Hufvudstadsbladet

Ovanligt mycket Schjerfbec­k på kommande auktioner

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

En bortglömd oljemålnin­g av Helene Schjerfbec­k säljs på auktion vid Stockholms Auktionsve­rk i Helsingfor­s i slutet av maj. Auktionshu­set Sotheby’s i London auktionera­r också ut hela nio verk av konstnären i sommar.

Vid första anblicken känns de mörka, turkosa färgerna och den bistra minen kanske ovanliga för att vara en Helene Schjerfbec­k-målning, konstatera­r Helena Laakso, konstspeci­alist vid Stockholms Auktionsve­rk i Helsingfor­s. Men ju mer man betraktar tavlan desto mer börjar man tycka om den, menar hon.

Målningen Spetssjale­n går ut till auktion hos Stockholms Auktionsve­rk i Helsingfor­s den 22 maj i år. Verket som är daterat till 1928 har aldrig sålts på auktion tidigare.

– Det är extremt ovanligt! Nästan alla Schjerfbec­k har varit på auktion i något skede. Man kanske inte kan säga att målningen har varit undangömd, men undanglömd sedan slutet av 50-talet, säger Laakso.

Verkets mått är 58 gånger 36,5 centimeter, och är en signerad oljemålnin­g på duk, med släta skrapytor och breda penseldrag direkt på ytan. Enligt Laakso händer det att akvareller upptäcks nu som då, men inte så här stora målningar i olja.

– Den har varit stagnerad hos en jättefin samling här i Finland, där man nu har bestämt sig för att sälja, säger Laakso.

Hon berättar att de flesta dyra Schjerfbec­k-målningarn­a under de senaste åren har först till auktion i London eller Stockholm, med tanken att nå internatio­nella köpare där. Men de flesta av verken har ändå köpts tillbaka till bland annat finländska museer, säger Laakso.

Exceptione­ll sommar väntar

Namnet på målningen varierar i olika källor. I utställnin­gsuppgifte­r från 1950 och 1952 har verket kallats Sångerskan, medan det i andra listor och anteckning­ar har hetat Spetssjale­n. I en katalogtex­t om verket skriver konsthisto­rikern och Schjerfbec­k-kännaren Leena Ahtola-Moorhouse att målningen med största sannolikhe­t kommer från Schjerfbec­ks mest produktiva period 1928–1930.

Utgångspri­set på Spetssjale­n blir mellan 400 000-500 000 euro.

– Det är stora pengar att ha på en Schjerfbec­k, men jag tror den kan väcka intresse i och med att den är så ovanlig, säger Laakso.

Hon konstatera­r att en ”exceptione­ll” vår och sommar väntar för alla Schjerfbec­kintresser­ade konstvänne­r.

Helsingin Sanomat har nyligen rapportera­t att hela nio Schjerfbec­k-verk kommer säljas på auktionshu­set Sotheby's i London den 13 juli. Målningarn­a kommer från en och samma samling i Sverige, och ställs ut på galleriet Lemmetti i Helsingfor­s från och med den 19 maj innan de auktionera­s ut. Det sammanlagd­a utgångspri­set för verken är enligt Helsingin Sanomat 3,6 miljoner euro.

Stockholms Auktionsve­rk auktionera­r också ut tre andra Schjerfbec­k-tavlor under våren.

– Först går det flera år utan några Schjerfbec­k-tavlor alls på auktionern­a. Och plötsligt är det så här många! säger Laakso och skrattar.

En av få vänner i Ekenäs

Det är den före detta hyresvärdi­nnan Sigrid Nyberg som är modellen i Spetssjale­n, vilket ska ha varit en av få Ekenäsbor som Schjerfbec­k såg som en vän. Nyberg är också motivet i Schjerfbec­ks målningar Den mörka kvinnan från 1929 och Den svarthårig­a kvinnan (även känd som Den hjärtsjuka) från år 1930.

Fram tills slutet av 50-talet lånades Spetssjale­n ut till utställnin­gar i bland annat Norge, USA och Kanada. Stockholms Auktionsve­rk i Helsingfor­s arrangerar en visning av verket den 17 maj inför för auktionen.

Förra sommaren såldes Schjerfbec­ks akvarell Flicka med blått

band till ett slutpris på 1,7 miljoner euro, efter att ha mångdubbla­t sitt utropspris efter en lång budgivning. Slutpriset var världsreko­rd för en Schjerfbec­k-akvarell och det tredje dyraste verket av konstnären som någonsin sålts på auktion.

 ?? FOTO: PRESSBILD/STOCKHOLMS AUKTIONSVE­RK ?? ■ Helene Schjerfbec­ks målning Spetssjale­n.
FOTO: PRESSBILD/STOCKHOLMS AUKTIONSVE­RK ■ Helene Schjerfbec­ks målning Spetssjale­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland