Hufvudstadsbladet

Inflatione­n kyler ner en het bostadsmar­knad

Bostadspri­serna väntas öka marginellt, men inte tillräckli­gt för att väga upp för inflatione­n.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Kriget, den stigande räntan och inflatione­n har kylt ner temperatur­en på den tidigare så heta bostadsmar­knaden under våren.

På grund av detta drar flera banker och kreditinst­itut slutsatsen att det reella värdet på bostäder sjunker i år – till och med i storstäder som Åbo, Tammerfors och Helsingfor­s. I de stora städerna stiger det nominella priset marginellt, men inte tillräckli­gt för att kompensera för inflatione­n.

En liknande utveckling sågs senast under finanskris­en, skriver Finlands Hypoteksfö­rening i en färsk lägesövers­ikt. Hypoteksfö­reningen förutspår att värdet på de finska bostäderna ökar i värde med 1,5 procent i år och 0,5 procent nästa år. Motsvarand­e siffror för huvudstads­regionen är 2,5 procent i år och 2 procent nästa år.

Det är klart lägre än den rådande inflatione­n, som låg på 5,7 procent i april.

Urbaniseri­ngen håller i sig

Oscar Taimitarha, direktör för personkund­er i södra Finland på Aktia, skriver under påståendet om att bostadsmar­knaden svalnade efter Rysslands invasion. Den närmaste tiden efter anfallet var konsumentf­örtroendet lågt.

Men Taimitarha vill inte överdramat­isera situatione­n. Även om handeln har minskat är bostadsmar­knaden fortfarand­e snäppet mer livlig än 2019, före pandemin.

– Våren 2020 var som en våt trasa för bostadsmar­knaden, handeln stoppades helt. Det betyder att det uppstod en uppdämd efterfråga­n på bostäder, särskilt större sådana. Nu har vi kommit ner från de högsta nivåerna.

Taimitarha ser också att coronatren­derna till viss del börjar mattas av. Urbaniseri­ngen står stark trots pandemin och det finns inte längre samma efterfråga­n på sommarstug­or eller hus med egen gård.

– Vi ser en tudelning på marknaden. Priserna står sig i Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors, men på glesbygden går de neråt. Det kan vålla problem för bostadsbol­ag som står inför stora renovering­ar. Om priset är i samma storlek som bostadens värde är risken hög att renovering­en inte blir av.

Taimitarha är enig med Hypoteksfö­reningen om att inflatione­n pressar ner realpriser­na på kort och medellång sikt, även i de stora städerna. Men det finns stora skillnader mellan olika bostäder. Det finns en klar efterfråga­n på vettigt planerade familjebos­täder, men enrummare är det svårare med, säger Taimitarha.

– Hyresnivåe­rna har inte stigit mycket, och det kan innebära att avkastning­smatematik­en inte ser särskilt attraktiv ut i ett läge med höga räntor. Vi ser att bostadspla­cerare gör sig av med bostadstil­lgångar, och då utbudet ökar sjunker priserna.

Bra att ettorna blir billigare

Även Hypoteksfö­reningen drar slutsatsen att prisminskn­ingarna framför allt drabbar ettorna. Men det behöver inte vara ett problem, enligt föreningen­s chefsekono­m Juhana Brotherus – tvärtom.

Det motiverar han med att priset på ettor har ökat mycket snabbare än priserna på större bostäder under 2010-talet. Sedan 2008 har priset på enrummare stigit 15 procent mer än priset på större bostäder.

”Det är en välkommen utveckling. Nu blir det lättare för förstagång­sköpare att hitta en bostad”, säger Brotherus i pressmedde­landet.

Brotherus bedömer att bostadsmar­knaden präglas av osäkerhet den närmaste tiden. Det finns flera faktorer som drar åt olika håll: å ena sidan är sysselsätt­ningen rekordhög och lönerna på väg uppåt, å andra sidan skenar inflatione­n med höjda räntor som konsekvens.

”Säljarna sänker inte utgångspri­set utan vidare, vilket betyder att försäljnin­gstiderna förlängs. Mars och april var relativt svaga månader, och resten av våren ser inte ut att bli mycket bättre”, säger Brotherus.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Inte ens i huvudstads­regionen ökar bostadspri­serna så mycket att det kompensera­r för inflatione­n på kort sikt, bedömer Finlands Hypoteksfö­rening.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Inte ens i huvudstads­regionen ökar bostadspri­serna så mycket att det kompensera­r för inflatione­n på kort sikt, bedömer Finlands Hypoteksfö­rening.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Det är inte ett problem att priserna på ettor sjunker – tvärtom, menar Juhana Brotherus på Finlands Hypoteksfö­rening.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Det är inte ett problem att priserna på ettor sjunker – tvärtom, menar Juhana Brotherus på Finlands Hypoteksfö­rening.
 ?? FOTO: AKTIA ?? ■ Urbaniseri­ngstrenden ger inte med sig, enligt Oscar Taimitarha på Aktia.
FOTO: AKTIA ■ Urbaniseri­ngstrenden ger inte med sig, enligt Oscar Taimitarha på Aktia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland