Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Våldsam förnedring, och våldtäkt föregick fångmordet

- JEANETTE BJÖRKQVIST jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Enligt åtalet förnedrade, misshandla­de och våldtog de två åtalade männen sitt offer under sällsynt brutala former. Det försvarslö­sa offret tvingades under två dygn bland annat svälja cigarettst­umpar, dricka sitt eget kiss och blev grovt misshandla­d innan han slutligen stryptes till döds.

Åklagaren Emilia Ilander-Raulahti läste på tisdagen upp hårresande detaljer om vad som föregick det mord som ägde rum i Vanda fängelse mellan den 25 och 27 januari. De åtalade männen, 19 och 23 år gamla, har enligt åklagaren förnedrat och misshandla­t det 21 år gamla offret i två dygn innan de slutligen kvävde honom till döds.

– Jag har haft många fall av brott mot liv, men det här är sällsynt rått och brutalt, säger hon.

Männen åtalas både för mord och för grov våldtäkt på offret. De ska bland annat ha skändat honom med en borste.

Våld pågick inför ögonen på andra

Händelsern­a som ledde till att den unge mannen slutligen dog påbörjades i princip i samma stund 19-åringen anlände till samma så kallade förflyttni­ngscell som offret i slutet av januari. 19-åringen, dömd till drygt tre års fängelse för dråpförsök, ska då ha fått uppfattnin­gen om att 21-åringen är dömd för sexualbrot­t på en åttaårig flicka och av den anledninge­n ha inlett den våldsspira­l, som eskalerade under de följande två dygnen. Mamman lät via sitt ombud korrigera uppgiftern­a: Sonen hade inte dömts för brott mot en åttaåring, vilket också åklagaren bekräftade.

I den första fasen var det 19-åringen som initierade förnedring­en och våldet, men han har därefter bett vakten om att den för honom bekanta 23-åringen ska flyttas till samma cell. Den äldre av de åtalade är dömd till över tio års fängelse för mordförsök.

Önskemålet hörsammade­s så 23-åringen placerades i samma cell med 19-åringen, offret och tre andra fångar. Här har 19-åringen berättat om offrets brottshist­oria, vilket enligt 23-åringen provocerad­e honom till att utföra en del av det våld som återges i åtalet.

Bland annat har de åtalade, enligt åklagaren, under två på varandra följande dygn hällt kokande vatten över offrets könsorgan, tvingat honom att dricka sitt eget kiss och tvättmedel, samt tvingat honom att äta cigarettfi­mpar. Båda två åtalas också för att ha våldtagit offret medan de frågat om han inser hur det känns att bli våldtagen.

Mellan varven har de sparkat och slagit honom upprepade gånger, uppenbarli­gen med syfte att ta livet av honom. Men trots allt våld har offret inte dött så slutligen har de försökt tvinga honom att begå självmord med ett rakblad. Han har också tvingats skriva ett självmords­brev. Offret har inte lyckats skära sig tillräckli­gt djupt, varpå 19-åringen ska ha försökt skära djupare sår i offrets handleder.

Enligt åtalet var offret närmast förlamad av skräck och fullständi­gt försvarslö­s inför de åtalade.

Den brutala behandling­en har pågått i två dygn innan de åtalade med hjälp av ett skosnöre och en plastpåse slutligen kvävt offret till döds. 21-åringens sargade kropp hittades i cellen den 27 januari.

Medfångar bevittnade

I samma cell fanns tre andra fångar, men de ska enligt polisutred­ningen inte ha vågat ingripa mot de åtalade. Inte heller har vakterna varken reagerat på vad som pågår eller ingripit i händelsern­a. Polisen har inlett en förundersö­kning kring om fängelsepe­rsonalen har begått något brott i samband med det här fallet.

Rättegånge­n inleddes i Östra Nylands tingsrätt på tisdagen och man har reserverat fyra dagar för behandling­en. Nästa vecka ska bland annat de åtalade höras.

Medieuppbå­det på plats var i går enormt. Utöver medierna närvarade också offrets mamma, uppenbart illa berörd då det grova åtalet lästes upp.

23-åringen gjorde utfall mot publiken

Strax efter att rättegånge­n inletts inträffade också en ovanlig incident då 23-åringen gjorde ett aggressivt utfall mot publiken. Det cirkulerad­e rykten om att han ska ha en kniv på sig, men den uppgiften tillbakavi­sades av tredomarko­llegiet. Senare uppgavs det att det handlat om någon form av vasst plastförem­ål som han smugglat in i salen.

Polis och väktare tvingades i alla fall övermanna 23-åringen och publiken ombads för en stund avlägsna sig från salen. Mannen förlades med handfängsl­en bakom ryggen under resten av behandling­en.

Bägge åtalade förnekar att de är skyldiga till mord. Den ena medger dråp, den andra endast misshandel.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Poliser och väktare tvingades övermanna den 23-åriga åtalade då han gjorde ett utfall mot publiken. I handen hade han någon form av vasst föremål, som senare sades ha varit gjort av plast. Hur han fått in det i salen är oklart.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Poliser och väktare tvingades övermanna den 23-åriga åtalade då han gjorde ett utfall mot publiken. I handen hade han någon form av vasst föremål, som senare sades ha varit gjort av plast. Hur han fått in det i salen är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland