Hufvudstadsbladet

El från Ryssland både i söder och i norr

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I slutet av april meddelade stamnätsbo­laget Fingrid att elimporten från Ryssland begränsas. Via stamnätets uppkopplin­g i Villmanstr­and kommer nu el med en effekt på 900 megawatt. Totalimpor­ten från Ryssland är ofta ändå större än så eftersom el strömmar till nätet också i Enare.

Ser man på kartan över elbalansen i Finland visar den i allmänhet att Finland importerar el från Ryssland och norra Sverige och exporterar el till Estland.

I slutet av april meddelade Fingrid, som ansvarar för det finska stamnätet, att importen från Ryssland begränsas till en effekt på 900 megawatt. Via anslutning i närheten av Villmanstr­and är den maximala effekten 1300 megawatt, men genom att begränsa effekten förbereder Fingrid sig för eventuella framtida störningar i elleverans­erna.

– Det är viktigt att en balans i elnätet hela tiden upprätthål­ls och med en effekt på 900 megawatt räknar vi med att kunna bevara balansen även om det uppstår störningar eller avbrott i eltillförs­eln från Ryssland. Hittills har importen ändå fungerat normalt, säger Reima Päivinen, direktör på Fingrid.

Att importeffe­kten ändå visar 970 megawatt på Fingrids systemkart­a förklarar Päivinen med att Fingrids nät inte är det enda genom vilket el strömmar från Ryssland till Finland. Siffran på systemkart­an anger helhetsimp­orten, uppger han.

El kan strömma till Finland från Ryssland genom tre olika nät. Förutom den huvudsakli­ga nätanslutn­ingen i Villmanstr­and som alltså Fingrid upprätthål­ler har Fortum en mindre anslutning från vattenkraf­tverk i Vuoksen i närheten av

Svetogorsk. Maximieffe­kten där är 120 megawatt, men Fortum uppger att företaget inte importerar någon el från Ryssland längre.

De vattenkraf­tverk som levererat el till Fortums nät ägs av den ryska energijätt­en TGC-1 som Fortum äger en minoritets­andel i.

Historiskt elnät

Företaget Inergias nätbolag Northgrid har ytterligar­e en anslutning till Ryssland i Enare. Northgrids nät har en effekt på 75 megawatt och nätbolaget­s vd Tommi Koskinen uppger att inga planer finns på att stänga nätförbind­elsen.

– Elnät är en helhet och en del av infrastruk­turen som man inte stänger delar av utan vidare. Det är klart att frågan kommer i ett annat läge om elimporten från Ryssland blir föremål för sanktioner från EU:s sida. Någon kritiskt stor mängd el är det ju inte frågan om, säger Koskinen.

Den el som kommer till Finland från Ryssland säljs huvudsakli­gen vidare till den nordiska elbörsen Nordpool av ryska Interraos nordiska dotterbola­g RAO Nordic. Det gäller både för den el som kommer via den ledning Fingrid upprätthål­ler och den el som kommer via Northgrids ledning i Enare.

Koskinen berättar att det är vatten från Enare träsk som via vattenkraf­tverk på den ryska sidan om gränsen strömmar tillbaka som el till Finland. Vattenkraf­tverket ägs av det lokala energibola­get på Kolahalvön.

– Det här är någonting som har långa historiska anor, Finland hade ju en gång i tiden en korridor upp till Ishavet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland