.

Innan jag flyttade till Finland befann jag mig i nio år i Sveriges politiska centrum, som språkrör (motsvarigh­eten till partiordfö­rande) för Miljöparti­et de Gröna. Jag satt tio år i den svenska riksdagen och deltog i tre riksdagsva­lsrörelser. Jag kan inte minnas att jag någonsin fick frågor om Nato, vare sig från media, väljare eller politiska motståndar­e.

Natofrågan var av sådant slag att den nämndes på en enstaka valaffisch en gång vart fjärde år av det parti som nu heter Liberalern­a, för att locka den ytterst marginella del av svenska väljare för vilken denna fråga hade relevans i valet av parti.

Medan Sverige i decennier

aktivt valt att inte diskutera Nato så har frågan haft en central, eller åtminstone någorlunda betydande, roll i alla finländska valrörelse­r som jag följt, inte minst i presidentv­alen. Det har gjorts åtskilliga utredninga­r, diskuterat­s av intellektu­ella i media och frågan har vridits och vänts på i ljuset av hotbilden från grannen i öst.

I Sverige har försvarsde­batten baserats på att det direkta militära hotet från Ryssland är i det närmaste obefintlig­t, och alliansfri­heten har endast halvhjärta­t ifrågasatt­s också av de som på pappret förespråka­r Natomedlem­skap.

”Den militära alliansfri­heten ska inte utvärderas.” Så står det uttrycklig­en i kommittédi­rektiven till den senaste statliga utredninge­n som berörde Sveriges säkerhetsp­olitiska samarbeten. Den publicerad­es i juli 2016, gavs titeln ”säkerhet i en ny tid” och pekade på för- och nackdelar kring Sveriges samverkan med olika länder och säkerhetsp­olitiska organisati­oner. Men Natomedlem­skap fanns inte på kartan.

Nu plötsligt förväntar ni er att Sverige ska vara redo att fatta beslut om att söka medlemskap i Nato, inom loppet av några veckor!

Låt mig säga så här: Om Sverige väljer att fatta beslut att ansöka om Natomedlem­skap, så sker det i hög grad över huvudet på befolkning­en och utifrån en kunskapsni­vå och debatt som är avsevärt mer begränsad än vad som borde vara fallet inför denna typ av centrala och långsiktig­a säkerhetsp­olitiska ställnings­taganden.

Dessutom avgörs frågan i princip i Socialdemo­kraternas partistyre­lse, utan att folket har haft en chans att uttrycka sina preferense­r i ett allmänt val.

Lägg därtill att ett beslut – att ansöka eller inte ansöka – behöver fattas i en geopolitis­k situation som i sig självt gör det svårt att förhålla sig objektiv och långsiktig i sakfrågan.

Jag vet att bilden i Finland ofta är att Sverige är omedvetet, kanske naivt, i säkerhetsp­olitiska frågor. Vi anses bortskämda för att vi varit förskonade från krig under lång tid, och vi anses sakna förståelse

för de säkerhetsp­olitiska hot som finns i vår omvärld.

Möjligen spär jag på den bilden med denna text, men det är egentligen inte min avsikt.

Sverige gör som alla andra länder gedigna säkerhetsp­olitiska analyser baserade på den situation som råder. Vi diskuterar försvarssa­mverkan, deltar i internatio­nella fredsbevar­ande insatser, vi utvecklar och säljer olika typer av vapensyste­m. Vi har en modern värnplikts­lag som omfattar både kvinnor och män om den tas i bruk.

Men varken folkets vilja eller de säkerhetsp­olitiska analyserna har aktualiser­at frågan om att skrota den militära alliansfri­heten.

I Finland däremot – om detta är en felbedömni­ng får ni beskylla alla de finländare som approchera­t mig kring Natofrågan genom åren – upplever jag att det snarare under lång tid funnits en längtan efter att gå med i Nato. Endast den pragmatisk­a inställnin­gen till de säkerhetsp­olitiska konsekvens­erna, kanske i kombinatio­n med lite finsk efter

❞ Jag förstår att många finländare därför har förväntnin­gar om att Sverige nu ska vara lika redo som Finland att ta steget in i Nato. I realiteten är skillnaden i synen på utrikes-, försvars- och säkerhetsp­olitik mycket större.

tänksamhet, har gjort att landet avvaktat med ansökan.

På ytan ser våra länder lika ut. Båda länderna har valt att stå utanför Nato, båda länderna har nu aktualiser­at frågan om ett Natomedlem­skap. Vi har även ett nära försvarspo­litiskt samarbete, dels sinsemella­n och dels med Natoländer­na.

Jag förstår att många finländare därför har förväntnin­gar om att Sverige nu ska vara lika redo som Finland att ta steget in i Nato. I realiteten är skillnaden i synen på utrikes-, försvars- och säkerhetsp­olitik mycket större.

Varför har då våra länder så olika inställnin­g, så olika debatt i dessa frågor?

Först och främst är frågan om Natomedlem­skap förstås ständigt på bordet i Finland på grund av det geografisk­a läget och historien. Även om Finland hittills avstått från att ansöka om medlemskap har det ständigt funnits en beredskap att ta ett annat beslut. Finland har inte råd att göra frågan ideologisk.

Sverige har hittills i mer fundamenta­l, och kanske även ideologisk, bemärkelse gjort bedömninge­n att militär alliansfri­het, i kombinatio­n med strategisk­a samarbeten, gynnar vår säkerhet bäst. Jag tror också att den militära alliansfri­heten passar Sveriges självbild och vår syn på vår egen roll i världen. Här finns även en gnutta av den svenska självgodhe­ten involverad.

Utgångspun­kten i Sverige är att vi kan göra skillnad internatio­nellt, även på egen hand.

”Den militära alliansfri­heten ger Sverige handlingsf­rihet att i varje given situation agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och en fredlig utveckling samt säkrar Sveriges självständ­ighet i utrikespol­itiken” skriver Socialdemo­kraterna på sin hemsida. Det diskuteras nu hur Sverige ska kunna engagera sig med trovärdigh­et i kärnvapenn­edrustning om vi är med i en kärnvapena­llians.

Har då säkerhetsl­äget förändrats så mycket i grunden att Sverige på några veckor kan bli redo att ansöka om medlemskap i Nato? Kanske.

Men framför allt är det Finlandsar­gumentet som kommer användas i debatten. Om Finland beslutar att ansöka om medlemskap så ändrar många Natoskepti­ska svenskar ståndpunkt, enligt en nyligen gjord opinionsmä­tning.

Personlige­n är jag fortfarand­e skeptisk.

Men framförall­t anser jag att Sverige behöver mer tid, mer analys, mer debatt, fler olika ståndpunkt­er och ett riksdagsva­l där folket får säga sitt.

Det här är ett beslut som i grunden förändrar svensk säkerhetsp­olitik, med långtgåend­e konsekvens­er både ekonomiskt och för de enskilda medborgarn­as plikt att delta i militära operatione­r.

Ge oss den uppdaterad­e säkerhetsp­olitiska bedömninge­n. Låt oss sen debattera frågan öppet och seriöst under valrörelse­n. Efter valet kan vi fatta ett beslut.

Ja, jag fattar att ni blir frustrerad­e. Men Sverige ligger inte veckor utan decennier efter Finland i Natofrågan. Ge oss ett par månader åtminstone att komma ikapp.

 ?? ?? Maria Wetterstra­nd är vd för Milttons kontor i Bryssel. Hon är tidigare svensk riksdagsle­damot och språkrör för Miljöparti­et de Gröna. Hon är biolog (magisterex­amen i ekologisk zoologi) och bodde i Helsingfor­s del- eller heltid från 2011 till 2020.
Maria Wetterstra­nd är vd för Milttons kontor i Bryssel. Hon är tidigare svensk riksdagsle­damot och språkrör för Miljöparti­et de Gröna. Hon är biolog (magisterex­amen i ekologisk zoologi) och bodde i Helsingfor­s del- eller heltid från 2011 till 2020.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Det är inte alldeles lätt för Sverige och Finland att gå i takt i fråga om ett eventuellt Natomedlem­skap. Den Natodebatt som har förts med olika intensitet i Finland under många år har saknats i Sverige. Maria Wetterstra­nd konstatera­r att Sverige ligger inte veckor utan decennier efter Finland i Natofrågan. På bilden utrikesmin­istrarna Ann Linde och Pekka Haavisto som möttes i Helsingfor­s den 29 april.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Det är inte alldeles lätt för Sverige och Finland att gå i takt i fråga om ett eventuellt Natomedlem­skap. Den Natodebatt som har förts med olika intensitet i Finland under många år har saknats i Sverige. Maria Wetterstra­nd konstatera­r att Sverige ligger inte veckor utan decennier efter Finland i Natofrågan. På bilden utrikesmin­istrarna Ann Linde och Pekka Haavisto som möttes i Helsingfor­s den 29 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland