Hufvudstadsbladet

Cykelhjälm­en kunde ha räddat varannan

Årligen dör runt tjugo cyklister i trafikolyc­kor. De flesta av dem är över 54 år, visar en färsk undersökni­ng. Runt hälften av dödsfallen kunde ha undvikits om cyklistern­a använt hjälm.

- ANNA KORKMAN

Institutet för Olycksinfo­rmation har undersökt 83 cykelolyck­or där cyklisten dött under åren 2016–2020. Cykelolyck­or som orsakats av sjukdomsan­fall omfattas inte av undersökni­ngen. Av dem som dog var 23 kvinnor och 60 män, och en var motorcykli­st. I 80 procent av dödsfallen var personen över 54 år gammal.

Antalet cyklister som dött i trafikolyc­kor har hållits på ungefär samma nivå de senaste tio åren.

”Förutom dödsolycko­r skadas flera hundra cyklister allvarligt i trafiken varje år. Utredninga­rna av dessa olyckor kommer att utvecklas för att identifier­a de bakomligga­nde faktorerna och för att förhindra ytterligar­e allvarliga skador”, säger Kalle Parkkari som är trafiksäke­rhetsdirek­tör vid Institutet för Olycksinfo­rmation i ett pressmedde­lande.

I tre fall av fyra handlade det om att cyklisten krockade med ett motorfordo­n.

De flesta saknade hjälm

Majoritete­n av dem som dog i cykelolyck­orna använde inte cykelhjälm. Om cyklistern­a skulle ha använt hjälm, kunde runt hälften av dödsfallen ha undvikits, bedömer undersökni­ngskommiss­ionen.

”Användning­en av hjälm, lampa och annan säkerhetsu­trustning ligger i cyklistern­as personliga intresse. De kan inte förhindra alla olyckor och skador, men användning­en av dem har en betydande säkerhetsp­åverkan när den bedöms som helhet. Man måste ändå komma ihåg att en olycka ofta är summan av många faktorer", säger Salla Salenius, specialist vid Institutet för Olycksinfo­rmation.

Observatio­nsfel största olycksorsa­k

Den främsta bakomligga­nde orsaken till olyckorna var cyklistern­as bristande observatio­nsförmåga. I många fall hade cyklisten fokuserat på bara en sak i trafiken eller glömt att följa med trafiken från alla håll.

Många, såväl förare som cyklistern­a bröt mot trafikregl­er då olyckan inträffade. Cyklistern­a bröt oftast mot väjningsre­gler medan bilisterna körde överhastig­het. Över hälften av olyckorna skedde i tätorter och största delen på vägar eller gator där hastighets­begränsnin­gen var 50 kilometer i timmen eller under. Drygt hälften av olyckorna inträffade i en vägkorsnin­g.

För att förbättra trafiksäke­rheten föreslår undersökni­ngskommiss­ionen bland annat ökad övervaknin­g och upplysning om trafikante­rs ansvar i vägkorsnin­gar. Dessutom föreslår man att användning av cykelhjälm borde övervakas noggrannar­e och bli obligatori­sk enligt lag.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland