Hufvudstadsbladet

”Jag vill inte bli härdad eller cynisk, då slutar jag”

- HEIDI HERRMANN heidi.herrmann@hbl.fi

Årets europé heter Antti Kuronen. Yles krigskorre­spondent bevakar Ukrainas kamp mot Ryssland för åttonde året i rad. – Det känns otroligt fint. Jag blev väldigt överraskad när jag fick höra om priset, säger Kuronen från en bil i östra Ukraina, där han bevakar de hårda striderna i Donbass.

Årets europé är en utmärkelse som delas ut av föreningen Eurooppala­inen Suomi. Priset delas ut på Europadage­n den nionde maj, till en person som arbetat för europeiska värderinga­r, internatio­nellt samarbete och demokrati.

– Det upplever jag att jag har försökt göra i mitt jobb som reporter under en lång tid, säger Antti Kuronen, där han sitter i en bil i östra Ukraina och tittar ut över de enorma sädesfälte­n.

Antti Kuronen och kameramann­en Ivar Heinmaa har i en veckas tid rapportera­t från Donbass, där striderna mellan ryska och ukrainska styrkor pågår allra häftigast.

Den lugna och stabila Kuronen har rapportera­t såväl från Ukraina som från Syrien, Belarus, Israel och Gaza. Rysslands krig mot Ukraina har han följt de senaste åtta åren och han var bland annat på plats och rapportera­de från protestern­a på Majdantorg­et.

På sociala medier prisas Antti Kuronen för sina sakliga rapporter från krigszoner. Men berömmet verkar inte nå ända fram.

– När jag åker runt och rapportera­r så funderar jag alltid om det är någon som lyssnar eller hör. Men sen när man får priset, så märker man att det här arbetet får en genklang. Det är extra fint.

Kuronen menar att de europeiska värderinga­rna är viktiga i ett sådant här läge. Förutom Europadage­n är den nionde maj också segerdagen, vilket årligen firas stort i Ryssland med militärpar­ad på Röda torget i Moskva.

– Putin har förvandlat segerdagen till en stor propaganda­fest, där man idealisera­r krig, hyllar det ryska anfallet och våldet som de bedriver mot civila ukrainare. Jag upplever att det här priset och det som det står för, verkligen är en motvikt till det.

Totalt har Antti Kuronen varit i Ukraina i 2,5 månader enbart i år. Snart åker han till Finland för att återhämta sig.

Vilket minne eller vilken person har stannar kvar hos dig?

– Det var en grej som hände för några dagar sedan. Striderna i Donbass är otroligt hårda just nu. I och med att Ryssland inte lyckas tränga sig förbi det ukrainska försvaret, går kriget mest ut på att de beskjuter de ukrainska trupperna och civila med artillerie­ld. En del människor fastnar i situatione­n och de kan inte fatta ett beslut om att åka i väg. Den här 12-åriga pojken Vitalik sa väldigt tydligt till sin mamma, att de skulle åka i väg. Hans mamma ville inte det och vi försökte övertala henne att åka. Vi hade varit där några dagar tidigare med en buss som evakuerar civila. Vi lyckades ordna så att den här bussen kom och förde Vitalik och hans mamma till en tryggare plats.

Hur tänker du kring opartiskhe­t? Kan man vara opartisk i ett krig?

– Absolut. Opartiskhe­t betyder ju att man försöker analysera, oberoende och opartiskt, vad som händer i det här kriget. Yle har ju värderinga­r som vi står för, som demokrati och mänskliga rättighete­r. Ryssland har oprovocera­t anfallit ett annat land. Det är den mest grundlägga­nde principen i europeisk säkerhetss­truktur, att man inte flyttar gränser med militär makt, vilket Ryssland nu gör. Ukraina försöker försvara sig.

Kuronen har varit bland annat i Butja, där de ryska trupperna dödat civila.

– Många internatio­nella experter säger att om soldater börjar våldta kvinnor, skjuta människor slumpmässi­gt på gatan och tortera människor, så är det inte enskilda soldater som kommer på det. Då har man tyst medgivande från högsta ord. Putin har inte på något sätt fördömt det som skett.

Har du någon att prata med där, ifall du känner ett behov av det?

– Jag har alltid en lokal medhjälpar­e som jag reser med. Ofta reser jag utan en kameraoper­atör, jag filmar och klipper själv. Men nu har jag också en kamerakill­e med mig. Han är erfaren och jag känner honom bra.

Du är en lugn och stabil person. Kryper det du ser någonsin under skinnet på dig?

– Definitivt. Men jag har ju hållit på med det här länge och i viss mån kan jag förhålla mig till det. Jag vill inte heller bli härdad eller cynisk, så att inget skulle kännas. Då skulle jag säkert sluta med det här jobbet. När man hör krigets ljud, i sådana situatione­r är jag också rädd.

Antti Kuronen konstatera­r att jobbet som journalist inte går ut på att söka sig till riskfyllda situatione­r, utan på att undvika dem.

– Eftersom jag har så lång erfarenhet upplever jag inte att riskerna är jättestora. Men det är klart att det här inte är samma som att sitta på ett kontor i Finland. Det är krig.

Hemma i Finland väntar familjen, det vill säga fru och två barn.

– Det är en orsak till att jag inte vill ta jättestora risker. Att jag har fru och barn.

Hur pratar du med dem om att du ska åka i väg?

– Vi talar nog om det. Jag håller mycket kontakt hem här från resan, med videosamta­l och sådant. De litar på att jag vet vad jag gör. Poängen är absolut inte att ta risker, det skulle vara katastrof både för mig och för Yle om något skulle hända.

– Eftersom jag har gjort det så länge, så känns det viktigt att fortsätta följa ukrainarna­s kamp för sin självständ­ighet.

❞ När jag åker runt och rapportera­r så funderar jag alltid om det är någon som lyssnar eller hör. Men sen när man får priset, så märker man att det här arbetet får en genklang. Det är extra fint.

 ?? FOTO: IVAR HEINMAA/YLE ?? ■ Reportern Antti Kuronen i Kramatorsk för några dagar sedan. Ryska styrkor slog till mot staden med missiler och dessa träffade bostadsomr­ådet på bilden.
FOTO: IVAR HEINMAA/YLE ■ Reportern Antti Kuronen i Kramatorsk för några dagar sedan. Ryska styrkor slog till mot staden med missiler och dessa träffade bostadsomr­ådet på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland