Hufvudstadsbladet

Haavisto efter Turkiets utspel: ”Viktigt att Finlands ansökan inte fördröjs”

Tålamod behövs men det fixar sig i slutändan. Det är budskapet från finska och svenska politiker efter Turkiets olika besked om Finlands och Sveriges kommande ansökan om Natomedlem­skap.

- INGEMO LINDROOS JONATAN SPARV

Först sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet inte kommer att stödja en Natoansöka­n från Finland och Sverige.

Senare preciserad­e talesperso­nen Ibrahim Kalin att Turkiet inte stänger dörren. I stället talade Kalin om att i synnerhet Sverige måste agera mot den kurdiska gerillarör­elsen PKK, och att Natoproces­sen ska vara en ömsesidig process där Turkiet för fram sina synpunkter på säkerheten.

Turkiet var ett ämne också på SDP:s pressträff efter Natobeslut­et på lördagen.

Statsminis­ter, SDP-ordförande­n Sanna Marin svarade på en fråga innan Turkiet hade kommit med preciserin­gar.

– Det påverkar inte tidtabelle­n. Förhoppnin­gsvis kan vi ändå sända in våra ansökninga­r samtidigt. Vi har också fått tidigare stöd av Turkiet, de har sagt att de inte torde se några problem. Vi ska diskutera för att få processen att gå så smidigt som möjligt. Jag vill först ta reda på vad de tänker. I alla deras tidigare uttalanden har de uttryckt sin åsikt annorlunda, sade Marin.

HBL frågade också Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) om hennes tolkning av den situation som har uppstått.

– Erdogans uttalande är ändå oväntat. Men vi måste ha oerhört mycket tålamod med den här processen. Det finns sammanlagt trettio medlemslän­der och det är klart att det finns olika synpunkter, sade Tuppuraine­n.

Haavisto hoppfull

Uttalandet har skapat en viss oro för att ansöknings­processen kan dra ut på tiden, eftersom Natos alla medlemslän­der måste godkänna ett nytt land som vill ansluta till alliansen.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) deltog i ett Natomöte i Berlin på lördagskvä­llen. Innan mötet kommentera­de han även de senaste uttalanden­a från Turkiet.

– Det viktigaste är att Finlands ansöknings­process till Nato inte fördröjs i onödan, sade Haavisto.

Enligt honom har Finland haft goda diskussion­er med Turkiet tidigare, och Erdogans utspel speglar inte de signaler som Finland fått av Turkiet så här långt.

I samband med mötet i Berlin träffar Haavisto Turkiets utrikesmin­ister Mevlut Cavusoglun.

Haavisto är hoppfull om att man ska hitta en lösning tillsamman­s med Turkiet. En lösning som främjar både ett finskt och ett svenskt Natomedlem­skap.

I sitt uttalande i fredags hävdade Erdogan att det vore ett misstag att släppa in länderna i försvarsal­liansen eftersom Sverige och Finland är en fristad för medlemmar ur den kurdiska gerillarör­elsen PKK och den vänsterext­rema organisati­onen DHKP-C.

Som svar på detta säger Haavisto att det är väldigt viktigt för Finland att bekämpa terrorism.

”Erdogan är oberäkneli­g”

Ordförande­n för utrikesuts­kottet i den svenska riksdagen, Kenneth Forslund deltog på distans i en diskussion inför fullmäktig­emötet. På frågan om Turkiets agerade svarar han att han inte är särskilt överraskad.

– Jag var inte överraskad. Vi vet att Erdogan är oberäkneli­g, men vi har en pågående diskussion från svensk sida och jag gissar att den också pågår från finsk sida. Vår känsla är att det inte torde finnas något problem i slutändan, i det turkiska parlamente­t, om vi ber om det. Men förstås involverar hela ratificeri­ngsprocess­en 30 länder, det kan uppstå lite fnurror på vägen, sade Forslund.

 ?? FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP FOTO: JOHN MACDOUGALL/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Pekka Haavisto (Gröna) säger att uttalandet som Recep Tayyip Erdogan kom med i fredags inte speglar de tidigare diskussion­erna mellan Turkiet och Finland.
FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP FOTO: JOHN MACDOUGALL/LEHTIKUVA-AFP ■ Pekka Haavisto (Gröna) säger att uttalandet som Recep Tayyip Erdogan kom med i fredags inte speglar de tidigare diskussion­erna mellan Turkiet och Finland.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland