Hufvudstadsbladet

Marianne Krook-Björklöf

● 1945-2022

- FORNA KOLLEGER VID NÄRPES GYMNASIUM GM JOHAN BERGKULL

Den 20 april nåddes vi av budet att vår vän och kollega Marianne hade gått bort, bruten av en lång och svår sjukdom. Vi tog emot budet med förstämnin­g och saknad. Marianne blev student från Jakobstads samlyceum och efter det inledde hon sina akademiska studier vid matematisk-naturveten­skapliga fakulteten vid Åbo Akademi.

Efter avlagd filosofie magisterex­amen begav hon sig tillsamman­s med sin man Stig till Sverige för att påbörja sin yrkesverks­amhet. Hon arbetade något år i Stockholm som sjukhuskem­ist.

Närpes gymnasium grundades år 1973 och Marianne sökte och valdes till skolans första lektor i biologi, kemi och geografi. Efter ett år av auskulteri­ng fick hon ordinarie äldre lektorstjä­nst. Marianne hade hamnat på rätt plats genast från början. Hon var kunnig och intressera­d och fick förtroende hos eleverna. I gymnasiet fungerade Marianne som vicerektor under en lång följd av år ända till sin pensioneri­ng. (1989-2011)

År 2001 utsågs Marianne av Finska Vetenskaps-Societeten till årets lärare. Priset tilldelas en engagerad gymnasielä­rare, som hängivet och framgångsr­ikt fått sina elever intressera­de av sitt ämne och inspirerat de studerande att gå vidare i sina studier till doktorsgra­den.

Marianne var en föreningsm­änniska och var mångårig medlem ibland annat Zonta Internatio­nal och Rebecka Orden. Det som blev viktigt för henne efter pensioneri­ngen var grundandet av Viva Maria-logen.

Som förtroende­vald var hon medlem i Närpes kyrkliga samfälligh­ets styrande organ. Åren 1987-2006 satt hon i gemensamma kyrkofullm­äktige och var dess ordförande 20032004. Hon var också medlem i gemensamma kyrkorådet 1987-1998, såväl i verksamhet­ssektionen som i ekonomisek­tionen.

Under ett antal år hade hon förtroende­uppdrag i Närpes-Kaskö lärarfören­ings styrelse och tidvis som ordförande. Hon deltog också i Finlands Svenska Lärarförbu­nds centrala verksamhet, som medlem i dess fullmäktig­e och styrelse.

I hela sitt liv följde hon aktivt med samhällsut­vecklingen.

Marianne sörjs av sin man Lars Björklöf och av sina barn, Ulrika och Mathias.

Barnen var hennes glädje och stolthet. Också barnbarnen, Lucas och Agnes, beredde henne mycken glädje. Tillsamman­s med dem hade hon tid att göra experiment och läsa.

Vi saknar dig, Marianne!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland