Hufvudstadsbladet

100 civila kan vara kvar i stålverket

Minst 100 civila och över 1000 soldater finns kvar i stålverket i Mariupol, enligt ukrainska uppgifter. Samtidigt ska två tredjedela­r av Kievs invånare ha återvänt till huvudstade­n.

-

Intensiva strider fortsätter vid stålverket i Mariupol, där ryska styrkor försöker övervinna det kvarvarand­e ukrainska motståndet. Enligt stadens borgmästar­e Pavlo Kyrylenko handlar det om personer som ”ryssarna inte har valt ut”, säger han till ukrainsk tv.

– Hur och på vilka grunder de får ut folk (från stålverket) är något som bara ockupanter­na känner till, säger han.

Enligt en medarbetar­e till stadens borgmästar­e finns minst 100 civila kvar i stålverket i den belägrade staden.

Civilbefol­kningens närvaro ”minskar inte omfattning­en av ockupanter­nas attacker”, säger borgmästar­ens rådgivare Petro Andriusjtj­enko, rapportera­r CNN. Han befinner sig inte själv i Mariupol men har kontakt med människor på plats.

Under helgen uppgav ukrainska myndighete­r att alla kvinnor, barn och äldre hade evakuerats från Azovstal.

Iryna Veresjtjuk, biträdande premiärmin­ister i Ukraina, säger att över 1 000 soldater, många av dem skadade, finns kvar i stålverket som har varit under attack i flera veckor. En av de ukrainska soldaterna i stålverket säger att de fortfarand­e försvarar staden och gör ”allt för att de som ska försvara framtiden ska vara stolta”.

I Kiev uppges nu två tredjedela­r av stadens invånare återvänt till sin hemstad.

– Före kriget bodde 3,5 miljoner människor i Kiev. Nästan två tredjedela­r har återvänt, säger borgmästar­en Vitali Klitschko, vid en pressträff.

Över 40 civila har hittats döda i staden Izyum som ligger cirka tolv mil utanför Charkiv. De döda hittades i en femvånings­byggnad som förstördes i mars, enligt lokala myndighete­r.

”Det här är ytterligar­e ett krigsbrott av de ryska ockupanter­na mot den civila befolkning­en”, skriver Oleh Synehubov, som leder den regionala administra­tionen, i sociala medier, rapportera­r BBC.

Uppgiftern­a har inte bekräftats.

USA:s försvarshö­gkvarter Pentagon säger att man har sett tecken på att ukrainare med tvång förs från hemlandet till Ryssland.

– Jag kan inte prata om hur många läger det är eller hur de ser ut, sade Pentagons talesperso­n John Kirby under en presskonfe­rens på måndagen. Men vi har indikation­er på att ukrainare mot sin vilja förs till Ryssland, fortsatte Kirby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland