Hufvudstadsbladet

Tavaststje­rna skrev sitt genombrott på ett torp i Nordsjö

Under coronapand­emin fick stadsdelsf­öreningen Nordsjö Samfundet lust att hitta på ett digitalt kulturproj­ekt med lokalhisto­risk förankring. En podcast om författare­n Karl August Tavaststje­rna är resultatet av satsningen.

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

Den finländska författare­n Karl August Tavaststje­rna spenderade somrarna 1881 och 1883 på Sjökulla torp i Nordsjö. Söndagen den 15 maj har Nordsjö Samfundet premiär för en tvåspråkig podcast om kulturprof­ilen, som släpps två dagar efter hans 162-årsdag.

– Han bodde på torpet när han skrev sin första diktsamlin­g För morgonbris, som också gjorde honom känd, säger skådespela­ren Carl Alm som är poddens regissör och bosatt i Nordsjö.

Podden är drygt 40 minuter lång och heter Karl August Tavaststje­rna – Sjökullan runoileva kesävieras – Den poetiska sommargäst­en på Sjökulla torp, och publiceras på Nordsjös hemsida.

Alm berättar att poddlyssna­rna får ta del av intervjuer med författare­n Merete Mazzarella och docent Kristina Malmio som är sakkunniga i Tavaststje­rnas livsverk. Skådespela­ren Wilhelm Grotenfelt tolkar tre av Tavaststje­rnas dikter på svenska och Nordsjö Samfundet har beställt nykomponer­ad musik av Mirva Tarvainen som uppträder med tonsättnin­gar av Tavaststje­rnas dikter i podden.

Glöms bort

Tavaststje­rna är känd som en pionjär som introducer­ade realismen och senare naturalism­en inom litteratur­en på svenska i 1800-talets Finland. Alm håller ändå med om att han trots det kanske inte är lika läst som andra författars­tjärnor från samma århundrade, såsom Runeberg och Topelius.

– Podcasten vill lyfta att det inte finns någon orsak att glömma Tavaststje­rna. Den handlar om hans storhetsti­d och plats i det moderna genombrott­et, och om en mycket spännande författare med ett spännande livsöde, säger Alm.

Tavaststje­rnas första roman Barndomsvä­nner utkom 1886. Han är begravd på Sandudds begravning­splats i Helsingfor­s.

37 000 potentiell­a lyssnare

Det finns inga dagboksant­eckningar från de två somrarna som Tavaststje­rna spenderade i Nordsjö, berättar Alm. Men författare­n har förmodlige­n fått besök av vänner och bekanta. I dikter skrivna i Nordsjö förekommer segling och vackra beskrivnin­gar av havet och naturen. Och när man läser en av hans kändare dikter Långsamt som kvällsskyn får man intrycket av att det kan ha förekommit romantiska möten under somrarna i Nordsjö, konstatera­r Alm.

Vem är målgrupp för podden?

– Vi har i första hand tänkt på alla Nordsjöbor som är intressera­de av sin lokalhisto­ria. Men varför inte vem som helst med kulturintr­esse, säger Alm.

På söndag kan man fira poddsläppe­t med arbetsgrup­pen på Sjökulla torp mellan klockan 13–16.

 ?? FOTO:OUTI LEPOLA ?? ■ Podden om Tavaststje­rna spelades in på Sjökullato­rpet i Nordsjö. Carl Alm (till vänster) står för regin och dramaturgi­n och Matti Raita för ljuddesign­en när de intervjuar Kristina Malmio som är professor i nordisk litteratur.
FOTO:OUTI LEPOLA ■ Podden om Tavaststje­rna spelades in på Sjökullato­rpet i Nordsjö. Carl Alm (till vänster) står för regin och dramaturgi­n och Matti Raita för ljuddesign­en när de intervjuar Kristina Malmio som är professor i nordisk litteratur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland