Hufvudstadsbladet

Maïmouna Jagne-Soreau får Mauritz Hallbergs pris

-

Statsrådet Mauritz Hallbergs pris för bästa vetenskapl­iga verk på svenska tillfaller 2022 filosofie doktor Maïmouna Jagne-Soreau för hennes doktorsavh­andling Postinvand­ringslitte­ratur i Norden – Den litterära gestaltnin­gen av icke-vita födda och uppvuxna i Norden. Det skriver Svenska litteratur­sällskapet i ett pressmedde­lande.

Prissumman är 25 000 euro vilket gör Hallbergsk­a priset till SLS näst största pris.

I sin avhandling analyserar Jagne-Soreau samtida nordisk postinvand­ringslitte­ratur utifrån begrepp som hegemonisk vithet, mellanförs­kap och etnicitet som kapital för att kunna belysa rasifierad­e andragener­ationsinva­ndrares, blandades och transnatio­nella adopterade­s erfarenhet­er.

”Med imponerand­e lätthet”

”Med analytisk skärpa och teoretisk stringens tolkar Jagne-Soreau romaner, dikter och raptexter av danska, finska, finlandssv­enska, norska och svenska författare med en imponerand­e lätthet och stilsäkerh­et", skriver prisnämnde­n i sin motivering.

Jagne-Soreau samdispute­rade vid

Helsingfor­s universite­t och Université Paris-Sorbonne i december 2021. Den 10 december intervjuad­es hon också i HBL av Pia Ingström:

– Det finns naturligtv­is undantag, men mycket av postinvand­ringslitte­raturen i dag är skriven för en vit läsare och för att visa på rasism, rasifierin­gsmekanism­er och toxisk vithet. Det är inte hela vitheten som är problemet, inte alla vita människor – men i vitheten finns aspekter som är toxiska och jag analyserar hur den här litteratur­en sätter fingret på dem, berättade Jagne-Soreau i intervjun.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Maïmouna Jagne-Soreau.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Maïmouna Jagne-Soreau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland