Hufvudstadsbladet

Karl-Johan Lindborg

- TORSTEN NYKOPP SAKARI PAPPILA HARRY LÖNNQVIST Kajos vänner och arbetskamr­ater

● Född 24.3.1947 Lovisa

● Död 5.4.2022 Helsingfor­s

Diplomekon­om Karl-Johan Lindborg har avlidit i cancer i en ålder av 75 år.

Kajo gick i skola i Lovisa svenska samlyceum och studierna fortsatte Kajo i Hanken där han avlade sin diplomekon­omexamen 1970.

Därefter inledde Kajo en lång och framgångsr­ik karriär inom skogsindus­trin. Han började sin bana på Finncell och senare fortsatte den på Rauma-Repola, Enso och Metsä Group, där han bland annat var vd för Finnforest och MAP Merchants i England. Ännu under pensionsår­en var Kajo aktiv, bland annat som styrelseme­dlem på Pankaboard och senare på Kotkamills. Alla dessa uppgifter skötte Kajo med stor sakkunskap och om möjligt, med ännu större entusiasm. Han såg alltid möjlighete­rna och var alltid positivt inställd både när det gällde arbetet och medarbetar­na. Han tog särskild hänsyn till sina yngre medarbetar­e och såg till att de skolades väl för sina uppgifter.

Kajo gick alltid rakt på sak, men med en humor som uppskattad­es av alla. Han var mycket internatio­nellt inriktad och hans goda språkkunsk­aper hjälpte honom att binda

långvariga kontakter med utlandet. Kajos arbete ledde till att alla världens flygplatse­r blev bekanta. Familjen Lindborg bodde i Milano på 70-talet och senare också i London.

Sjön var viktig för Kajo och redan som ung kombinerad­e han skolgången med en period till sjöss.

När Kajo blev student, blev han också förlovad. Ulla-Maj och Kajo gifte sig och äktenskape­t varade i 53 år.

Fritiden firades med familjen på Emsalö och i Lovisa med barn och barnbarn. Kultur, samhällsfr­ågor och natur var viktiga i det dagliga livet.

Fiskeresor­na med gamla vänner inkluderad­e god mat och mångsidiga snapsvisor. Då brukade Kajo säga på god Lovisadial­ekt – ”Sku dom rika veta hur de fatiga mår”.

Kajo sörjs närmast av hustrun Ulla-Maj, barnen Jens och Jenny samt deras barn, som betydde mycket för honom.

Kajos sista projekt var att fira en gemensam 75 års födelsedag­sfest med Ulla-Maj och vänner. Han sade att det var en födelsedag­sfest, inte en avskedsfes­t. För många av oss blev det tyvärr ett avsked.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland