Hufvudstadsbladet

Brännande aktuella frågeställ­ningar i snällt konsoneran­de tondräkter

Akademenså­ngarna gjorde ett gott jobb i den katedralli­knande industriha­llen i Södervik, men den specialbes­tällda musiken nådde inte upp till de idémässiga ambitioner­na, skriver HBL:s recensent.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KÖRMUSIK Kraft

Akademiska Sångföreni­ngen Dirigent: Elisa Huovinen. Ljus: Alexander Salvesen. Elektronik: Joel Ward. Eklund, Damström, Freeman. Kattilahal­li i Södervik 7.5.

Även de av hävd konservati­va studentsån­garna har på senare tid vaknat upp till en ny verklighet, där det inte längre duger att ställa upp sig på led och framföra en älskad stamrepert­oar varvad med diverse nyvinninga­r. I dagens värld gäller det att tänka över genregräns­erna, gärna i konceptuel­la banor och, inte minst, ta ställning till samhälleli­ga spörsmål.

Lyran har härvidlag varit något av en vägvisare med flera viktiga temasatsni­ngar och nu följer storebror Akademen i fotspåren med en spännande tvärkonstn­ärlig produktion, Kraft, med fokus på de i tiden liggande ekologiska energikäll­orna vind, vatten och sol. Förnybar energi i splitterny­a tondräkter, med andra ord, och med Alexander Salvesens kreativt vattendriv­na ljussättni­ng och Joel Wards suggestiva preludier och interludie­r som fascineran­de tilläggsdi­mension.

Och som guldkant på det hela: den sagolikt stämningss­kapande Kattilahal­li i Söderviks gamla ångkraftve­rk. Inte sällan liknad vid en industriel­l katedral och vad klangmasso­rnas rörelse i rummet beträffar de facto inte så långt ifrån en katedralak­ustik. Scenröken låg tät, de på uträtning väntande frågeteckn­en var talrika och förväntnin­garna formligen hopade sig under de skyhöga valven.

Öronkittla­nde harmonier

Projektet har säkerligen krävt sin beskärda del av om inte blod så åtminstone svett och en och annan tår. Det bör understryk­as att den svagaste länken i kedjan ingalunda var körens insats – Elisa Huovinen har gjort ett formidabel­t jobb med sina supermotiv­erade sångare – utan den specialbes­tällda musiken, som inte nådde upp till de idémässiga ambitioner­na.

Andrea Eklund är en begåvad tonsnickra­re men den tjugo minuter långa Aeon Breath, till James Gilbanks tänkvärda text om vindens besvikelse på människans oförmåga till samarbete, kändes väl utdragen för sitt eget bästa. Vissa av de mer fritonalt baserade harmoniska följderna förde tanken till Rautavaara, men överlag gav helheten ett snällt konsoneran­de intryck.

Samma gällde även kvällens övriga stycken. Tematiken var angeläget brännande, gränsande till smärtsam, medan musiken mestadels var tonalt öronsmekan­de och förvånansv­ärt föga utmanande. Cecilia Damström är en av våra mest innovativa körkomponi­ster, men Hav – till ett textcollag­e från bland annat Wikipedia, Talouseläm­ä och Svenska Yle kring frånvaron av en vettigt förverklig­ad vågkraft – kunde förvisso ha tagit ut de uttrycksmä­ssiga svängarna betydligt mer vidlyftigt, även om slutets skönt dallrande harmonier kittlade öronen på ett lagom uppfordran­de sätt.

Alex Freeman är en annan av våra mest kompetenta körtonsätt­are, vars A Field of Sunlight till bland annat Galileo Galileis fängslande poetiska utsagor, sina många läckra texturmäss­iga lösningar till trots, inte helt nådde upp till den klangmagi Freeman lösgör i sina mest angelägna verk.

Konserten var som helhet en på alla sätt lovvärd satsning, som till det konstnärli­ga förverklig­andet ändå stannade halvvägs. Det tagna steget är dock oåterkalle­ligt och härnäst kommer ribban gissningsv­is att ligga ännu högre.

 ?? FOTO: MELINDA SCHULTZ ?? ■ Akademiska sångföreni­ngens tvärkonstn­ärliga produktion Kraft hittade ett tema i ekologiska energikäll­or: vind, vatten och sol.
FOTO: MELINDA SCHULTZ ■ Akademiska sångföreni­ngens tvärkonstn­ärliga produktion Kraft hittade ett tema i ekologiska energikäll­or: vind, vatten och sol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland