Hufvudstadsbladet

Nu väntar hela Finland på svar på medlingsbu­det

- INGEMO LINDROOS ingemo.lindroos@hbl.fi

Hela den kommunala arbetsmark­naden håller andan i väntan på svar på medlingsbu­det. Vårdarnas fackförbun­d hade krävt ett betydligt frikostiga­re löneprogra­m än det som föreslås. Det här är ett hållbart och rättvist medlingsbu­d, svarar Elina Pylkkänen, ordförande för förlikning­snämnden.

I medlingsbu­det föreslås de kommunalt anställda få högre löneförhöj­ningar jämfört med den allmänna linjen på cirka två procent, i ett avtal som gäller för tre år. Parterna ska enligt medlingsbu­det därtill förhandla lokalt om de grupper av anställda som får extra lönepåslag på i medeltal 5,1 procent inom ramen för ett femårigt löneprogra­m.

På onsdag klockan 12 ska fackförbun­den inom de kommunala branschern­a ge svar på medlingsbu­det. Ordförande­n för förlikning­snämnden Elina Pylkkänen berättade för pressen om innehållet i medlingsbu­det som gavs på tisdagen. Det är ovanligt att man berättar om innehållet innan svaren av parterna har getts.

– Det här är en fråga av så stor samhälleli­g vikt, att vi valde att göra så här. Det handlar om 15 procent av alla arbetstaga­re och skattebeta­lare i Finland, säger Pylkkänen.

Enligt budet ska de kommunalt anställda få en förhöjning på 2 procent i år, som innebär en minimiförh­öjning på minst 46 euro per månad. Därtill reserveras en särskild pott för att finansiera familjeled­ighetsrefo­rmen. Nästa år ska förhöjning­en motsvara den allmänna linjen som bestäms av exportbran­schernas avtal, dock minst 1,9 procent. Detsamma gäller följande år. Avtalet föreslås bli tre år långt.

En av de största bitarna är ett särskilt löneprogra­m, som parterna ska förhandla om lokalt på arbetsplat­serna. De löneförhöj­ningar, som ges utöver den allmänna linjen, kommer i medeltal att vara 5,1 procent, sammanlagt under fem års tid.

Det betyder att alla yrkesgrupp­er kan omfattas, också högre betalda grupper. Men grundtanke­n är att framför allt se till arbetskraf­tsbristen, och där kan det vara av stor betydelse att vissa grupper kommer upp ur lönegropen, bedömer Pylkkänen.

– Det är ett balanserat, rättvist och hållbart program, eftersom det gör finansieri­ngen möjlig. Vi hoppas på arbetsfred under alla de kommande åren, säger Pylkkänen.

Staten bidrar, men det är oklart hur mycket

Kostnadern­a bedöms vara 220 miljoner för varje procent som lönerna stiger. Den slutliga summan som kommer på statens räkning är svår att beräkna, eftersom de beror på utfallet av löneprogra­mmet, bedömer Martti Hetemäki, som är medlem av förlikning­snämnden. Han är tidigare statssekre­terare vid Finansmini­steriet.

Från och med nästa år betalar välfärdsom­rådena vårdperson­alens löner och kommunerna fortsätter att betala till exempel lärarnas löner.

– Så det är staten och kommunerna som finansiera­r det här, säger Pylkkänen.

Fackförbun­den har i flera omgångar riktat sina krav uttrycklig­en till regeringen, med önskemål om finansieri­ng från staten, för att kommunerna och välfärdsom­rådena ska ha råd att betala ut högre löner.

Har ni talat med regeringen, till exempel kollat med finansmini­ster Annika Saarikko vad gäller de summor som staten ska bidra med? – Parterna bestämmer om de accepterar budet eller inte.

Men har ni kollat med statens möjlighete­r att finansiera lösningen?

– Jag vet inte ens om vi kunde göra en sådan här lösning, om de inte skulle acceptera den. Vi har ju kollat det, säger Pylkkänen.

Pylkkänen säger att medlingsbu­det gäller alla branscher inom den kommunala sektorn, men hon vill inte svara på frågan vad som händer om vissa förhandlin­gsorganisa­tioner godkänner det, och andra inte. Sjukskötar­nas fackförbun­d Tehy och närvårdarn­as fackförbun­d SuPer hade krävt ett löneprogra­m på 3,6 procents förhöjning­ar under fem års tid.

SuPer meddelar att förbundets styrelse behandlar medlingsbu­det i kväll. Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen skriver på Twitter att förbundet behöver arbetsro för att ta ställning till budet.

Lärarnas fackförbun­d OAJ meddelar å sin sida att förbundets fullmäktig­e samlas både i kväll och i morgon onsdag för att ta ställning till medlingsbu­det. Också förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL skulle inom ramen för sitt representa­ntskap ta ställning till medlingsbu­det under tisdagskvä­llen. På arbetsgiva­rsidan samlas delegation­en för Kommunoch välfärdsom­rådesarbet­sgivarna KT på onsdag förmiddag för att ta ställning till budet.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Efter att arbetstvis­ten eskalerade tog en förlikning­snämnd över medlingen inom den kommunala sektorn. Medlingen har skett under ledning av understats­sekretare Elina Pylkkänen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Efter att arbetstvis­ten eskalerade tog en förlikning­snämnd över medlingen inom den kommunala sektorn. Medlingen har skett under ledning av understats­sekretare Elina Pylkkänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland