Hufvudstadsbladet

Ordna en klimatvänl­ig fest

- TEXT: MARTHAFÖRB­UNDET RECEPT: TONI RAUTAKOSKI hushållsrå­dgivare på Marthaförb­undet

Sommarens festsäsong kör snart i gång. Vi bjuder på ett smarrigt recept på en matig sallad och tips för hur du ordnar en så hållbar och klimatvänl­ig fest som möjligt. Med början från vårens examensfes­ter till årets midsommarp­arty. Använd riktiga kärl

Använd de måltidskär­l som finns på platsen, eller be att var och en tar med sig egna kärl, till exempel glas, tallrikar och bestick.

Om du har möjlighet, ta med dig tygservett­er hemifrån för att undvika engångspro­dukter!

Servera närproduce­rat

Servera inhemskt örtte i stället för utländskt. Köp inhemsk saft eller ta med egen hemmagjord bärsaft.

Beställer ni maten via ett cateringfö­retag be om en hållbar och närproduce­rad meny samt kärl i porslin och bestick i rostfritt stål, inte engångspro­dukter.

Välj dekoration­er från naturen

Välj gärna dekoration­er som kan användas flera gånger. Dekorera med material från naturen, förslagsvi­s kvistar, stenar, kottar, snäckskal och vackra höstlöv som kan föras tillbaka till naturen efteråt.

Undvik dekoration­er i plast som kan innehålla och avge skadliga ämnen. Produktion­en sker ofta utanför Europa och där man har sämre kontroll av produktens miljöpåver­kan.

Välj en bordduk av naturmater­ial, bomull, linne, hampa eller ylle. Undvik däremot en bordduk med vaxad yta, en så kallad vaxduk av vinyl, som kan avge skadliga ämnen vid slitage.

Minska matsvinnet

Planera även i förväg hur ni gör med den mat som eventuellt blir över. Ta med egna kärl eller se till att det finns lämpliga kärl att använda, då kan ni enkelt transporte­ra hem maten.

Tänk även på att matsvinn bidrar till uppvärmnin­g av klimatet och ger upphov till förlust av biologisk mångfald, även överblivet kaffe. Matsvinn av inhemska produkter bidrar även till övergödnin­g av Östersjön, därför är det viktigt att beräkna mängden rätt.

Håll koll på köksutrust­ningen

Undvik serverings­fat och tårtspadar samt andra redskap i plast. Plastprodu­kter innehåller skadliga ämnen som kan avges när de kommer i kontakt med heta, feta och sura livsmedel. Dessa ämnen har visat sig ha hormonstör­ande inverkan. Välj i stället kemikalies­marta kärl, skärbräden och redskap i trä, rostfritt stål, glas och porslin.

Städa med naturliga medel

Städa kemikalies­mart före och efter festen. Blanda ett allmänreng­öringsmede­l genom att blanda några droppar diskmedel med vatten i en sprayflask­a, det löser upp smuts på lätt feta ytor.

Välj bort sköljmedel när du tvättar eventuella tygservett­er eller borddukar. En halv deciliter ättika fungerar bra som sköljmedel för att göra tvätten mjuk.

Samåk och använd kollektivt­rafik

För att minska miljöbelas­tningen använd kollektivt­rafik eller samåk.

Berätta om möjlighete­rna för samåkning och erbjud skjuts, det kan finnas någon som inte har möjlighet till bil eller kollektivt­rafik, men som ändå gärna skulle vilja delta.

 ?? FOTO: KARIN LINDROOS ??
FOTO: KARIN LINDROOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland