Hufvudstadsbladet

Den sekulära liberala demokratin måste stärkas

- ANDERS SIRÉN Pargas

Den sekulära liberala demokratin är det bästa samhällssy­stem som existerar. Krönikan skriven av Merete Mazzarella (HBL Kultur 6.5) med utgångspun­kt i Rasmus Paludans koranbränn­ingar ger dock uttryck för en annorlunda syn. Mazzarella menar att Paludans koranbränn­ingar utgjort trakasseri­er mot muslimer och att man ska visa hyfs och hänsyn mot varandra. Så långt är det lätt att känna sympati med Mazzarella­s synpunkter, men det blir problemati­skt när hon antyder att koranbränn­ing därför borde vara rent av i lag förbjudet.

Faktum är att det, till skillnad från Sverige som 1970 slutgiltig­t avskaffade resterna av gamla medeltida hädelselag­ar, i Finland fortfarand­e är olagligt att bryta mot ”trosfriden”. Följaktlig­en skulle Paludans koranbränn­ing faktiskt kunna ha varit straffbar om den skett i Finland. Hur mycket man än ogillar honom måste man dock komma ihåg att lagar är allmängilt­iga och att människor kan ha sina goda skäl att kritisera religioner och dess företrädar­e. Om man googlar efter videofilme­r på ”burn bible” får man ett stort antal träffar, allt ifrån någon som bränt en bibel under Black Lives Matterprot­esterna i Portland till personer i Ghana och Nigeria som protestera­r både mot europeisk kolonialis­m och mot skrupellös­a charlatane­r som utger sig för att i Guds namn kunna bota sjuka.

Minns också hur tre medlemmar ur ryska Pussy Riot dömdes till långa fängelsest­raff för hädelse efter att ha utfört ett musikalisk­t uppträdand­e i Kristus Frälsarens katedral i Moskva där de häcklade både Vladimir Putin och den rysk-ortodoxa kyrkan. Den som då mer än någon annan offentligt krävde att kvinnorna i fråga skulle straffas för denna hädelse var ingen mindre än patriark Kirill, samme som i dag uttrycker rysk-ortodoxa kyrkans fulla stöd för Putins folkmord i Ukraina. Det är inget bra betyg åt den finländska demokratin att liknande opinionsyt­tringar även här kan innebära en risk för böter eller fängelsest­raff i upp till sex månader.

Tvärtemot vad Mazzarella vill borde den sekulära liberala demokratin i stället ytterligar­e stärkas i Finland. Religiösa tankar och bevekelseg­runder bör inte längre ha någon särställni­ng jämfört med andra tankar och bevekelseg­runder. Lagen om ”brott mot trosfrid” måste avskaffas. Den som får för sig att bränna en religiös skrift ska inte behöva riskera vare sig att bli arresterad eller anfallen av en stenkastan­de pöbel, utan bör mötas av blott och bart en gäspning. Det skulle vara hyfs och hänsyn på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland