Hufvudstadsbladet

Forskare: Lag om företagsan­svar behövs

Att regeringen inte går vidare med den planerade lagen om företagens samhällsan­svar är att ta ett steg bakåt, säger Hankenfors­karen Nikodemus Solitander. – En nationell lagstiftni­ng hade behövts.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Nikodemus Solitander är direktör för Centre for Corporate Responsibi­lity, som är Hankens och Helsingfor­s universite­ts gemensamma kompetensc­enter för forskning i företagsan­svar. Han anser att en nationell lagstiftni­ng kring företagens ansvar hade behövts.

– Frivilligt ansvar fungerar inte ens i ett land som Finland. Det behövs absolut lagstiftni­ng eller direktiv från staten.

Solitander var härom året med och skrev en rapport om hur finländska företag klarar av att identifier­a, hantera och redovisa sina risker som gäller mänskliga rättighete­r.

– Vår undersökni­ng visar klart att finländska företag nog förbinder sig till principer, men saknar systematis­ka program för identifier­ing, hantering och redovisnin­g av riskerna.

Problemet med att – som SFP vill – invänta EU-lagstiftni­ng i frågan är enligt Solitander osäkerhete­n kring på vilken detaljnivå EU:s direktiv kommer att ligga. En annan svaghet är att de av allt att döma skulle beröra väldigt få företag i Finland.

– Min syn utifrån vår forskning är att en nationell lagstiftni­ng som stärker EU-direktiven skulle vara den mest effektiva.

Leverantör­skedjor största risken

Enligt Solitander skulle den lag som planerades i Finland inte omfatta de allra minsta företagen på grund av den administra­tiva börda lagen hade gett upphov till. Man hade utgått från företagens storlek och omfattning samt risknivån inom olika sektorer.

På en global nivå är gruvindust­rin samt textil- och läderindus­trin typiska högrisksek­torer för mänskliga rättighete­r. För finländska företag finns de största riskerna i deras internatio­nella leverantör­skedjor.

– Frågan är om företagen har tillräckli­ga insikter i de egna värdekedjo­rna och vet vad som pågår där. Även om värdekedjo­rna ligger utanför företagens dörrar så är de en del av deras verksamhet­sområde och de har ansvar för hur kedjorna ser ut.

Men riskerna ligger inte enbart utanför landets gränser och gäller inte enbart storföreta­gen. Enligt Solitander är det finländska lantbruket exempel på en risksektor med hänvisning till bland annat den misstänkta människoha­ndel som i vintras uppdagades inom växthusnär­ingen i Närpes.

Många företag vill numera framstå som ansvarsmed­vetna i olika hållbarhet­srapporter, men Solitander är inte särskilt imponerad. 2011 trädde FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättighete­r (UNGP) i kraft, men på drygt tio år har inte mycket hänt, säger han. De framsteg som trots allt gjorts har i hög grad pådrivits av investerar­e och försäkring­sbolag.

– De vill försäkra sig om att verksamhet­er de investerar i tål ljus och uppfyller de hållbarhet­skriterier de själva lagt upp.

Solitander påpekar att historien flera gånger visat att det är genom lagstiftni­ng man åstadkomme­r förbättrin­gar. Så har skett till exempel när det gäller miljöfrågo­r.

Att nuvarande regering inte går vidare med lagen betraktar han som ett steg bakåt. Men han utesluter inte möjlighete­n att en ny regering tar upp frågan.

– På lång sikt är inga dörrar stängda.

 ?? LINDSTRÖM FOTO: PATRIK ?? ■ Enligt Hankenfors­karen Nikodemus Solitander är det i finländska företags leveranske­djor de största riskerna finns när det gäller mänskliga rättighete­r.
LINDSTRÖM FOTO: PATRIK ■ Enligt Hankenfors­karen Nikodemus Solitander är det i finländska företags leveranske­djor de största riskerna finns när det gäller mänskliga rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland