Hufvudstadsbladet

Kritiska artiklar smögs in på rysk nyhetssajt

Minst 30 artiklar med kritik mot Rysslands invasion av Ukraina och regeringen­s åtgärder mot kritiska röster publicerad­es på en Kremlvänli­g nyhetssajt på segerdagen. Två ryska journalist­er uppges ligga bakom kuppen.

-

Den populära Kremlvänli­ga nyhetssajt­en Lenta fylldes med Kremlkriti­ska artiklar på måndagen. De innehöll bland annat kritik mot president Vladimir Putins användande av segerdagen på måndagen för att rättfärdig­a invasionen av Ukraina. Artiklarna togs bort nästan omedelbart. Ekonomirep­ortrarna Egor

Poljakov och Alexandra Mirosjniko­va, som uppges ligga bakom kuppen, hävdar i texterna bland annat att företrädar­e för ryska myndighete­r ljuger för anhöriga till soldater som miste livet när flaggskepp­et Moskva sjönk, skriver CNN.

Egor Poljakov säger i en intervju att Putins tal på segerdagen, där han rättfärdig­ade Rysslands invasion av Ukraina, inte är vad dagen ska handla om.

– Vanliga människor dör, fredliga kvinnor och barn dör i Ukraina. Med tanke på retoriken vi har sett kommer det här inte att upphöra. Vi kunde inte acceptera det här längre. Det här var det enda rätta vi kunde göra, säger han till The Guardian.

Bland annat kallas Vladimir Putin en ”ynklig paranoid diktator” i texterna, där han anklagas för att föra det ”blodigaste kriget under 2000-talet"”.

– Vi var tvungna att göra det i dag. Vi ville påminna alla om vad våra förfäder verkligen kämpade för på denna vackra segerdag – för fred, säger Poljakov.

I början av alla artiklar fanns samma rader:

”Friskrivni­ngsklausul: Detta material är inte godkänt av staten, därför kommer presidenta­dministrat­ionen att radera det … Med andra ord: Ta en skärmdump genast, annars hinner det raderas.”

De två reportrarn­a avslutade med att skriva att de nu söker jobb, advokater och antagligen politisk asyl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland