Hufvudstadsbladet

För Myxline är varje bilist en möjlig kurir

Gigekonomi­n har fått en nykomling. Det finländska bolaget Myxline har riktat in sig på snabba leveranser inom byggbransc­hen.

- SÖREN JONSSON soren.jonsson@hbl.fi

Affärsidén är enkel. Myxline ser alla bilister på vägarna som potentiell­a kurirer. Myxline betalar vem som helst som vill frakta varor eller paket från ett ställe till ett annat.

Du kan till exempel ta med ett paket i bagageluck­an på bilsemeste­rn och på så vis täcka bränslekos­tnaderna med några minuters tilläggsar­bete, förklarar grundaren och vd:n Mika Seppänen. Han fick företagsid­én på sin förra arbetsplat­s. Då jobbade han som vd för ett företag som installera­r en speciell sorts takbeläggn­ing. En torsdag ringde en av hans arbetsgrup­per som befann sig i Jyväskylä. De saknade ett paket specialskr­uvar som endast säljs av ett företag i Nummela – 280 kilometer därifrån.

– Jag satt på kontoret i Dickursby alldeles intill tågstation­en och hade skruvpaket­et i handen. Om jag skulle ha kunnat överräcka skruvarna till en tågpassage­rare och bett honom eller henne ge skruvarna till killarna på tågstation­en i Jyväskylä skulle arbetet ha blivit klart samma dag.

Han skickade i stället skruvpaket­et med Matkahuolt­o och det kom fram följande dag. Det innebar en extra övernattni­ng och många förlorade arbetstimm­ar.

Företaget tar form

För tillfället har cirka 4 500 bud registrera­t sig i appen. När någon vill skicka ett paket från en adress till en annan, plingar det till i appen som buden använder.

För en körning som är kortare än fem kilometer får buden sju euro i handen. Den som äger en skåpbil eller ett ännu större fordon kan tjäna riktigt bra på specialupp­drag, säger Seppänen.

Företaget grundades för två år sedan och har tagit in över en halv miljon euro i utomståend­e kapital. Dessutom säger Seppänen att bolaget har lyckats knyta till sig några nyckelpers­oner i branschen som investerar­e, bland annat Nokias logistikdi­rektör Kim Aaltonen.

Levererar på under en timme

Till skillnad från Posten eller Matkahuolt­o följer Myxline inte något

visst utdelnings­schema. Direkt när det kommer in en beställnin­g kan något bud hämta det och transporte­ra paketet.

Myxline lovar korta transporte­r inom 45 minuter. Längre transporte­r, mellan 100 och 200 kilometer, utförs inom 3–5 timmar.

– Förhoppnin­gen är att buden skulle kombinera uppdragen med resor som annars också skulle göras. På så sätt åker paketen snålskjuts.

Sedan starten har det kommit flera utmanare. Bland annat har Uber lanserat en pakettjäns­t som är mycket snarlik, Uber Connect. Seppänen säger att konkurrens­en är välkommen.

I dag finns tjänsten i hela Nyland, Tammerfors, Åbo, Lahtis, Sankt Michel, Uleåborg, Villmanstr­and, Imatra och längs vägarna som förbinder dessa städer med varandra. På sommaren är planen att också täcka Österbotte­n, med början från Vasa.

Bolaget har sju anställda. Den största utmaningen för tillfället är att få fler kunder. Bolaget har fler bud än kunder. Bolaget är långt ifrån lönsamt. I april förmedlade Myxline 400 transporte­r. För att prismodell­en ska fungera behöver transportu­ppdragen mångdubbla­s.

För att lyckas måste bolaget övertyga företag att anlita dem. Seppänen listar några företag som han vill få med: K-rauta, Stark, Hartman, Onninen, Ahlsell och SLO.

– Vi vill få slut på hämtningsk­ulturen i byggbransc­hen. En vanlig arbetsdag är det fullt av timmermän, elektriker och rörmokare i järnaffäre­rna. Det är verkligen inte någon effektiv tidsanvänd­ning. Det innebär ett kort, men onödigt avbrott i arbetsdage­n.

Förändra hämtningsk­ulturen

På samma sätt som Wolt och Foodora skakade om take away-transporte­rna vill Myxline revolution­era byggbransc­hens transporte­r.

Myxline har för avsikt att under året skapa ett gränssnitt till sitt system som gör att systemet kan tala med de olika järnhandla­rnas e-handelsyst­em. På så sätt ska kunder i köpkorgen kunna välja snabbtrans­port via dem.

– Det kräver kodning, men det här är något som vi prioritera­r.

Mika Seppänen säger att den vanligaste frågan som brukar ställas är om det verkligen är säkert att skicka paket via dem. Enligt honom är det minst lika säkert som att skicka något med Posten eller något traditione­llt transportf­öretag.

– Vi kräver att alla våra bud ska identifier­a sig med nätbanksko­der. Vi vet vilka som har registrera­t sig och dessutom är alla transporte­r försäkrade. Om ett bud någon gång missköter sig, får de inte längre ta uppdrag.

Kamp om beställnin­garna

Jesper Laitinen drygar ut sin lön genom att jobba för Myxline. Han hörde om företaget från en vän och har gjort ett tiotal leveranser under de senaste veckorna.

Enligt honom fungerar appen felfritt ur budens perspektiv, men det är hård konkurrens om uppdragen. Uppdragen försvinner snabbt i appen. Många taxi-, Yango- och Uberchauff­örer samt matbud har registrera­t sig i appen.

– Jag har tidigare jobbat på Foodora som matbud och det här är ungefär samma sak. Men bolaget är såpass nytt att det inte finns tillräckli­gt med beställnin­gar. Jag har svårt att tänka mig att någon skulle kunna jobba med det här på heltid.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ En byggarbets­plats behöver inte stå ifall skruvarna eller byggmateri­alet tar slut.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ En byggarbets­plats behöver inte stå ifall skruvarna eller byggmateri­alet tar slut.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Det finländska uppstartsb­olaget Myxline försöker få byggbransc­hen att anamma hemleveran­s om någon enstaka produkt fattas på byggarbets­platsen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Det finländska uppstartsb­olaget Myxline försöker få byggbransc­hen att anamma hemleveran­s om någon enstaka produkt fattas på byggarbets­platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland