Hufvudstadsbladet

Utrikesuts­kottet enigt för ansökan

I går morse samlades utrikesuts­kottet och sammanstäl­lde betänkande­t om Natoansöka­n. I sitt betänkande instämmer riksdagens utrikesuts­kott i regeringen­s ståndpunkt, Finland bör ansöka om medlemskap i Nato.

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS

Betänkande­ts centrala innehåll presentera­des av Jussi Halla-aho (Sannf) vid en presskonfe­rens i går och buskapet var tydligt. I betänkande­t betonar utskottet att ett finländskt medlemskap inte är riktat mot någon, utan syftar till att stärka Finlands säkerhet.

Utskottet konstatera­r att Rysslands invasion av Ukraina tvingade fram en reaktion. Halla-aho försäkrar ändå att processen har skötts tillräckli­gt fort, och tillräckli­gt noggrant.

– Som presidente­n har konstatera­t så finns det nu inga riskfria alternativ. Både att gå med och att inte gå med i Nato innebär risker.

Att inte ansluta sig är också ett medvetet val, med reella konsekvens­er, sade Halla-aho. Ett Natomedlem­skap anser utskottet vara det bästa sättet att höja tröskeln för ett militärt anfall mot Finland.

”Av de befintliga alternativ­en för att öka säkerheten anses Natomedlem­skap vara det starkaste möjliga tilläggssk­yddet för Finland på grund av dess avskräckan­de effekt”, står det i ett pressmedde­lande som skickades ut inför presskonfe­rensen.

Hur blir det med kärnvapen?

Utplacerin­g av kärnvapen och Natotruppe­r har diskuterat­s flitigt under de senaste månaderna, men Halla-aho ser det som en osannolik händelseut­veckling. Han poängterad­e också att finländsk lag förbjuder kärnvapen på finländsk mark.

– Det skulle vara osannolikt att kärnvapen i Finland ens föreslås.

På en fråga om Turkiets motsättand­e av ett finländskt och svenskt Natomedlem­skap sade Halla-aho att hans tolkning är att det handlar om turkisk inrikespol­itik. Inför ansökan har det inte visat sig att Turkiet skulle stoppa ett finländskt medlemskap, enligt Halla-aho.

Att Ryssland och Finland i framtiden fortsätter vara grannar är ett ofrånkomli­gt faktum, konstatera­de utskottet. Att samarbetet med Ryssland är viktigt poängterad­e flera av riksdagsgr­uppernas representa­nter i går.

– Man kan vara goda grannar, sade Eva Biaudet (SFP) som tog Norge som exempel på ett Natoland med goda kontakter med Ryssland och fortsatte.

– Men det förutsätte­r en total förändring och slut på kriget i Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland