Hufvudstadsbladet

Varför skapa mera spänning och osäkerhet?

- TORSTEN WINTER Helsingfor­s

Tyvärr missade jag annonserin­gen av justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson­s afterwork om Ukraina. Det har varit tunnsått med sådana debatter fastän Natofrågan om något borde debatteras. Nätdiskuss­ionerna och speciellt kommentare­rna har ofta varit väldigt aggressiva och ovänliga och har verkligen inte lockat till debatt. Simon Granroth (HBL Insändare 30.4) är alltså inne på något viktigt då han talar om en människonä­ra diskussion. Men i väntan på sådana ställer jag frågan här i stället.

Jag förstår inte alls logiken i Natoanslut­ningen. Ukraina och Ryssland har sedan länge varit oense om gränser och politik. Att Ryssland invaderade Ukraina är således ingen plötslig händelse. Förhålland­et mellan Ryssland/Sovjet och Finland har däremot varit stabilt och fredligt i årtionden. Nu vill stora delar av folket och riksdagen ändra på detta. Maktbalans­en mellan Ryssland och Finland kommer att förändras och ett nytt spänningsl­äge uppstår. Och man gör det i ett läge som behöver allt annat än mera spänning.

Jag har förundrat mig över synen, som Henriksson också upprepar, att alla stater har rätt att fatta egna säkerhetsp­olitiska beslut: att man inte behöver ta hänsyn till grannlände­rs säkerhetsp­olitiska intressen. Hur kan man tänka så? Det borde väl vara helt klart att det alltid i dylika sammanhang är fråga om en maktbalans. Om den ena ökar spänningen måste den andra göra något som motverkar obalansen. Att man i Ryssland inte skulle se Nato som ett hot verkar ganska främmande. Att Östersjön nu blir ett Natoinnanh­av, (Kaliningra­d är ganska minimalt) kommer också att leda till en ökad känsla av instängdhe­t i västra Ryssland.

Ett Natofinlan­d deltar i andra länders försvar och andra länder deltar i Finlands försvar. Vi bestämmer med andra ord inte längre om vilken hotbild landet utgör för Ryssland. Vet vi ens själva vad ett Natomedlem­skap innebär? Det handlar om hemligstäm­plade förhandlin­gar som allmänhete­n inte kan ta del av (HBL 1.5).

Som statsminis­ter Sanna Marin sade i Stockholm handlar Natoavtale­t om vi vill gå med i en politisk allians eller inte. Men hur kan vi ta ställning till detta, utan att egentligen veta vad allt vi förpliktar oss till? Kanske det handlar om militära saker, men till exempel kärnvapenr­elaterade beslut är i högsta grad politiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland