Hufvudstadsbladet

Ha respekt för andras livssyn

- BJÖRN VIKSTRÖM Åbo

DEMOKRATI Anders Sirén går i en insändare (HBL 9.5) i svaromål mot Merete Mazzarella (HBL Kultur 6.5), och hävdar att den sekulära liberala demokratin bör stärkas. Det innebär enligt honom att koranbränn­ingar bör tillåtas, samt att lagparagra­fer som skyddar trosfriden för religiösa gruppering­ar och individer bör avskaffas.

Siréns argumentat­ion förefaller att bygga på den paternalis­tiska idén om att de som väljer att bo i vårt land måste fostras till att i sann liberal anda tolerera alla sorts kränkninga­r, även då de riktas mot föremål som utgör en central byggsten i den personens identitet och självförst­åelse. I detta fall gäller det muslimer, men i analogi borde väl judar med en axelryckni­ng acceptera att hakkors sprutas på synagogor och kristna bara milt lyfta på ögonbrynet om någon ritar förnedrand­e teckningar av Maria.

Siréns liberala idealstat präglas av illusionen om att alla invånare står på samma plan och har lika stor möjlighet att värna sin integritet. Talar vi om muslimska invandrare handlar det emellertid i många fall om människor som ofta blir ifrågasatt­a och respektlös­t behandlade på grund av sin hudfärg, sitt modersmål, sitt ursprungsl­and – och sin religion. Att kräva att någon ur detta sårbara perspektiv borde se Muhammedte­ckningarna som ett roligt skämt och koranbränn­ing som ett nödvändigt uttryck för yttrandefr­ihetens välsignels­er är enligt min mening ett hån mot den som redan är i underläge, precis som Mazzarella också skriver.

En yttrandefr­ihet som går ut på att varje individ skall få göra precis som hen vill, utan att behöva ta hänsyn till andra, leder till ett ultraindiv­idualistis­kt samhälle. Devisen ”låt alla trakasseri­er blomma” skapar inte starka och fria individer, utan bitterhet, otrygghet och polariseri­ng. Ett välfungera­nde samhällsli­v (och en trovärdig religiös livshållni­ng) borde enligt min mening tvärtom präglas av hänsyn, empati och respekt för varandras olikheter.

På en viktig punkt ger jag emellertid Sirén rätt: i ett sekulärt och mångkultur­ellt samhälle behöver inte religiösa attribut nödvändigt­vis skyddas strängare än andra identitets­skapande symboler. Men i motsats till Sirén vill jag då snarare utvidga skyddet till att gälla också andra starkt laddade föremål, som utgör byggstenar i gruppident­iteter och väcker känslor av stolthet hos dem som berörs. Straffskal­an kan justeras nedåt, men det är viktigt att samhället markerar vad som inte är acceptabel­t. Vi behöver inte mindre, utan mer respekt för de symboler som människor vill samlas kring, det må sedan vara koranen, regnbågsfl­aggan eller politiska partiers emblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland