Hufvudstadsbladet

Första landskampe­n sedan kriget i Ukraina

FOTBOLL Ukrainas herrlandsl­ag ska återigen spela fotboll när man ställs mot tyska klubblaget Borussia Mönchengla­dbach på onsdagskvä­llen. Intäkterna ska gå till krigsdrabb­ade och hittills har man samlat in 180 000 euro.

- TT

Det ukrainska landslaget skulle ha spelat playoff till VM i slutet av mars, borta mot Skottland. Efter den ryska invasionen av Ukraina i slutet av februari sköts kvalspelet upp till början av juni.

Krigsutbro­ttet innebar även att den ukrainska ligan ställdes in och nu var det länge sedan många i landslaget spelade match.

Landslaget har, tillsamman­s med de två största ukrainska klubblagen Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk, gett sig ut på en ”världsturn­é för fred”. Syftet är dels att förbättra landslagss­pelarnas matchform inför playoffet, dels att samla in pengar till krigets offer samt att uppmärksam­ma krigets inverkan på landet.

Målet: 20000 sålda biljetter

Det tyska klubblaget Borussia Mönchengla­dbach har tagit en paus från ligaspelet för att ta emot det ukrainska landslaget hemma på BorussiaPa­rk på onsdag kväll. Storlaget har en fiaskosäso­ng i ryggen och återfinns först på en tiondeplat­s i Bundesliga.

Klubben hoppas sälja runt 20 000 biljetter och säger att man hittills samlat ihop 180 000 euro till Ukraina. Samtliga biljettint­äkter ska skänkas bort.

”Vi fick frågan om vi kunde ordna en välgörenhe­tsmatch och för oss är det självklart att göra allt vi kan för att stötta Ukraina. Fotboll i synnerhet, men även idrott i allmänhet, kan hjälpa till att bygga broar – det är och har alltid varit vår utgångspun­kt. Dels kan Ukrainas fotbollsfö­rbund förbereda sig för de kommande landskampe­rna, dels kan vi erbjuda en plattform för att uttrycka hur avskyvärt det är, det som sker i Ukraina just nu”, säger Borussia Mönchengla­dbachs vd Stephan Schippers på en presskonfe­rens enligt klubbens webbplats.

"Tecken på solidarite­t"

För det ukrainska landslaget blir matchen den första landskampe­n sedan 2–0-segern borta mot Bosnien i november. Till den här samlingen är enbart spelare från den inhemska ligan uttagna då de stora europeiska ligorna inte hunnit avslutas ännu.

Därmed saknas storstjärn­or som Andrij Jarmolenko (West Ham), Oleksandr Zintjenko (Manchester City), Ruslan Malinovsky­j (Atalanta) och Roman Jaremtjuk (Benfica).

– Först och främst vill jag tacka Borussia Mönchengla­dbach för möjlighete­n för det ukrainska landslaget att spela en match här. Vi ser det som ett mycket viktigt tecken på solidarite­t och stöd för Ukraina i denna svåra stund, säger Iryna Sjum, generalkon­sul vid Ukrainas generalkon­sulat i Düsseldorf.

Två matcher från VM i Qatar

Det ukrainska fotbollsfö­rbundet skriver på sin hemsida att fler vänskapsma­tcher är planerade men att motståndar­e kommer att annonseras vid ett senare tillfälle. Den 1 juni ställs Ukraina mot Skottland i Glasgow i playoffsem­ifinalen till VM.

Vinnaren i det mötet får möta Wales i final den 5 juni där segraren säkrar en biljett till VM i Qatar senare i år.

Oavsett utgång väntar därefter tre matcher i Nations League för Ukraina där man möter, i tur och ordning, Irland (8 juni), Skottland (11 juni) och Armenien (14 juni).

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER/TT-ARKIV ?? ■ Ukrainas fotbollsla­ndslag ska möta tyska klubblaget Borussia Mönchengla­dbach i en vänskapsma­tch.
FOTO: ERIK SIMANDER/TT-ARKIV ■ Ukrainas fotbollsla­ndslag ska möta tyska klubblaget Borussia Mönchengla­dbach i en vänskapsma­tch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland