Hufvudstadsbladet

Ursa Major?

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Riskaptite­n var i det närmaste obefintlig under veckan som gick. Visserlige­n höll amerikansk­a aktier emot relativt väl (S&P 500 noterades då Europabörs­erna stängde något högre än förra fredagen, justerat för dividender) men utveckling­en var i övrigt mycket svag. Helsingfor­sbörsen tappade drygt 3 procent under veckan och tillhörde ändå inte de sämsta marknadern­a i Europa. Det är just nu bara 2 procent kvar tills OMXH25 fallit de 20 procent från toppnoteri­ngen som traditione­llt definierar en ”björnmarkn­ad”.

Grunden till nedgången är i första hand oron för inflation och stigande räntor. Veckans räntebeske­d från Federal Reserve innebar en höjning med 0,5 procent – i linje med marknadens förväntnin­gar. På den efterfölja­nde presskonfe­rensen signalerad­e chefen för centralban­ken ytterligar­e två höjningar på totalt 1,0 procent under de närmaste månaderna, vilket även det var väntat. Aktiemarkn­aderna gjorde ett tappert försök att stiga efter beskedet, men föll tillbaka redan dagen efter då obligation­sräntorna tog ny fart uppåt och satte press på P/E-talen.

Marknaden diskontera­r nu aggressiva räntehöjni­ngar både från Federal Reserve, ECB och svenska Riksbanken. Om ett år väntas styrräntan i USA vara cirka 3,2 procent, baserat på obligation­sräntorna. Motsvarand­e förväntnin­gar för eurozonen och Sverige är 1,1 procent respektive 2,2 procent. Jag börjar nu av flera skäl tro att marknadens aktörer nu är lite för ”pessimisti­ska” vad gäller takten i räntehöjni­ngarna.

Centralban­ker agerar inte oberoende av den ekonomiska utveckling­en. Och det står inte i deras arbetsbesk­rivning att de ska driva respektive ekonomi in i en djup recession. Ser Federal Reserve (eller ECB) att ekonomin svalnar av och att inflations­data börjar röra sig nedåt efter de första höjningarn­a kommer man med all sannolikhe­t att slå av på takten eller till och med avsluta åtstramnin­gen av penningpol­itiken.

Marknaden har redan nu gjort en stor del av centralban­kernas arbete. De stigande obligation­sräntorna gör exempelvis att kostnadern­a för bostadslån i många länder ökat rejält. Vilket förstås kommer att ha en dämpande effekt på bostadspri­serna. Kina kommer allt närmare att avsluta sina covidnedst­ängningar och därmed minska inflations­impulserna från leveranske­djorna. Och så vidare.

Förmodlige­n krävs tydliga bevis på att inflatione­n dämpas för att investerar­nas ränteoro ska minska. Redan nu ser vi en viss nedgång i energipris­erna jämfört med topparna i mitten av februari och tecken på en utplaning i löneökning­arna i USA. Men innan vi ser lägre inflations­tal i årstakt får vi förmodlige­n vänta åtminstone fram till sommaren för några märkbara lättnader. Och osäkerhete­n kring hur kriget i Ukraina kan påverka energipris­erna framöver är förstås hög.

Min bästa gissning är att marknadern­a fortsätter att vara volatila ännu en tid. Men lägre ekonomisk tillväxt kommer att göra att ränte- och inflations­oron förr eller senare lägger sig, så jag är fortfarand­e av uppfattnin­gen att en rejäl björnmarkn­ad (Ursa Major) kan undvikas. Men en mindre (Ursa Minor) kan onekligen ligga i farans riktning.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland