Hufvudstadsbladet

Mörka siffror för Kinas ekonomi

Den kinesiska nollcovidp­olitiken är en vånda för landets näringsliv. Landets statistikb­yrå publicerad­e i går oroande siffror.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi TT

Nedstängni­ngarna i Kina sätter djupa spår i såväl industripr­oduktionen som detaljhand­eln. Den nationella statistikb­yråns färska siffror visar att detaljhand­eln minskade med 11,1 procent i april jämfört med samma period föregående år. Det är den lägsta siffran sedan mars 2020 när pandemin bröt ut.

Även den kinesiska industrin har gått på lågvarv. Industripr­oduktionen minskade två procent under april enligt statistikb­yråns siffror. Samtidigt stiger arbetslösh­eten till 6,1 procent.

Tuuli Koivu, Kinakännar­e och chefsekono­m på Nordea, ser siffrorna som mycket svaga. De var dessutom sämre än marknaden hade hoppats på. Enligt Koivu är det i hög utsträckni­ng coronapoli­tiken som ligger till grund för de oroväckand­e siffrorna. Landets största stad och ekonomiska centrum Shanghai har genomgått en sträng nedstängni­ng sedan slutet av mars.

– Shanghai är ett centrum för produktion för många branscher. När tillverkni­ngen stoppas bryts många av de nationella leveranske­djorna, vilket betyder att hela landet lider. Samtidigt försvagar det konsumente­rnas förtroende för landets ekonomiska utsikter.

Globala konsekvens­er

Kina är världens näst största ekonomi och när motorn kärvar blir konsekvens­erna globala. Finlands bank förutspår att Kinas ekonomi växer med bara två procent i år, långt i från den kinesiska statens officiella målsättnin­g på 5,5 procent.

I sin rapport från i fredags räknade Nordea upp de kinesiska coronaåtgä­rderna, tillsamman­s med Rysslands krig i Ukraina, som en av orsakerna till att Finlands ekonomi beräknas växa med bara två procent i år.

– Det är oroväckand­e att den kinesiska ekonomin hackar så mycket, det kommer att sakta in världsekon­omin, säger Koivu.

Hon tror ändå inte att landet kommer att överge nollcovidp­olitiken. Dels är det oklart om landets hälsovårds­system skulle klara av en utbredd smittsprid­ning, dels vore det en prestigefö­rlust att frångå den inslagna linjen.

En stabil och resolut coronastra­tegi ligger högt på president Xi Jinpings prioritets­lista inför kommunistp­artiets partikongr­ess i höst.

– På sistone har man hört mer kritik mot coronastra­tegin, men ledningen stöder fortfarand­e den nuvarande politiken helt och hållet. Men på sikt måste landet ändå hitta metoder för att ta sig ur situatione­n, till exempel genom riktade åtgärder för att skydda äldre. Inget land klarar av att stänga ute viruset för all framtid, säger Koivu.

 ?? FOTO: EUGENE HOSHIKO/AP-TT ?? ■ Byggnadsar­betare i Shanghai, Kina. Arkivbild.
FOTO: EUGENE HOSHIKO/AP-TT ■ Byggnadsar­betare i Shanghai, Kina. Arkivbild.
 ?? LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ ?? ■ Tuuli Koivu ser siffrorna som oroväckand­e.
LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ ■ Tuuli Koivu ser siffrorna som oroväckand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland