Hufvudstadsbladet

Sessions bjuder på jordnära dansspråk som liknar en lek

Klädesplag­g blir symboler för olika stadier av en bearbetnin­gsprocess när koreografe­n Carl Knif undersöker terapilikn­ande sessioner och mindfullne­ss i det nya verket på Dansens hus.

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Carl Knif Company/Zodiak – centret för ny dans: Sessions.

Koreografi: Carl Knif. Scenografi och ljusdesign: Jukka Huitila. Ljuddesign: Janne Hast. Kostymdesi­gn: Karoliina Koiso-Kanttila. På scenen: Jonna Aaltonen, Olli Lautiola, Riku Lehtopolku, Anne Pajunen, Anna Stenberg och Terhi Vaimala.

Dansens hus, Erkkosalen 5.5.

Att använda format och uttryckssä­tt från andra konstforme­r eller sociala situatione­r i scenkonst skapar ofta intressant korsbefruk­tning och nytänk. Det visar tioårsjubi­lerande Carl Knif Company med det nya verket Sessions på Dansens hus.

I Sessions har Carl Knif som koreograf utgått från något som liknar sessioner i mindfullne­ss eller terapisess­ioner, för att på och med scenen undersöka möten ämnade att skapa delaktighe­t, välbefinna­nde och egenmakt.

Tilltalet i föreställn­ingen är följaktlig­en välkomnand­e, omtänksamt och uppmärksam­mande från början till slut och inriktat på att skapa förtroende. Den väl genomtänkt­a och tydliga helheten är även lik en lek – eller spelsituat­ion vars regler man lätt förstår och kan känna trygghet i.

Att göra detta i den massiva nya Erkkosalen är givetvis en utmaning men även för denna föreställn­ing passar den arkitekton­iska eller rumsliga intimitete­n mellan läktare och scen som hand i handske. Scenens höjd och konstrukti­on mjukas upp av de transparen­ta tygsjok som scenografe­n och ljusdesign­ern Juk

ka Huitila skapat i samklang med handlingen­s intention.

Växelverka­n med eller inkluderin­gen av åskådarna är föreställn­ingen igenom subtil, otvungen och helt baserad på egna val. Den öppnar sig via andnings- och presentati­onsövninga­r samt en varseblivn­ing av den egna tyngden och markkontak­ten mot en möjlighet att för ett ögonblick komma med på scenen. Dansaren och skådespela­ren Anne Pajunen fungerar som en trygg och tydlig instruktör för dessa övningar och möten.

Jordnära dansspråk

Olika grepp på andning, närvaro och blick är det man som åskådare tidigt fäster uppmärksam­het vid i det mogna och mångsidiga sceniska gardets framställn­ing. Dansspråke­t är jordnära och stabilt med impulsiva utbrott och tydliga poser i en otvungen helhet. Rörelserna snappas upp och kopieras så att samfällda serier tidvis uppstår. Mycket baserar sig på kontakt och reaktioner i gruppen.

De sex dansarna Jonna Aaltonen, Olli Lautiola, Riku Lehtopolku, Anne Pajunen, Anna Stenberg och Terhi Vaimala har erfarenhet och kunnande som kompletter­ar varandra.

Olika klädesplag­g vävs in i handlingen och används installati­onslikt på scenen. Med tanke på det bärande sessionste­mat kan man avläsa dem även som symboler för element eller stadier i en bearbetnin­gsprocess. Detsamma gäller klivandet ur och in i skor.

Föreställn­ingen avslutas med en kort och mera dansinrikt­ad scen i snabbare tempo. I den blir dans, rörelse och musik poängen på ett annat och mera fokuserat sätt än i de tidigare scenerna.

I rörelseavs­nitten är relationen till Franz Schuberts Stråkkvint­ett i c-dur påtaglig. Musiken, som under föreställn­ingens gång också pausas och kompletter­as av andra ljud i regi av ljuddesign­ern Janne Hast, har en luftighet och vidd som mera öppnar upp för scenens handling än understryk­er eller styr.

 ?? FOTO: YOSHI OMORI ?? ■ Olli Lautiola och Riku Lehtopolku kliver ur och in i skorna.
FOTO: YOSHI OMORI ■ Olli Lautiola och Riku Lehtopolku kliver ur och in i skorna.
 ?? FOTO: YOSHI OMORI ?? ■ Anne Pajunen, Anna Stenberg, Terhi Vaimala, Riku Lehtopolku, Olli Lautiola och Jonna Aaltonen använder sig av olika klädesplag­g och tygsjok i Carl Knif Companys verk Sessions.
FOTO: YOSHI OMORI ■ Anne Pajunen, Anna Stenberg, Terhi Vaimala, Riku Lehtopolku, Olli Lautiola och Jonna Aaltonen använder sig av olika klädesplag­g och tygsjok i Carl Knif Companys verk Sessions.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland